Vallomás: Reklámszatyorban vittek milliókat Botka Lászlónak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen 250 millió forintot kért zsebbe Botka László és Toller László azért, hogy tető alá hozzanak egy ingatlan üzletet Pécsen. Botka hozta a projektet, Toller simítgatta helyben az ügyeket és közösen intézkedtek a Gazdasági Minisztériumban – derült ki egy bírósági vallomásból. Ezt csütörtökön ismertette lapunkkkal az ügy elsőrendű vádlottja a Fővárosi Törvényszéken. A férfi azt állítja, a milliárdos építési buliban a kenőpénzeket személyesen vették át a politikusok. A befektető magyar partnere maga is reklámszatyorban hordta a pénzt a MSZP-s politikusoknak. Lapunknak most részletesen beszélt a csúszópénzekről és arról is, hogy miért nem volt „más választásuk”, mint fizetni.

 Az ügy 2000-ben indult, amikor egy német befektető ingatlan-projektet keresett Magyarországon. Végül Botka László segítségével Pécsett kötött ki, azért, mert Botka és a legendás pécsi polgármester mentora: Toller László nagyon jóban voltak.

Több milliárdos nyereséggel kecsegtető beruházást készítettek elő a németek, magyar partnereikkel együtt, de

a sikerhez Botka László és Toller László személyes „ügyintézése” kellett, amiért 250 millió forintot kértek zsebbe

– állítja a férfi.

A tanúvallomásában – amit hivatalosan hétfőn fog benyújtani a Törvényszékhez, mert a mai tárgyaláson „nem tehetett vallomást”, mivel elnapolták az ügyet egy betegség miatt – azt állítja:

ő maga személyesen is vitt egyszer 50 milliót Botkának és Tollernek a Parlament melletti Biarritz étterembe, végül kisebb részletekben kapta meg a két politikus a 250 milliót, mert csak így tudták feltűnés nélkül kivenni a pénzt a bankból.

“Nem volt más választásuk, mint fizetni”

Pécsett tehát – Botka László javaslatára, megtaláltak egy hatalmas, parlagon heverő egykori bánya-területet, ami akkoriban a Bányavagyonhasznosító (MBVH) tulajdonában volt. Lakóparkot akartak építeni, ami akkori árfolyamon is sok milliárdos nyereséget termelt volna – derül ki a per anyagaiból.

A befektető – magyar patnerein keresztül, először hivatalosan próbálta megvásárolni a telket, de négy évig hiába próbálkozott, ugyanis az MBVH felett őrködő Gazdasági Minisztériumban (GM) elaludtak, a csúcsra járatott bürokrácia évek alatt sem bírt eljutni egy adásvételi szerződésig.

Az „áttörést” 2004 hozta meg, amikor váltás történt a GM-ben. Ekkor Botka László, feltörekvő országgyűlési képviselőként és Toller felajánlották a befektetőnek, hogy 250 millió forintért cserében majd ők intézik az ügyet, hogy simán menjen minden. A tanúvallomás ezt szószerint így mutatja be:

„A következőt rakták össze: a GM átadja az ingatlanokat a Pécsi Önkormányzat ingatlankezelő cégének (PVV), majd azt pályáztatás nélkül eladja a befektetőknek. Ezt a folyamatot ők végig viszik, elejétől a végéig, hiszen befolyásukkal ezt ők megtehetik (két nagyon befolyásos és erős pártpolitikusról beszélünk). Viszont ennek ára van. A vételár, az ingatlan méretéhez (és értékbecsléséhez képest) relatív szociális lesz, cca 210 millió HUF amit adásvételi szerződés útján be kell utalni a PVV-hez, továbbá 250 milli HUF értéket készpénzben, papír nélkül oda kell adni Dr Botka László úr és Toller László úr kezeihez.”

Erre – némi tépelődés és rácsodálkozás után – a német befektető rábólintott, tehát elfogadta, hogy kenőpénz nélkül nem fog menni a beruházás: „nincs más választása” – fogalmaz a férfi tanúvallomásában.

Tartották a szavukat a pénzért cserébe

A politikusok eközben tartották a szavukat: Toller Pécsett „napok alatt” elintézett mindent, a város megszerezte a telket a MBVH-tól, majd a Közgyűlés elfogadott egy határozatot, hogy lehet is értékesíteni pályázat nékül – a megbeszéltek szerint.

„A vételárat a PVV felé, a szerződés szerint, a befektetők bankon keresztül elutalták, Dr Botka László és Toller László urak felé pedig a 250 millió forintot, több részletben, a befektetők engedélye alapján, megfizetésre került. Nyilván a bankból, csak kisebb részletekben, hosszabb idősíkban lehetett ezt készpénzben megoldani. Jómagam, egy alkalommal vittem összeget (50M), méghozzá a Parlament melletti Biarritz nevű étterembe, ahol az emeleti részen várt Botka László és Toller László urak. Az átvétel ott történt meg. A reklám szatyrokban lévő pénzt átvették, majd valamelyik úr sofőrje levitte a szolgálati járműbe. A többi tételt, kollegáim, több kisebb részletben vitték, készhez, Dr Botka László és Toller László uraknak. A befektetők, természetesen teljesítették a többi hivatalos kötelezettséget is”

– fedte fel vallomásában a részleteket F. A.

Nagy szatyornyi pénzzel ment haza? (A kép nem valós, grafikai fotó-illusztráció / Készítette: A.L./SzegedMa)

Aztán jött a Válság!

A projekt 2004 és 2007 között gőzerővel zajlott, aztán végül bebukott. A vádlott szerint a gazdasági válság miatt a bankok kihátráltak az egész mögül, ők pedig bezuhantak: számos károsultat, és kifizetetlen alvállalkozót hagyva maguk mögött.

Az ügy most azért került elő, mert a Fővárosi Törvényszéken tárgyalják, egyébként ÁFA-csalás miatt, tehát tulajdonképpen mellékszál ez a kenőpénzes rész. A mai tárgyaláson betegség miatt nem jelent meg a másodrendű vádlott, ezért a bíró április elejére napolta az ügyet, hogy egyszerre tehessenek vallomást a vádlottak. Az elsőrendű vádlott ügyvédje jelezte, most írásban fogják benyújtani a fent – csak részben – ismertetett vallomást.

UPDATE: Reagált Botka László

Közleményben reagált a polgármester a súlyos vádakra, de ebben keveri a dátumokat. A reagálást IDE KATTINTVA olvashatja el.

Előző sztori

Ennyire drágák a lakások Szegeden!

Következő sztori

A TV2 piacvezető lett!