Kultúra

Palánkainé Sebők Zsuzsanna: Mozgalmas éve lesz a Somogyi-könyvtárnak

Palánkainé Sebők Zsuzsanna: Mozgalmas éve lesz a Somogyi-könyvtárnak

2017. január 23., hétfő
Palánkainé Sebők Zsuzsanna: Mozgalmas éve lesz a Somogyi-könyvtárnak
palankaine001kf

Egy könyvtár vezetősége és programszervezői soha nem dőlhetnek hátra, ha rendezvényszervezésről van szó - vallja Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a Somogyi-könyvtár igazgatója. A bibliotéka feladata szerint ma már nem csak annyi, hogy beszerezze a legújabb könyveket. A Minősített Könyvtár címmel járó kötelezettségekről, a megváltozott kölcsönzői szokásokról, a szingliknek szánt kínálatról és könyvolvasási Facebook-kihívásról beszélgettünk.

- Legutóbbi nagyinterjúnk alkalmával, még 2013 novemberében úgy köszöntünk el egymástól, hogy a Somogyi-könyvtár rövid távú tervei közé veszi többek között a digitalizálás folytatását mint az információ és a tudáshoz való hozzáférés biztosítását, valamint igyekszik elérhetővé tenni a 134 éves intézmény kincseit. Mi minden változott az elmúlt három évben? Hol tart most ezekkel a tervekkel a bibliotéka?

- Ezek a célok változatlanok, megvalósításukért a feladatokat napi szinten végezzük. A hagyományos tájékoztató eszközökön túl, mint az e-mailek és személyes tájékoztatás egyre nagyobb szerepet kap napjainkban az elektronikus adatbázisokon alapuló tájékoztatás is. Továbbra is kiemelt feladatunk, hogy minél szélesebb körben terjesszük, bemutassuk és hozzáférhetővé tegyük unikális és/vagy muzeális dokumentumainkat is a nagyközönség számára. A távolról elérhetőség biztosítása érdekében a digitalizálás mint projekt állandó, folyamatosan bővítjük annak lehetőség, hogy olvasóink az ínyencségeink között kutatni tudjanak. Jelenleg több mint 50 ezer teljes tartalmú dokumentumot kereshetnek e-könytvárunkban. Ahogy a digitalizált dokumentumok száma növekszik, úgy a nő a megkeresések száma is: számos hazai és külföldi kutató talál rá a mindennapi munkájához szükséges dokumentumra. Aktuális volt és lesz is, hogy szolgáltatásaink erősödjenek: így például beiratkozott olvasóink számára elérhetővé tettük, hogy akár otthonról is meg tudják hosszabbítani olvasójegyüket, könyveket igényelhetnek, véleményezhetik azokat, vagy akár blogolni tudnak. Megírhatják véleményüket, feltehetik kérdéseiket "A kérdezek a könyvtárostól" szolgáltatásunk útján.

- A fejlesztésből nem maradhatnak ki a fiókkönyvtárak sem. Tavaly többek között a Csillag téri fiókkönyvtár számítógépes állománya is megújult a helyi képviselő közreműködésével.

- Igyekszünk a kis könyvtárainkra figyelni, hogy az ott élők valóban megkapják azokat a dokumentumokat, szolgáltatásokat, lehetőségeket, melyekre igényük és szükségük van. Sajnos, az anyakönyvtári feltételeket nem tudjuk helyben biztosítani a fiókkönyvtárban, de a jól feltérképezett helyi igényeket igyekszünk kielégíteni. Az ODR és a fiókközi kölcsönzés biztosítja, hogy hozzáférhetők legyenek a dokumentumok. Azt gondolom, a kollégák nagyon jól fel tudják mérni olvasóink, látogatóink igényeit, hiszen napi személyes kapcsolatban vannak a környezetükben élőkkel. Amennyire lehetőségeink engedik, ötleteiket, kéréseiket próbáljuk beépíteni a stratégiánkba. Lépésről lépésre haladunk. Köszönjük és hálásak vagyunk azért, hogy a helyi képviselők több esetben segítenek a gondjaink megoldásában, hiszen ha az a probléma, hogy a nem tudja az intézmény kigazdálkodni a számítógépes park cseréjét, akkor szívesen mellénk állnak. Természetesen keressük az egyéb lehetőségeket a források megtalálására, gondjaink megoldására pályázatok formájában is. Amennyiben lesz lehetőségünk, és indulni tudunk az infrastruktúra pályázaton, reményeink szerint több számítógépünket is le tudjuk majd cserélni, sor kerülhet a modernizálására. A számítástechnika egyik napról a másikra fejlődik, nehezen tudunk ezzel lépést tartani.

palankaine002kf

- Ha a Somogyi-könyvtár és fiókkönyvtárainak programkínálatát nézem, akkor azonnal szembeötlik, hogy a bibliotéka ma már nem csak a könyvekről szól. Szegednek erős identitástudata van, a 134 éves könyvtár fontos szerepet vállal ennek erősítésében, ápolásában. Elegendő módon teszi ezt?

- Soha nem dőlhetünk hátra, hiszen ahogyan a világ változik, a lehetőségek és a hozzánk való viszony is változik. Sajnos el kell mondanom, hogy a statisztikák szerint – és ez országosan jellemző -, csökken a könyvtárak személyes látogatottsága. Napi szinten küzdünk azért, hogy a számokat valamilyen módon visszatornázzuk. Bővítjük könyvállományunkat úgy, hogy a legújabb könyvek is ott legyenek a polcokon, figyelünk a siker könyvekre, az igényekre, ezenkívül egyéb programjainkkal, rendezvényeinkkel igyekszünk jelen lenni az emberek életében. Azok a rendezvények, amelyek az elmúlt évtizedekben vonzották a látogatókat, közel sem biztos, hogy ma is elegendőnek bizonyulnak. Meg kell keresnünk azokat az érdeklődési pontokat, amelyek bevonzzák az adott téma iránt érdeklődő kisközösségeket, vagy akár a tömeget. A fiókkönyvtárakban könnyebb rátapintani ezekre a pontokra, mert a napi szintű kapcsolat révén kiderül, mire van szüksége a helyi közösségnek. Így indultak el korábban például a baba-mama klubok, ahol önkéntes fejlesztő pedagógusok segítik a szülőket. Vannak könyvtáraink, ahol az alternatív gyógymódokat kedvelők találkoznak rendszeresen. Tíz éve ilyen jellegű rendezvények még nem voltak a palettán, mára természetesé vált a könyvtári jelenlétük. Vagy vannak prevencióval, rehabilitációval kapcsolatos foglalkozások, amely témákat a személyes érintettség teszi sikeressé. Több hasonló témára kell rátapintanunk, hiszen így segíthetjük a közösségek egymásra találását, s mintegy társult csomagként, a könyvtárban biztosítani tudjuk az adott témához kapcsolódó dokumentumokat olvasásra.

- Ha már felmerült a beiratkozott olvasók számának csökkenése… Az olvasók, a felhasználók csoportja is változott?

- Ez egy jó felvetés, mert számokkal hirtelen nem tudom alátámasztani, de a megfigyelés szintjén igen, azt kell mondjam, az idősebb korosztály aktívabb. Ugyanakkor nemcsak az olvasás terén, hanem a közösségformálás terén is megfigyelhető ez. Jó látni, hogy a mai napig telt házzal működik például több internet tanfolyamunk. Az itt összekovácsolódott közösségek később is megmaradnak, összejárnak, sőt igénylik a további fejlesztő, tovább építkező foglalkozásainkat. Szüksége van az idősebb korosztálynak arra, hogy karbantartsa magát, hiszen ha a modern technológiai dolgokról lemarad, ahogy mondani szoktunk: onnantól kezdve öregszünk, lemaradunk…

- Viszont a Somogyi-könyvtárnak van egy másik nagyon erős bázisa: a gyerekek. A számukra berendezett kedves kis könyvtár vonzó a kicsik számára.

- Ez azért is lehet feltűnő, mert nagyon jó gyermekkönyvtárunk van, képzett könyvtárosokkal. Az elmúlt években ugyanakkor nagyban változott a felhasználók csoportja. A családok átvették azt a szerepet, hogy könyvtárba hozzák a gyerekeket, mert az iskolai és óvodai közösségek nehezebben tudnak kimozdulni intézményeikből. Régebben ez fordítva volt. Persze most is vannak csoportos foglalkozások, de már nem olyan intenzitással. A kollégák számtalan programmal készülnek a családoknak, ez a törekvés pedig megfizethetetlen, hiszen a gyerekek a jövő olvasói.

- A fiókkönyvtárakban is megfigyelhető, hogy megváltoztak a könyvtárba járók?

- Igen, de ott mindig is jellemző volt, hogy az idősebb korosztály látogatja a könyvtárakat. Az idősebbek járnak le újságot olvasni, könyveket keresni, beszélgetni, hiszen a fiókkönyvtáraknak szociális szerepe is van. De az anyakönyvtárban is valóban aktívabb az idősebb generáció. Egyébként az elmúlt évben 21 186 beiratkozott olvasónk volt, ebből 4100-an újonnan iratkoztak be. 408 103 dokumentumot kölcsönöztek tőlünk 2016-ban, ebből fiókkönyvtáriakban több mint 180 ezer volt a kölcsönzött dokumentumok száma.

palankaine003kf

- Az egyik legnagyobb közösségi oldalon indította el Szabados Ági műsorvezető saját olvasásnépszerűsítő programját, a "Nincs időm olvasni/ 12 hónap, 12 könyv" című kihívást. Mit szól az ilyen önszerveződő programokhoz?

- Nagyon tetszik, mert ad egyfajta fiatalos lendületet az olvasásnépszerűsítésnek. Sokan vannak, akiknek nem fér bele a szabadidejébe, hogy napi szinten tájékozódjanak és olvassanak, mert kénytelenek hazavinni a tanulást, a munkát és fáradtak, más tevékenységeik is vannak. Az ilyen kezdeményezések számukra mutathatnak irányt ahhoz, hogy kevés szabadidejükben milyen köteteket javasolnak, elmondják, hogy ők miért szerették vagy nem szerették az adott könyvet. Ajánlókat adnak egymásnak, majd reméljük, nálunk kikölcsönzik a könyveket. A Facebook adta lehetőségeket mi is kihasználjuk programjaink reklámozására, de nagyon hatékony színtere a kapcsolatépítésnek, kapcsolattartásnak is.

- A könyvtár egyik új programja a Helló, ki vagy?, amelyet úgy hirdetnek, mint szingliknek szóló esemény. A könyvtár ezentúl ismerkedési helyszín is lesz?

- A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál működő Női vezetők klubjában ismerkedtünk meg

Dobó Mariann-nal

, aki vezeti majd a klubot. A vele folytatott beszélgetés teremtette meg ennek a programnak a lehetőségét. Önkéntesen, havi egy alkalmat ajánlott fel arra, hogy megtartja a programot, ahol tippeket ad egyedülállónak, s segít eligazodni az önismeret útvesztőjében. Bízom benne, hogy lesznek hívei a programnak, amellyel egyébként tovább színesedünk. Ha nem is ismerkedési helyszín, de önmagunk megismerésének helyszíne lehet…

- Milyen egyéb újdonságokat tartogat a könyvtár életében a 2017-es év?

- Kapcsolódni fogunk

Arany János

születésének 200. évfordulójához, valamint egy kiállítással megemlékezünk

Buday György

grafikusról születése 110. évfordulóján.

Bálint Ágnesről

sem feledkezünk meg, a Móra Könyvkiadó vándorkiállítását hozza el könyvtárunkba, illetve egy nagyobb lélegzetvételű programsorozattal készülünk a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Januárban a Házasság Hetével indulunk, amely egy visszatérő program nálunk. Ezúttal a „Veled kiteljesedve” címet kapta a kiállításunk, amely a 19. századi rangon aluli házasságokat tárja fel az érdeklődőknek. Továbbá megemlékezünk a 140 éve született

Magyar Edéről

, az NKA támogatásával pedig

Szabó Magda

-estet szervezünk áprilisban. Az Ünnepi Könyvhét, az Országos Könyvtári Napok, a Zenei Album előkészületei munkái is zajlanak már. Készülünk a Múzeumok Éjszakájára, a Kulturális Örökség Napokra, az idén is kitelepülünk a SZIN-re, valamint részt veszünk a Slow hétvégén. Folytatódik egy nagyon fontos szolgáltatásunk, a „Házhoz megy a könyv”, melynek keretében rászoruló olvasóknak, időseknek visznek otthonaikba könyveket a kollégák. Még számtalan programmal készülünk 2017-ben is, a fentiek csupán ízelítőként szolgálnak. Fontosnak tartjuk azt, hogy az élethosszig tartó tanulásban továbbra is segíteni tudjuk olvasóinkat, hogy a jövőben is értékeket teremtsünk és ápoljuk a meglévő kincseinket. A digitalizálás segítségével tértől és időtől függetlenül lehetővé tegyük könyveink elérését, valamint hogy új közösségi tereket építsünk ki. Mozgalmas év vár ránk, mint mindig.

- Már csak azért is mozgalmas lesz 2017, hiszen a Somogyi-könyvtár a magyar kultúra napján átvehette a Minősített Könyvtár címet a Emberi Erőforrások Minisztériumától. Hol foglal helyet ez az elismerés a könyvtár életében?

- Az eddig megszerzett társadalmi bizalom további erősödését jelenti a cím elnyerése, hiszen ennek a bizalomnak az alapja a minőségi szolgáltatások magas szintű biztosítása. A Minősített Könyvtár cím használatára 5 évig jogosult az intézményünk, ez is jelzi, hogy nem lehet megállni és örömmel szemlélni, gyönyörködni az eddig megtett útban, hanem tovább kell lépkedni az úton, és új célokat kitűzni a jobbítás szándékával. A minőség megtartása és fejlesztése egy folyamat, mely folyamatot beépítettük életünkbe, szemléletünkbe. A könyvtár vezetése elkötelezett a minőségbiztosítás területén, a minőség iránti felelősség érvényesítése, a minőségpolitikai szempontok és az azoknak való megfelelés teljes körű elfogadása mellett végezzük mi könyvtárosok mindannyian a munkánkat itt Szegeden, a Somogyi-könyvtárban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.