Rabosított ünnep: Szabó Bálint bilincsben – Botkát nem érdekli több mint 7000 szegedi aláírása (FRISSÍTVE)

cserko_szabo_tuntetes33_gs

“Ez a bilincs nem azt jelképezi, hogy Szabó Bálintot rabosították, hanem azt, hogy száz szegedi kereskedő és ugyanennyi család keze van megkötve hónapok óta” – jelentette ki Szabó Bálint a Széchenyi tér és a Károlyi utca sarkán tartott sajtótájékoztatóján. A jogi képviselő kezét ezúttal nem rendőrségi bilincs fonta körbe, hanem egy maga által elhozott utánzat. Botka László a szabadságról szónokolt Szeged Napján, miközben rendőrségi sorfallal zárták az ünnepségről a Cserepes sori kereskedőket, és minden demonstrálót videóra is vettek az egyenruhások.

17.28: Az ünnepség véget ért, Szabó Bálintot a városháza biztonsági szolgálatának tagjai arról tájékoztatták, hogy akkor hagyhatja el a városháza előtti területet, amikor a vendégek elhagyják az ünnepség helyszínét. Rendbontás nem történt.

16.30: Miközben már zajlik az díszközgyűlés díjátadó ünnepsége, Szabó Bálint átlépte az ünnepség határát jelző kék szalagot. A biztonságiak egyelőre csak kísérik a kereskedők jogi képviselőjét.

16.18: Botka László ünnepi beszéde közben Tóth Péter jobbikos önkormányzati képviselő, a párt helyi elnöke felvitte a pulpitusra és lerakta a városvezető mellé a kereskedők által összegyűjtött több mint 7000 aláírást, ami a piac megmaradása mellett áll ki. A polgármester részéről erre nem érkezett reakció, csak folytatta a beszédét, ugyanakkor láthatóan ideges lett a hangja. Tóth Péter ezt követően elhagyta az ünnepség területét, kifelé menet ugyanakkor megállította Szentgyörgy Pál alpolgármester. A szocialista politikus azt kérdezte képviselőtársától: “Nem szégyelled magad?!” Tóth Péter határozott nemmel válaszolt, mondván, itt most családok sorsáról van szó. Szabó Bálint mindeközben a kordonon kívül a megbilincselt kezét tartja a feje fölé.

16.05: Elkezdődött a díszünnepség. Szabó Bálint a kordonnal elválasztott nézőtér határánál áll, amelyet a biztonsági személyzet vesz körül. A kék szalagon belüli terület a közgyűlés határát jelzi, ahova Szabó Bálint nem léphet be, mivel nem tagja a testületnek. A piacosok képviselője feje fölé tartja az összegyűjtött aláírásokat. A kereskedőket sem engedik be az ünnepségre a rendőrök, pedig még akadnak ülőhelyek. Mi is szegediek vagyunk! Éljen a szabadság! Le a diktatúrával – kiabálják a rendőrkordon előtt álló piacosok, akiket magánemberként sem engednek be, miközben Botka polgármester a demokráciát, a szabadságot élteti beszédében…

15.45: Hamarosan elkezdődik a Szeged-napi díszünnepség a városháza előtt, ahová megpróbál majd bejutni Szabó Bálint a 7110 aláírással.

cserko_tuntetes_gs_004

A sajtótájékoztatón először Tóth Péter arra emlékeztetett, hogy a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetőjét, Rácz Attilát két alkalommal is megkísérelte visszahívni pozíciójából, a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyi bizottság baloldali többsége azonban mindkét alkalommal még a téma napirendre vételét is leszavazta. Mint elmondta, ezzel kifejezték, hogy sem az MSZP-t, sem Botka Lászlót nem érdeklik a Cserepes soron történtek, szerte nem is volt más választása a kereskedőknek, mint, hogy tüntetést szervezni, hiszen észre kell ennie a baloldali városvezetésnek, hogy rengeteg ember munkahelyéről van szó. Tóth megjegyezte, esni sem tudja, hogy mi város célja a területtel, bár az látszik, különböző baloldali érdekcsoportok már megjelentek ott. A jobbikos politikus szomorúnak nevezte, hogy a polgármestert most az érdekli leginkább, hogy milyen szökőkút legyen a Móra Parkban, de a kereskedőkkel nem hajlandó törődni.

A KDNP helyi elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán azt mondta, Szeged Napján Botka László saját magát szereti ünnepeltetni, pedig nem erről kellene, hogy szóljon ez a nap, hiszen például a Cserepes sori kereskedők azok, akik hozzájárulnak a város fejlődéséhez. Hozzátette, a jog és az igazság a piacosok pártján áll, ahogy a KDNP is. Haág leszögezte, Szeged nem egyenlő Botka Lászlóval, a polgármester magát felelős, demokrata és baloldali városvezetőnek tekinti, ami a KDNP-s politikus szerint több kérdést vet fel. Egyrészt hogyan lehet felelős egy polgármester, aki a város nyereséges cégeinek a tönkretételéért dolgozik? Másrészt lehet-e demokrata, aki nem figyel oda az eberek véleményére? Harmadrészt lehet-e baloldalinak nevezni valakit, aki száz munkahely megszüntetését kockáztatja?

Nógrádi Tibor, a Fidesz helyi elnöke azt hangsúlyozta, bár sokan azt hiszik, egy politikai megmozduláson vesznek részt a sajtótájékoztató résztvevői, ez azonban nem pártpolitikáról, hanem Szegedről szól. Felvetette a kérdést: lehet-e élni egy olyan városban, ahol a polgármester letagadja magát, nem viszi át az árusok által összegyűjtött aláírásgyűjtő íveket, és bár tárgyalást ígér, végül az sem valósul meg Nógrádi szerint kérdés, hogy olyan Szegeden akarunk-e élni, ahol a polgármester ráküldi a rendőrséget a békés demonstrálókra, leszögezte, ő hisz abban, hogy pártpolitikai érdekek nélkül Szeged meg tudja szervezni önmagát. Úgy értékelte hogy olyan városban érdemes élni, ahol szabadság van, ahol tárgyalások útján dőlnek el a fontos dolgok, nem pedig egy a város érdekeit semmibe vevő polgármester önkényes döntései alapján.

A független Szentistványi István szerint a hatalom fontos erénye lenne, legyen szó egy városvezetésről, pártvezetésről, vagy akár a kormányról, ha képes lenne szembenézni hibáival. Szerinte Szeged baloldali városvezetésében kellene annyi józanságnak lennie, hogy visszavonulót fújnak. Hozzátette, még a legjóhiszeműbb olvasat szerint is a városvezetés, amikor a piaccal kapcsolatos döntéseket meghozta, elhamarkodottan döntött, és rosszul mérte fel a helyzetet. Ezért is szorgalmazta Szentistványi a józanságot. Felszólította a városvezetést, hogy gyakoroljon önkritikát, és próbáljon új forgatókönyv szerint tárgyalni a kereskedőkkel.

Szabó Bálint elmondta: öröme látja, hogy pártpolitikától függetlenül minden vitát félretéve szolidaritást vállaltak a jelen lévő képviselők a piac kereskedőivel. Ismét elfogultnak nevezte a Szegedi rendőrséget, szerinte Botka László irányítja őket. Majd feltartotta megbilincselt kezeit (hangsúlyozottan nem rendőrségi bilincsről van szó) és kijelentette, hogy az ő megbilincselt kezei azt a száz szegedit képviselik, akiknek hónapok óta meg van kötve a keze. Ismételten elmondta, nem lehet tönkretenni a 25 éves múlttal rendelkező Cserepes sori piacot. Megjegyezte, nem Rácz Attila személyével, vagy Botka László személyiségével van a baj, a fő problémának a jogász azt nevezte, hogy egy dilettáns, a törvényt sárba tipró személyt neveztek ki a piac élére. Szabó szerint senkiknek, tehát sem Szeged polgármesterének, aki egyben az MSZP országos választmányának elnöke, nincs joga száz, piaci alapon működő munkahelyet veszélyeztetni, netán megszüntetnie. Szabó leszögezte, Botka Lászlónak hét napja van arra, hogy széttépje a pavilonbérlők felmondóleveleit, vagy Rácz Attilát erre utasítsa. A kereskedők azt várják, hogy tiszta lappal, új ügyvezetővel, legalább alpolgármesteri szinten kezdődjenek meg a tárgyalások. A jogász kijelentette: amennyiben hét napon belül nem születik pozitív döntés, bíróságoz fordulnak. Kitért arra is, hogy a birtokvédelmi vitában a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makó Város jegyzőjét jelölte ki eljáró személynek, aki úgy értékelte a történteket – ellentétben a Szeged város törvényességi őrének számító Mózes Ervinnel -, hogy jövő hét kedden a helyszínen fog tájékozódni a birtokvédelmi eljárások kapcsán.

15.05: Néhány perccel a kezdés után befejezettnek nyilvánította Szabó Bálint a 15 órára a Klauzál térre meghirdetett demonstrációt, amelyen molinókkal és táblákkal jelentek meg a Cserepes sori piac kereskedői.

A résztvevők – akik hangsúlyozottan magánszemélyként vannak jelen – ezt követően átvonultak a Károlyi utca és a Széchenyi tér sarkára, ahol Szabó Bálint sajtótájékoztatót tart perceken belül. A piacosok mellett a helyszínen van Haág Zalán, a szegedi KDNP elnöke, Tóth Péter, a Jobbik Szegedi Szervezetének elnöke, Rácz Tibor, a Jobbik választókerületi elnöke, Szentistványi István független önkormányzati képviselő és Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke is.

Korábban írtuk:

Ahogy beszámoltunk róla, demonstrációk sorozatát ígérték a Cserepes sori kereskedők, mert két hónapja nem sikerül elérni, hogy a piac igazgatója, az MSZP-s Rácz Attila ne emelje meg radikálisan a bérleti díjakat.

Szabó Bálint jogász, a tüntetés szervezője úgy véli, alkalmatlan olyan személy a hely irányítására, aki még a mozgássérültektől is parkolási díjat szed, s törvénytelenül próbálja bevezetni az áfá-t. Szerinte azzal, hogy a pavilonosok többségének felmondott május végi hatállyal száz szegedi munkahelyet és 50 milliós bevételt veszélyeztet. Az ügyben Botka László sem tárgyal velük, hiába keresték ügyfélfogadási időben, a fogadóóráján, a nyugdíjasklubok támogatásainak kiosztását is inkább beteg alpolgármesterére bízta, s átadni is úgy sikerült a petíciót, hogy órákkal az egyik demonstráció után lépett ki az ajtón.

A tüntetés május 20-án, pénteken délután három órakor kezdődik a Klauzál tér Kelemen utcához közelebbi felén a Virág Cukrászda előtt. Szabó Bálint úgy véli, ez nem csak a Cserepes soriakat érintő díjakról szól, hanem a „folyamatosan növekvő helyi adókról, az egekbe szökő parkolási és tömegközlekedési tarifákról, a lakosság és a kisvállalkozások folyamatos sarcolásáról” is. A kereskedők várnak minden szegedi polgárt a demonstrációra.

59 hozzászólás

Kattintson ide! (automatikus fordítás)


Kattintson ide a kép beszúrásához.

 • '>
  59. okosabbnálam
  2016. május 23., hétfő, 17:26
  Válaszolok

  58. hozzaszolo
  Tegye a kezét a szívére, és vallja be őszintén: aki ezen a portálon cserél eszmét ( 🙂 ), az az itt uralkodó színvonalat is elfogadja, vagy ide sem dugja az orrát.

 • '>
  58. hozzaszolo
  2016. május 23., hétfő, 16:14
  Válaszolok

  Kedves cinikus.
  En megmaradok a magazas mellett, egyebirant minden bizonnyal felemelkedés lenne az On részére ha egy szinten lehetne velem…ha mar személyeskedni óhajt…en nem folytatnam ezt az On részéről elkezdett sardobalast, nem hiszem hogy bármilyen értelme is lenne…

 • '>
  57. cinikus
  2016. május 23., hétfő, 14:19
  Válaszolok

  Kedves hozzászóló!
  Zavaros fogalmazásod elgondolkodtatott!
  Lehet, hogy nem kellett volna lesüllyednem a szintedre?

 • '>
  56. hozzászóló
  2016. május 23., hétfő, 13:33
  Válaszolok

  Kedves cinikus!
  Ez akárhonnan is közelíti meg akkor is politika és mint ilyen nem a becsületes gondolkodás égisze alatt működik…ja, és ez nem “összemosás” hanem egy egyszerű személyes gondolat. Nem tisztem hogy kizárólag olyan dolog jusson az eszembe ami Önnek is tetszik…bár nem zörög a haraszt ugyebár ha…

 • '>
  55. cinikus
  2016. május 23., hétfő, 10:21
  Válaszolok

  Az sem lehet becsületesen gondolkodó, aki a “migráns-betelepítési-lehetőség-sok pénzért-paktum és egy ilyen ingatlan ügylet..” összemos egy kommentben!

 • '>
  54. hozzászóló
  2016. május 23., hétfő, 08:37
  Válaszolok

  Azért érdekes egybeesés a migráns-betelepítési-lehetőség-sok pénzért-paktum és egy ilyen ingatlan ügylet….ha ez a mi polgármesterünk ebbe belemegy, akkor ő is féltheti majd a lányait no meg az asszonyát egy esetleges csoportosan elkövetett nemi erőszaktól…saját magát pedig mások dühétől…is.

 • '>
  53. okosabbnálam
  2016. május 22., vasárnap, 11:15
  Válaszolok

  52. Szegedi
  Nem szeretnék “nyelvtan-náci” lenni, de majd felsőbb osztályban megtanulod, hogy a kisstílű egybeírandó, vagy ha az igekötő az ige előtt áll, akkor egybeírjuk, ilyen pl: lemenni.
  Mellesleg szerintem a kutya nálad intelligensebb élőlény.

 • '>
  52. Szegedi polgár
  2016. május 22., vasárnap, 10:26
  Válaszolok

  51.okoskodó! Hiába hivalkodsz a “foxi-maxi”iskoláiddal,te akkor is egy kis stílű Botka bérenc maradsz.Provokációd ellenére, nem vagyok hajlandó a te szintedre, kutyába le menni.

 • '>
  51. okosabbnálam
  2016. május 22., vasárnap, 07:26
  Válaszolok

  50. Seged is polgár
  Ezt a fajta ál-logikát alsó tagozatos korban szokás alkalmazni, én már ezen túl vagyok. Neked pedig kitartást, meglesz az a nyolc osztály, ha erősen igyekszel!

 • '>
  50. Szegedi polgár
  2016. május 21., szombat, 21:20
  Válaszolok

  49. okoskodó! Kis naiv,azonnal feladtad magad, hogy bérkommentelő vagy! Így már érthető, csak is “ennyi ésszel” lehet, a te aljas munkádat végezni.

 • '>
  49. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 18:21
  Válaszolok

  48. Szegedi polgár
  Igazad van, még időben húzd a bélésed el innen! Biztos, ami biztos.

 • '>
  48. Szegedi polgár
  2016. május 21., szombat, 17:05
  Válaszolok

  Bérkommentelők! Nem igaz, hogy nem látjátok,hogy a Botka elvtársatok tönkre tette a várost. Nem véletlen ,hogy nem érkeznek Szegedre, a várva-várt modern városok milliárdjai. A tanácselnök elvtárs legújabb kudarca, a héten besz… az önkormányzat tulajdonában lévő, korábban, monopól helyzetet élvező, igen nyereséges dorozsmai nagybani. Lassan nem marad más a városnak, csak a Bottka elvtársatok, és a ti izzadságszagú erőlködéseitek.

 • '>
  47. figyelmeztető
  2016. május 21., szombat, 16:13
  Válaszolok

  Nem tudtátok,hogy NP-t nem engedik itt bírálni?

 • '>
  46. Black door
  2016. május 21., szombat, 14:08
  Válaszolok

  45. Hogyne lenne több. Ez egy befogadó város. Az érettlen alkoholista, Schulz elvtárs is világgá kürtölte miután Botka zártkörben meggyőzte őt erről.

 • '>
  45. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 13:29
  Válaszolok

  41. Matricázó meleg
  Egyre több itt az emelkedett hőmérsékletű. Üljetek vazelines lavórba, amíg eljön a fesztiválotok. Nektek legyen mondva!
  Lassan már egy homokos lap lesz a szegedma.

 • '>
  44. okosabbnálam
  2016. május 21., szombat, 13:23
  Válaszolok

  “29. darázs…akik Szabó Bálintot negatív színben akarják feltüntetni.”
  Talán ettől az élősködőtől kéne ezt kérned.

 • '>
  43. szivárvány
  2016. május 21., szombat, 13:19
  Válaszolok

  40. NP, Már botka szeme is te lettél nem csak a billentyűkezelője? Beszámolót is megtartottad már Pistukám?
  Én is mentem már el sokminden mellett, de nem ez hozott megoldást. Botkánál is ez a baj.
  Nála a pártérdek és a hatalom megtartása áll mindenek felett.

 • '>
  42. szivárvány
  2016. május 21., szombat, 12:52
  Válaszolok

  Okoskodó! Sorold már fel a negatív színeket!

 • '>
  41. Matricázó meleg
  2016. május 21., szombat, 12:49
  Válaszolok

  okoskodó: … nem értem, hogy mit keresnek itt ezek a köcsögök ..
  – Talán a jeti kegyeibe vagy ölébe szeretnének kerülni. A tanácselnök elvtárs nagyon támogatja a matricázást is. Nem sokára lesz Szegeden büszke-fesztivál is. Csak nehogy a meleg szeretettel várt migránsok megzavarják.