Rendhagyó fáklyás emlékmenettel emlékeznek Hódmezővásárhelyen 1956-ra

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

orig_9832

Rendhagyó helyszínen, a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán rendezik az 1956-os megemlékezést Hódmezővásárhelyen, melyen az intézmény egykori diákjainak forradalmi tetteit is megismerhetik a résztvevők – közölte Almási István polgármester kedden a helyszínen.

A politikus sajtótájékoztatóján felidézte, a hatvan évvel ezelőtt kitört forradalom egyik közvetlen előzménye és indítószikrája a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének megalakulása volt a szegedi egyetem bölcsészkarán 1956. október 16-án. Ezen az eseményen két vásárhelyi középiskolás diák is részt vett, és elhatározták, hogy iskolájukban, a Bethlen Gábor Gimnáziumban is diákszervezetet hoznak létre.

Ennek jegyében tartotta meg 1956. október 19-én ülését – mintegy háromszáz diák részvételével és Gyáni Imre gimnáziumigazgató elnökletével – a Bethlen gimnáziumban a diákparlament. Követelései között – négy nappal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt – olyan politikai igények is megjelentek, mint a szovjet csapatok kivonása Magyarországról vagy a kilépés a szovjet vezetésű katonai blokkból, a Varsói Szerződésből.

A hódmezővásárhelyi megemlékezés központi helyszíne ezért idén a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvara lesz. Október 22-én este Gyulai József akadémikus, a gimnázium korábbi tanára és a MEFESZ-gyűlés egykori hódmezővásárhelyi résztvevője, Csoma Lajos idézi föl a hatvan évvel ezelőtti eseményeket.

Az ünnepség után fáklyás emlékmenet indul a Bethlen-gimnázium – Tóalj utca útvonalon a Nagy Imre sétányra, ahol az 1956-os örökmécsesnél az ünneplők elhelyezhetik a megemlékezés virágait, majd folytatják útjukat az Andrássy úton keresztül a Kossuth térre.

Vasárnap délelőtt Összefogás a szabadságért – 1956: Magyarországon és Hódmezővásárhelyen címmel nyílik kiállítás az Emlékpontban, majd bemutatják a hódmezővásárhelyi ötvenhatosok emlékezéseiből a közgyűjtemény munkatársai által összeállított interjúkötetet. A megemlékezések sora Benedekfi István zongoraművész és Benedekfi Zoltán hegedűművész ünnepi hangversenyével zárul a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Előző sztori

Magyarország a népszavazás után – szegedi beszélgetés Stumpf Andrással

Következő sztori

“A nyílt lázadás rituális öngyilkosság lett volna”