Bulvár

Minden, amit az influenzavírusról tudni kell

Minden, amit az influenzavírusról tudni kell

2017. február 3., péntek
Minden, amit az influenzavírusról tudni kell
influenza_jarvany_beteg

A vártnál hamarább, 4-5 héttel korábban érkezett az influenzaszezon, ráadásul rövid időn belül több mint kétszeresére emelkedett a betegek száma hazánkban. Bosnyákovits Tünde Csongrád megyei tiszti főorvossal összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat az influenzavírusról.

Az influenza vírusos megbetegedés, melyet láz, izomfájdalom, orrfolyás, köhögés, valamint az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Cseppfertőzéssel terjed, rendkívül gyorsan, rossz közérzetet okozó tünetei pedig legalább egy hét alatt csillapodnak, persze csak pihenés és megfelelő folyadékbevitel mellett. Aki nem vette fel időben az oltóanyagot, rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel védekezhet. A körültekintő higiéniai szabályokat már csak azért is érdemes betartani, mert

Bosnyákovits Tünde

megyei tiszti főorvos szerint a vírus hetekkel hamarább érkezett a vártnál, rövid idő alatt pedig több mint kétszeresére emelkedett az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A megyei tiszti főorvos néhány érdekességet is elárult az influenzavírusról, amelyekről eddig kevés szó esett. • Ha már találkoztunk az adott influenzavírus fajtájával, akkor az ellen az egy ellen védettek leszünk. Ha nagyjából hasonló vírus fertőz, akkor jóval enyhébb tüneteink lesznek. • Az oltóanyagot a WHO készítteti az előző év adatai alapján. Az A típusú influenza, a H1N1, amely legnagyobb változásokra képes, a H3N2, amely idén fertőz, kisebb változásokra képes, és a legkevésbé mutálódó az influenza B vírus. • A mostani influenzaszezonban kevés a beteg a 60 év felettiek körében. A szakemberek szerint azért, mert ők már találkoztak hasonló vírussal korábban. • A legnagyobb világjárványokat elindító vírusok mindig sertésekben keletkeznek, az első ilyen az 1918-as spanyol nátha volt, mely több áldozatot szedett, mint az első világháború. Ez úgy történik, hogy a madárinfluenza vírusa összetalálkozik az emberi influenzavírussal, méghozzá sertésben. • Annak az országnak, amelyik megtartja az influenza oltóanyaggyártó kapacitását, egy nagy világjárvány esetén esélye lesz megfelelő vakcinákkal ellátni a lakosságot. • Az úgynevezett PM10, vagyis a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű porszemcséken az influenzavírus is képes megtapadni, így a kórokozó könnyen bejut az emberi szervezetbe. Szmogriadó idején nagyobb a fertőzés veszélye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.