Kultúra

Könyvből is megismerhetőek Buday György elfeledett grafikái a napsugaras oromdíszekről

Könyvből is megismerhetőek Buday György elfeledett grafikái a napsugaras oromdíszekről

2017. július 9., vasárnap
Könyvből is megismerhetőek Buday György elfeledett grafikái a napsugaras oromdíszekről
napsugaras_haz02_gs

A 36 lerajzolt házból csak egyetlen egy maradt meg 9 évtizeddel később. A turisták és a lokálpatrióták számára is jelenthet újdonságot a kötet, amely Szeged díszpolgárának korai éveiről tanúskodik.

Kiállítással, konferenciával emlékeztek

Buday Árpád

régész, egyetemi tanárra, az SZTE BTK Régészeti Tanszékének alapítójára, valamint grafikus, fametsző fiára, a 110 éve született

Buday Györgyre

. Új kötet is megjelent „Napsugarak Szegeden. Alsóvárosi oromdíszek Buday György vázlatfüzetében” címmel, a rajzokat az alkotó 1927 és 1928 között készítette az akkori szeged-alsóvárosi napsugaras oromzatokról.

Frauhammer Krisztina

néprajzkutató, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport tudományos munkatársa kiemelte, hogy a két világháború között a grafikus több néprajzi gyűjteményt látott el illusztrációival. Buday György hagyatéka több részre szakadt, az Országos Széchényi Könyvtárban található anyag még feldolgozatlan, ezen kívül a Móra Ferenc Múzeumban, a Somogyi-könyvtárban és a szegedi egyetem néprajzi tanszékén is maradtak munkásságát dokumentáló tárgyak.

napsugar

„A most megjelent kötetben olyan vázlatok találhatóak, amelyeket eddig a nagyközönség nem ismert, nem láthatott” – mondta a kutató. Három utcában – Hattyas sor, Tisza Lajos utca, Pálfy utca - összesen 36 ház oromzatát rajzolta le Buday György, amely forrásanyagként komoly segítséget jelent a napsugaras házakkal foglalkozó néprajzosok számára, mert a rajzok mellett leírta, hogy kik laktak bennük, milyen növényeket ültettek mellé. A dokumentált házakból jelenleg csupán egy áll, négy közülük az utóbbi néhány évben lett lebontva. A rajzokon kívül a könyv tartalmazza Buday György életrajzát, s egy néprajzkutató és építész által írt tanulmányt is, amely bemutatja a napsugaras oromdísz történetét, azt, miként került Szegedre, hogyan lehet értelmezni. 17 archív kép – ebből hármat Buday készített, s az egyik épület előtt maga Bálint Sándor áll -, valamint néhány napjainkban készült fotó is kiegészíti a könyvecskét. Megkeresték a művész azon későbbi munkáit, ahol a napsugaras motívum megjelenik. Azt remélik, hogy mind a lokálpatrióta szegediek, mind a turisták a kötetnek és a kiállításnak köszönhetően jobban megismerik Szeged múltjának e szeletét. Autentikus forrás lehet azoknak, akik szeretnék új építésű házukon megőrizni ezt a motívumot. A kötetet a néprajzi tanszék irodában – Egyetem utca 2. – 2500 forintért lehet megvásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.