Közélet

NGM: stabil és kiegyensúlyozott pályán halad a gazdaság

NGM: stabil és kiegyensúlyozott pályán halad a gazdaság

2017. június 7., szerda
NGM: stabil és kiegyensúlyozott pályán halad a gazdaság

A magyar gazdaság teljesítményének első negyedévi 4,2 százalékos növekedése az elmúlt tíz évben a második legmagasabb adat és meghaladja az előzetes értéket, ez is alátámasztja, hogy a magyar gazdaság stabil és kiegyensúlyozott pályán halad - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a KSH részletes GDP adatai kommentálva.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kiemelte, hogy a tavasszal bejelentett versenyképességi lépések, az adócsökkentések és a bérmegállapodás hosszú távon is támogatják majd a bővülést. "A további gazdasági sikerek érdekében kiemelten fontos, hogy megvédjük hazánk önállóságát a gazdaság-, az adó- és a foglalkoztatáspolitikában is" - fogalmazott az NGM. A GDP felhasználási oldalán a növekedés fő hajtóereje a beruházások voltak. Az Otthonteremtési programnak köszönhetően a lakásépítések jelentős mértékben, mintegy 50 százalékkal bővültek. A vállalkozások is jelentős kapacitásbővítő fejlesztéseket hajtottak végre, amihez a tavaly novemberben megkötött hatéves adó- és bérmegállapodás keretében a 2017-től 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs hatása is hozzájárult - értékelt a minisztérium. Az előző negyedévhez képest az idei 1,3 százalékos negyedéves növekedésnél erőteljesebb gyorsulást utoljára 2005-ben regisztráltak, abban az időben viszont a növekedés ára jelentős eladósodás és magas költségvetési hiány volt, ezzel szemben most az erőteljes bővülést az egyensúly megőrzése mellett sikerült elérni - hangsúlyozta közleményében az NGM. A magyar gazdaság mintegy kétszer gyorsabban bővült az uniós átlagnál, ha a következő negyedévekben is hasonló növekedési különbség lesz, akkor Magyarország felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz jelentősen gyorsul - írták. Az első negyedéves adatok megerősítették az idei várakozásokat, 2017. egészében a konvergenciaprogramban jelzett 4,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság - zárta közleményét a minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.