/

Ingyenessé tenné az első diploma megszerzését az Együtt

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

egyutt_sajttaj001kf

Szegeden beszélt az Együtt a felsőoktatási elképzeléseiről. Az első diploma megszerzését ingyenessé tennék, biztosítanák a nyelvtanulás lehetőségét és elengednék a Diákhitel 2-höz kapcsolódó adósságokat.

A József Attila Tanulmányi és Információs Központ előtt tartott sajtótájékoztatót az Együtt párt, ahol bemutatták a felsőoktatásról alkotott elképzeléseiket.

Nagy Sándor, a párt helyi vezetője, az országos elnökség tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy ma 287 ezer egyetemi hallgató van, míg korábban előfordult, hogy 420 ezren jártak felsőoktatási intézménybe, pedig a fejlett országokban folyamatosan nő a diplomások száma. Úgy látja, a legnagyobb akadályt az anyagi kérdések jelentik, a szülők nem engedhetik meg gyerekeik taníttatását.

Az első diploma megszerzését ezért ingyenessé kívánják tenni, s átalakítanák az ösztöndíjrendszert. A magyarok idegennyelvtudása gyenge, a változás jegyében az egyetem első három évében ingyenes nyelvi képzést adnának a hallgatóknak, hogy valóban felkészülhessenek a nyelvvizsgára. A Diákhitel 2-höz köthető tartozásokat eltörölnék, az adósságot visszafizetőknek pedig adójóváírásként adnák vissza a befizetett pénzt.

Derda Ádám, a párt ifjúsági szervezetének, az Y-GEN-nek a vezetője a hallgatói önkormányzatokról ejtett szót. Szerinte csupán megélhetési politikusok vesznek részt a HÖK-ök munkájában, s ezt bizonyítják a gólyatáborok szexuális zaklatás ügyei, s az, hogy a CEU mellett kevés egyetemen álltak ki. Az új hallgatói önkormányzatokat alulról szerveznék meg, s csupán átlátható szerződéseket írhatnának alá, így visszanyerhetnék az egyetemisták bizalmát.

no images were found

Előző sztori

Kósa: a nemzeti konzultáció meghosszabbítására kéri a kormányt a Fidesz

Következő sztori

Női labdarúgás: bajnok a Békéscsaba a megyekettőben