Közélet

Négy gyertya ég Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

Négy gyertya ég Szeged adventi koszorúján + FOTÓK

2016. december 18., vasárnap
Négy gyertya ég Szeged adventi koszorúján + FOTÓK
advent_negyedik_gyertya14_gs

Az utolsó gyerta lángja is fellobant a Dóm téren vasárnap este a város adventi koszorúján. A gyertyagyújtáson Csapó Benő a szeretet fejleszhetőségét emelte ki, Joób István pedig a szimbólumok jelentőségéről beszélt.

A szeretetet jelképező negyedik gyertyát

Csapó Benő

, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének professzora, Szeged Megyei Jogú Város Díszpolgára és

Joób István

, a Hit Gyülekezetének Lelkésze gyújtotta meg, az ünnepségen közreműködött a Hit Gyülekezete Kamaraegyüttes,

Balogh Ferenc Joób Gergely

zongorakíséretével adott elő több dalt. "Ha azon gondolkozunk, hogy miként tudnánk terjeszteni szűkebb, tágabb környezetünkben a szeretet, akkor nekem mindenek előtt a művelődés, a műveltség, a kultúra és a könyvek jutnak eszembe" - fogalmazott a rendezvényen Csapó Benő. Hangsúlyozta a Biblia jelentőségét, hiszen évszázadokon keresztül sokak számára a Biblia volt maga a könyv, minden könyv szimbóluma, az a könyv, amelyből tanulták az ábécét, és nagyon sokak számára talán az egyetlen könyv is volt, amit életükben valaha a kezükbe vettek. Kiemelte, hogy a könyv hosszú évszázadokon keresztül nem abban a formájában volt Biblia, ahogy azt mi megismertük, nem volt a Biblia a könyvespolcról levehető, sokak számára elérhető, olvasható könyv. "Éppen napjainkban vagyunk tanúi egy olyan váltásnak, amikor a könyv átkerül egy újabb hordozóra, mindannyian, egyre többen elektronikus formában is elérhetjük a könyveket. Ma már mindannyian elérhetjük, akinek egy mobiltelefon van a zsebében, elérhetjük a világirodalom legcsodálatosabb alkotásainak többségét, és így elérhetjük a Bibliát is" - mondta el Csapó Benő. Beszédében kitért arra is, hogy a szeretet alavetően érzelem, de ezek az érzelmek fejleszthetők is, fejleszthetők mindenekelőtt azzal, hogy több időt töltünk szeretteink körében, hagyjuk, hogy átjárjon bennünket a szeretet, hagyjuk, hogy a szeretet kisugározzon belőlünk. Tágabb körben a szeretet fejleszthető a művészetek, a műalkotások által is, ha úgy töltjük az ünnepeket, hogy kitesszük magunkat a szeretetet inspiráló műalkotások hatásának, talán több esélyünk lesz arra, hogy mindannyiunkban kibontakozzon a bennünk lakozó szerelem, szeretet. "Már csak egy hét és itt van a karácsony, hogy kifejezzük egymás felé szeretetünket, ezek felemelelő napok, hiszen itt vagyunk, hogy az adventi időszakban ezekre a meghitt napokra felkészüljünk, együtt ünnepeljünk, gyertyát gyújtsunk, hogy ezzel a szimbolikus cselekedettel is emlékeztessük egymást a karácsony legnagyobb ajándékára, a világ világosságára, Isten szeretetének megjelenésére" - fejtette ki beszédében Joób István. Hozzáfűzte: a szimbólum jelkép, melyhez bizonyos jelentés kapcsolódik, szimbólumok például a közlekedési táblák, amelyek nyelvi megértéstől függetlenül segítenek a tájékozódásban, szimbólumokkal találkozunk az igencsak zsúfolt bevásárlóközpontokban, a pályudvarokon és az éltünk számtalan területén. Jézus is számos szimbólumot használt példabeszédeiben, hogy hallgatói könnyen el tudjanak jutni az igazság felismerésére és megértésére, ilyen a szőlőtőke és a szőlővessző, a pásztor és a bárány vagy a fügefa szimbóluma. Amikor a világ világosságáról beszélt, akkor is szimbólumot használt, a gyertya szimbólumát.

advent_negyedik_gyertya17_gs

"Nekünk, keresztényeknek is vannak szimbólumaink, sajnos az utóbbi időben a keresztényéget ért világméretű támadások kapcsán jelképek is veszélybe kerültek, sok helyen eltávolították a keresztet, mert azt mondják, hogy sérti a más kultúrában élők vallásgyakorlatát" - hangsúlyozta a lelkész. Nem csak a jelképek likvidálása a célja bizonyos szélsőséges csoportoknak, hanem magát a kereszténységet is fel szeretnék számolni, hiszen keresztények ezreit gyilkolják le hitük megvallásáért. Imaházakat, keresztény iskolákat gyújtanak vagy robbantanak fel más vallási meggyőződésük miatt. "Tudjuk, hogy jelképeink nincsenek felruházva spirituális tartalommal, de mégis a kereszténység és a keresztény kultúra megőrzése érdekében ma már a szimbólumainkat is védelmeznünk kell" - emelte ki Joób István. Felhívta a figyelmet arra, hogy ami a Dóm téren törétnik, hogy szabadon, félelem nélkül vallhatjuk meg hitünket, állíthatunk adventi koszorút, karácsonyfát, gyújthatunk gyertyát, és egy hét múlva szabadon ünnepelhetjük a megváltó Jézus Krisztus megszületését, az a világ sok területén tiltott esemény. "A veszély ugyanakkor minket is fenyeget, ha elvesztjük ünnepeink eredeti tartalmát, előbb-utóbb szimbólumaink is eltűnnek. Ne engedjük, hogy a keresztény értékektől megfosztva, üresen és értelmetlenül teljenek el ezek a napok" - hangoztt el. "Amikor meggyújtujuk az adventi koszorú utolsó gyertyáját, ez a pillanat emlékeztessen bennünket az igazra, az igazi világosság megjelenésére, akire oly nagy szüksége van ennek a világnak, mert az advent és a karácsony üzenete esélyt ad minden embernek a békesség megszerzésére" - zárta gondolatait Joób István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.