Lattmann Tamás lett volna az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezt maga a nemzetközi jogász mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az ellenzéki pártok másként emlékeznek.

Lattmann Tamás az Egyenes Beszédben elmondta: emlékezetes egy évvel ezelőtti miniszterelnök-jelöltsége nem egy magánakció volt – mint ahogy azt sokan gondolhatták-, hanem egy tudatos ellenzéki stratégia része. Megállapodás volt róla ugyanis, hogy ő lesz a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, akit minden számottevő párt támogatni tudott volna.

Ő lett volna az a személy, aki nyitni tudott volna a civil szféra felé is, és a baloldali pártok meglévő táborán kívül megszólított volna új szavazói rétegeket – írja a DK közeli Nyugati Fény.

Lattmann Tamás elmondta: tavaly novemberben már ott tartottak, hogy az ő miniszterelnök-jelöltségét négy ellenzéki párt: az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Együtt is támogatni tudta volna, aztán hirtelen jött a semmiből Botka László és mindent felrúgott. Lattmann Tamást a szocialisták akkori legerősebb emberei keresték meg, név szerint Molnár Gyula, Tóth Bertalan, Hiller István és Molnár Zsolt.

Az akkori tárgyalások szerint az összefogásban részt vett volna a DK, az Együtt és a Párbeszéd is, sőt Lattmann még az LMP-vel is próbált tárgyalni, de a részletek még nem voltak kitalálva. A nemzetközi jogász úgy véli, Botka László politikája csak rosszat tett az összefogásnak.

Másként emlékeznek az ellenzékiek

Az index.hu cikke alapján Lattmann azt állította, hogy Molnár Gyula MSZP-s pártelnök, Tóth Bertalan frakcióvezető, Hiller István választmányi elnök és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő keresték meg tavaly ősszel. A DK ezt egy szerdai közleményben meg is erősítette. A párt azt írta, hogy tavaly ősszel a DK vezetői „arról kaptak tájékoztatást, hogy a Magyar Szocialista Párt vezetői tárgyalásokat folytatnak Lattmann Tamással arról, hogy a párt Lattmannt jelöli miniszterelnök-jelöltnek a 2018-as választásokra”. Az MSZP ezután felkérte a DK-t, hogy fogadja bemutatkozó látogatáson Lattmann Tamást.

E felkérés alapján a Demokratikus Koalíció nevében Molnár Csaba ügyvezető alelnök, a párt kampányfőnöke és ellenzéki tárgyalásokkal megbízott politikusa egy alkalommal tárgyalt Lattmann Tamással.
A DK vezetése a közlemény szerint nyitott volt Lattmannra, és felhatalmazta Molnár Csabát további tárgyalásokra. „Erre azonban már nem került sor, mert az MSZP korábbi álláspontját megváltoztatva Botka Lászlót jelölte miniszterelnöknek, és ezzel a Lattmann Tamás jelöltségével kapcsolatos egyeztetés megszakadt. Így a DK elnöksége Lattmann jelölésével kapcsolatban nem hozott döntést” – írta a párt.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke nem így emlékszik a történetre. “Súlyos félreértés, ha valaki azt hiszi, hogy ha egy pártelnökkel tárgyal és együttműködésről beszél, akkor rögtön miniszterelnök-jelöltnek kérik fel” – mondta Molnár, aki annyit megerősített, hogy találkoztak és beszélgettek Lattmann-nal tavaly ősszel. Molnár szerint ő világossá tette a megválasztása után is, hogy azt szeretné, Botka legyen az MSZP kormányfőjelöltje, és ha ez nem sikerül, akkor kell külső, civil jelöltben gondolkodni. Botka színre lépése után így Lattmann jelöltsége tárgytalanná vált. Molnár azt mondta, Lattmann nem volt, és ezek után feltehetően nem is lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Érdekes ellentmondás viszont, hogy Lattmann januárban azután nyilatkozott az Indexnek a jelöltségéről, hogy az MSZP-elnökség már kiállt Botka mellett. Úgy tudjuk, hogy egy-két szocialista azért biztatta Lattmannt, mert lehetséges forgatókönyvnek látták, hogy Botka kiszáll, és akkor a B tervből, Lattmann jelöléséből hirtelen valóság lehet. A mostani nyilatkozat nyilván nem rengeti meg Botka pozícióját, sokkal érdekesebb kérdés, hogy Lattmann miért most állt ezzel elő. Az ATV-ben azt mondta, hogy sokáig nem is akart erről beszélni, „nem akart ártani a stratégiáknak”, de Botka hétfői bejelentése után a színre lépés mellett döntött. Valószínű, hogy a dolog azzal is összefüggésben van, hogy Lattmann új közéleti szerepre készül: ő lesz Tarjányi Péter most induló mozgalmának, a Magyar Progresszív Mozgalomnak az egyik arca.

Default thumbnail
Előző sztori

Lázár: nagy csatára kell készülnünk Brüsszellel

Default thumbnail
Következő sztori

Magyar Idők: októberben eldőlhet Botka sorsa

Legutóbbi hasonló cikkek