Kultúra

Volpone közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban

Volpone közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban

2016. szeptember 8., csütörtök
Volpone közönségtalálkozó a Somogyi-könyvtárban
somogyi_konyvtar01kf

Közönségtalálkozóra várják az érdeklődőket Ben Jonson Volpone című komédiájához kapcsolódóan, a Szegedi Nemzeti Színház szeptember 23-i bemutatóját megelőzően szeptember 13-án, kedden 16.30-tól a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóiratolvasó-termében.

Résztvevők:

Csiszár Imre

rendező,

Szabó Gabi, Borovics Tamás, Gömöri Krisztián

színművészek Moderátor:

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára A Shakespeare-kortárs vígjátékíró élete és halála számtalan anekdota alapjául szolgált. Első színpadi fellépése botrányba fullad, a darabot betiltják, ő maga börtönbe kerül. Szabadulása után párbajban megöli színésztársát, amiért majdnem felakasztják, de végül kegyelemet kap, mert olyan szépen olvas fel egy zsoltárt, „akár egy klerikus”. Örök nyugalomra a Westminster Apátságba temetik, de nem a Költők Sarkába, hanem egy kevésbé előkelő helyre, s állítólag ott is állva, hogy kevesebb helyet foglaljon el. Jonson klasszikus műveken nevelkedett, 1606-os Volponéjának szálait az újkomédiák jól ismert alaptípusa, az eszes szolga mozgatja. A gazdag Volpone betegséget színlel, szolgája segítségével elhíreszteli, hogy azt teszi meg vagyona örököséül, aki a legnagyobb ajándékkal kedveskedik neki. Özönlenek is a mohó ajándékozók, de méltó büntetésüket végül nem csak ők nyerik el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.