Csak szavakban fújtak szabad szelek a szegedi díszközgyűlésen + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

diszkozgyules09_gs

A szokásokkal ellentétben a díszteremben tartották meg a Szeged napi díszközgyűlést, amelyen a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjat, a Szegedért emlékérmet és a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékérmet. A résztvevőket csak regisztráció ellenében engedték be, így az épület előtt ragadtak azok, akik a jelenlegi városvezetéssel elégedetlenek. A díszpolgári címet Pintér Sándor nyerte el a koraszülöttek megmentésének szentelt életútja elismeréseképpen.

„Csaknem háromszáz – egészen pontosan 298 esztendeje – tavasz tájékán különös szelek fújtak a Tisza-Maros szöge felől. Szabad szelek – melyek a bizakodást, a reményt emelték szárnyaikra” – így kezdte ünnepi beszédét a Szeged napja alkalmából tartott díszközgyűlésen Botka László (MSZP), Szeged polgármestere.

A városvezető szavai azonban ellentmondtak a látottaknak. Zárt ajtók mögött tartották meg az elméletileg nyílt díszközgyűlést a szegedi városházán, csak a regisztrációval rendelkező médiumok munkatársai mehettek be. Igaz, még az egyik, ezzel rendelkező újságírónkat is kisebb nehézségek árán engedték be. Az ünnepségen résztvevő Hüvös László kereszténydemokrata városatya kijelentette, a KDNP megtiszteli a díszközgyűlést, a kitüntetetteket, de nem értenek egyet az előzetes sajtóregisztrációval, s azzal, hogy kizárták a szegedieket.

A korábbi évekkel ellentétben, amikor csak a rossz időjárás miatt költözött be az ünnepi rendezvény a díszterembe, most a szép idő és a napsütés ellenére is a teremben zsúfolódtak össze a beengedett személyek. A lépés azonban nem az esővel, hanem az előző évi díszközgyűléssel függött össze, amikor Szabó Bálint vezetésével tüntetők jelentek meg a Széchenyi téri rendezvényen, majd Tóth Péter, a Jobbik városatyája próbálta átnyújtani 7000, a Cserepes sori piac mellett kiálló szegedi aláírását.

diszkozgyules03_gs

Idén ugyan nem tudtak tüntetni városháza előtt, mert rendezvényterületté nyilvánították azt és a környező utcákat, de Szabó Bálint sajtótájékoztatón megfogalmazta az ezzel kapcsolatos álláspontját, amelyet külön cikkünkben olvashatnak. Ő és mások is megpróbáltak bejutni az épületbe, ezt azonban megakadályozták az önkormányzat munkatársai.

Botka László beszédében párhuzamba állította a 300 évvel ezelőtti és a mai Szegedet: „Hiszen mi mást jelentene a XXI. században, Európában a „nemesekként számba vétetés”, mint az emberi méltóság tiszteletét, a demokrácia kiteljesedését, a közös gondolkodás felelősségét és fontosságát? Mi más lehetne a „közadók szabad királyi város módjára” való megfizetése, mint a minél hatékonyabb, minél igazságosabb közteherviselés?” – utalt részben miniszterelnök-jelölti programjára. Most sem hagyta ki az Európai Uniótól kapott 300 milliárd forint megemlítését, majd felsorolta, hogy ebből mit nyert Szeged. Beszélt a tervezett, vagy megvalósítás közeli fejlesztésekről Belső-Tarjántól az ELI lézerközpontig.

„Valamikor a XVIII. század végén egy Hegel nevű filozófus azt mondta: ahhoz, hogy valami megváltozzon, valamit meg kell változtatnunk. Ma köszöntött kiválóságaink – mindannyian – megváltoztattak valamit” – fogalmazott a Szeged napja alkalmából díjazottakkal kapcsolatban.

diszkozgyules17_gs

A város díszpolgára Pintér Sándor orvosprofesszor lett. Az idén 83 éves doktor 1960-tól kezdve fél évszázadot töltött a Szegedi Gyermekklinikán, nyugdíjasként ma is bejár volt munkahelyére. Munkásságával kapcsolatban kiemelték, hogy az általa vezetett Magyar Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak 20 ezer gyermek köszönheti életét.

Pro Urbe díjat kapott Vígh László, aki a kutató vegyészet, biokémia, növényélettan szakértője. Porlód települése nevében kitüntették a Por alkotóját, Temesi Ferencet. A híres szótárregényen keresztül sokan ismerték meg a város múltját, de az író ma is aktívan alkot, s habár Budapesten él, mégis részt vesz Szeged irodalmi életében.

Szegedért emlékéremmel ismerték el Hatvani László matematikus, Bálint István nyugalmazott pedagógus, Fekete Klára újságíró, Kancsár Orsolya színművész és Szőke Péter nyugalmazott rendőrkapitány életútját. Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért emlékéremmel tüntették ki Wollemann Mária biokémikus-orvost és Tóth Pál Paja animációs filmrendezőt.

no images were found

Előző sztori

Underground seregszemle a pusztában

Következő sztori

Hétvégi programajánló: Mini-Alpárfeszt, borfesztivál