Bulvár

Nem csak az emberekre veszélyes a kánikula

Nem csak az emberekre veszélyes a kánikula

2017. július 31., hétfő
Nem csak az emberekre veszélyes a kánikula
macska_kanikula

Mint minden, a közelgő tikkasztó hőség miatt aggódó állatvédő szervezet, ezekben a napokban a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesülete is igyekszik felhívni a gazdik figyelmét, hogy a szokottnál is jobban óvják állataikat. Házi kedvenceink ugyanolyan nehezen alkalmazkodnak a nyári, izzasztó meleghez, mint mi, emberek, legyen szó kutyáról, macskáról, hörcsögről vagy tengerimalacról. Vagyis ilyenkor nemcsak magunkról, hanem kisállatainkról is gondoskodnunk kell.

Mind a szobában, mind pedig a szabadban tartott állatok esetében fontos, hogy a körülményekhez képest hűvös és árnyékos helyet biztosítsunk, ahová elbújhatnak a tűző nap elől. Gondoskodnunk kell az állandó, megfelelő vízellátásról, a napi többszöri vízcseréről, a hűvös szobáról vagy árnyékos kertrészről. Lakásban élő állatoknál bevethetjük a szobaventilátort, a klímát, de ügyeljünk rá, ne kedvenc rágcsálónk közelében helyezzük el, kitéve őt a megfázás lehetőségének. Ne hagyjuk kutyánkat vagy macskánkat az autóban, még lehúzott ablak mellett sem, mert testhőmérsékletük igen magasra nőhet, az állatok a felhevült kocsiban meg is fulladhatnak. Csak akkor ültessük járműbe kedvenceinket, ha muszáj, és akkor is inkább az esti, hajnali órákban utazzunk, kisebb szüneteket közbeiktatva. Ha autóba zárt állattal találkozunk, ne legyünk restek azonnal rendőrt hívni. A napi szükséges kutyasétákat lehetőleg késő estére vagy hajnalra időzítsük, és a fizikai megterhelésüket is kerülni kell. Vigyázzunk, mert a felforrósodott beton igencsak égetheti talpukat. Ha tehetjük, fürdőztessük is állatainkat. Nagyon fontos: a nappali 30 Celsius foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely hosszú távon halálhoz vezet. Ha bekövetkezik egy ilyen szerencsétlen esemény, azonnal forduljunk orvoshoz. Megérkezéséig kedvencünket hideg vizes ruhával borogassuk, elősegítve testük lehűlését. A kánikulában a kedvencek mellett a gazdasági célú haszonállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Itatásukra csakúgy, mint az árnyékos helyekre. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is. Gondoljunk a kertünkben élő különféle madarakra is, egy kisebb madáritatóval, fürdetővel könnyítve életüket. A kánikulával gyakran együtt járnak a heves nyári viharok, a házi kedvenceket megriasztó villámlások, vagy a sérüléseket is okozható jégesők. Viharos időben, jégesőkor is óvjuk állatainkat, biztosítsunk számukra védett, biztonságos helyet, illetve zárjuk be őket, nehogy túlságosan megijedjenek, és menekülőre fogják az ítéletidőben. Arra is ügyeljünk, hogy állataink mélyebb fekvésű fekvőhelyeit nehogy elöntse a hirtelen lezúduló esővíz. A háziállatokért gazdáik a felelősek, egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet állataink szenvedése, és problémamentesen élhetjük meg a kánikulai napokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.