Közélet

Románia befogad száz szír menekültet

Románia befogad száz szír menekültet

2017. szeptember 25., hétfő
Románia befogad száz szír menekültet

Románia befogad száz, Törökországban nyilvántartásba vett szíriai állampolgárt az Európai Unió Tanácsának a kötelező betelepítési kvótákról tavalyelőtt elfogadott 1601-es számú határozata alapján. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a hivatalos közlönyben.

A szíriaiak cégalapítási, munkavállalási, családegyesítési célból vagy turistavízumuk érvényességének meghosszabbítása végett kérvényezhetik a 90 napos tartózkodásra jogosító vízumot a román hatóságoktól, amit Bukarest 30 napon belül elbírál. A román idegenrendészeti eljárás szerint a 90 napos vízum több alkalommal meghosszabbítható, amíg a már Romániába érkezett külföldi megkapja a tartózkodási engedélyt, vagy kiutasítják az országból. A kormány csütörtöki ülésén elfogadott határozat egyebek mellett arra a tavaly márciusi megállapodásra hivatkozik, amely szerint a görög szigetekről Törökország által visszafogadott minden szíriai állampolgárért cserébe az EU egy másik szíriait telepít át a tagállamok területére Törökországból. A vállalkozóként román vízumot igénylő külföldieknek igazolniuk kell, hogy rendelkeznek legalább 100 ezer euróval ha kft-t, illetve legalább 150 ezer euróval, ha részvénytársaságot akarnak alapítani. A munkavállalóknak kérelmükhöz egy Romániában bejegyzett cég állásajánlatát kell csatolniuk. Családegyesítésre hivatkozva férj, feleség, gyermek vagy magát eltartani képtelen szülő kérheti a vízumot, amennyiben a már Romániában tartózkodó befogadó szállást tud biztosítani számára, és legalább a minimálbér szintjét elérő rendszeres jövedelemmel rendelkezik. Beutazási kérelmeiket a szíriaiak a törökországi román külképviseleteken terjeszthetik be. A kormányhatározat három évig lesz hatályban. A román bevándorlási hivatalnak (IGI) havonta kell tájékoztatnia az Európai Bizottságot a jogszabály alapján Romániába befogadott szíriaiak számáról. Románia 2015-ben ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az önkéntes szolidaritás elvét hangsúlyozva, a kvótahatározat végrehajtását azonban nem tagadta meg.

Klaus Iohannis

román államfő a kvótahatározat tavalyi kiegészítése alkalmával is azt szorgalmazta, hogy csak a tagállam önkéntes felajánlása alapján lehessen valamely európai uniós országba közvetlenül Törökországból áttelepíteni a migránsokat. Az IGI augusztus elején azt közölte: Románia az eredetileg tervezettnél jóval kevesebb, mindössze hétszáztíz menedékkérőt vett át más európai uniós tagállamoktól a kötelező betelepítési kvóták alapján, mivel a feltételezettnél jóval kevesebben teljesítik az áttelepítési feltételeket. Korábban a bukaresti sajtó azzal magyarázta a kvótarendszer által Romániának szánt menedékkérők távolmaradását, hogy maguk az érintettek sem akarnak - a schengeni tagállam Olaszország vagy Görögország helyett - Romániába költözni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.