NGM: stabil és kiegyensúlyozott pályán halad a gazdaság

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar gazdaság teljesítményének első negyedévi 4,2 százalékos növekedése az elmúlt tíz évben a második legmagasabb adat és meghaladja az előzetes értéket, ez is alátámasztja, hogy a magyar gazdaság stabil és kiegyensúlyozott pályán halad – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán a KSH részletes GDP adatai kommentálva.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény kiemelte, hogy a tavasszal bejelentett versenyképességi lépések, az adócsökkentések és a bérmegállapodás hosszú távon is támogatják majd a bővülést. “A további gazdasági sikerek érdekében kiemelten fontos, hogy megvédjük hazánk önállóságát a gazdaság-, az adó- és a foglalkoztatáspolitikában is” – fogalmazott az NGM.

A GDP felhasználási oldalán a növekedés fő hajtóereje a beruházások voltak. Az Otthonteremtési programnak köszönhetően a lakásépítések jelentős mértékben, mintegy 50 százalékkal bővültek. A vállalkozások is jelentős kapacitásbővítő fejlesztéseket hajtottak végre, amihez a tavaly novemberben megkötött hatéves adó- és bérmegállapodás keretében a 2017-től 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs hatása is hozzájárult – értékelt a minisztérium.

Az előző negyedévhez képest az idei 1,3 százalékos negyedéves növekedésnél erőteljesebb gyorsulást utoljára 2005-ben regisztráltak, abban az időben viszont a növekedés ára jelentős eladósodás és magas költségvetési hiány volt, ezzel szemben most az erőteljes bővülést az egyensúly megőrzése mellett sikerült elérni – hangsúlyozta közleményében az NGM.

A magyar gazdaság mintegy kétszer gyorsabban bővült az uniós átlagnál, ha a következő negyedévekben is hasonló növekedési különbség lesz, akkor Magyarország felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz jelentősen gyorsul – írták.

Az első negyedéves adatok megerősítették az idei várakozásokat, 2017. egészében a konvergenciaprogramban jelzett 4,1 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság – zárta közleményét a minisztérium.

Előző sztori

Kézilabda: Final Four és bajnoki cím szerepel Zhitnikov tervei között

Következő sztori

Az éjszakai vihar is adott munkát a tűzoltóknak