Kvótareferendum – MSZP: gyűlöletkampány zajlik egy tét nélküli népszavazás miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Molnár Gyula

Olyan gyűlöletkampány zajlik Magyarországon egy tét nélküli népszavazás miatt, ami példátlan az elmúlt években, évtizedekben – mondta az MSZP elnöke hétfőn Salgótarjánban, sajtótájékoztatón.

Molnár Gyula az október 2-i referendumról a Fő téren tartott tájékoztatón kifejtette: az utóbbi időszak európai megnyilvánulásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy nincs napirenden kötelező betelepítési kvóta igénye Brüsszelből, így a népszavazásra feltett kérdés “valójában nem létezik Európában”, és a referendumnak közjogi következménye sincs.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: hetek óta kéri, nyilatkozzon Orbán Viktor miniszterelnök, nyilatkozzon a kormány, hogy mi a közjogi következménye egy eredményes és érvényes népszavazásnak, mi történik október 3-án, milyen törvényjavaslatot fognak benyújtani a parlament elé, pontosan mihez adják az emberek a szavazatukat október 2-án. “Mégis, mire kívánják felhasználni a szavazatokat?” – tette fel a kérdést.

Az ellenzéki politikus óva intette a magyar embereket, hogy “bedőljenek egy csapdának”, hozzáfűzve: azt a szavazatot nem lehet elcsalni, amelyik nincs leadva, ezért azt kérik, mindenki maradjon otthon október 2-án. Minden más esetben fennáll a veszélye, hogy valamilyen módon Orbán Viktor hatalomban maradását, Orbán Viktort és kormányát erősítik – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy az esetleges választási csalások ellenőrzése érdekében mind a 106 választókerületben ott lesznek, a szavazóköröknél megfigyelő stábokat, illetve a bejelentéseket fogadó úgynevezett demokráciavonalat is üzemeltetnek, de azt is biztosítják, hogy ha valaki úgy érzi, visszaéltek a nevével, a szavazólapok megsemmisítéséig ellenőrizhesse ezt.

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy a szombat éjjeli budapesti, Teréz körúti robbantásról az emberek húsz órán keresztül nem tudtak semmit, és sokféle vélekedés ütötte fel a fejét, ami senkinek nem jó.

Mint mondta, október 2-án olyan népszavazás lesz, ami körül rendkívül sok a hangulatkeltés, ezért azt kérik a kormánytól, “hogy a saját maga tevékenységével ne fokozza az amúgy is meglévő negatív hangulatot”.

Molnár Gyula a Fő téren az MSZP “Maradjanak otthon!” szlogen mellett érvelő népszavazási plakátkiállítását is megnyitotta, arra reagálva, hogy – mint mondta – a kormány 3,9 milliárd forintot költött közpénzből arra a “tájékoztató kampányra”, amely valójában nagyon egyoldalúan mutatta be a helyzetet.

Fidesz: az MSZP gátlástalanul hazudik a kvótáról

A Fidesz szerint az MSZP továbbra is gátlástalanul hazudik a kvótáról és folytatja a pártpolitikai csatározást, miközben a magyar emberek többsége érti, hogy a most vasárnapi népszavazás nem pártügy, hanem nemzeti ügy.

A nagyobbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében így reagált a szocialista pártelnök Molnár Gyula nyilatkozatára, amelyben arról beszélt: olyan gyűlöletkampány zajlik Magyarországon egy tét nélküli népszavazás miatt, ami példátlan az elmúlt években, évtizedekben.

A Fidesz szerint most Magyarország, a magyar családok, a települések jövője a tét. A kényszerbetelepítés már csak egy karnyújtásnyi közelségre került, a kötelező betelepítési kvóta bevezetésének előkészítésére Brüsszel már 9 döntést hozott, és ahogy az Európai Bizottság szóvivője is megerősítette a kvótát nem vonják vissza, sőt Brüsszel a migránsok felső határ nélküli kötelező elosztását és a családegyesítések könnyítését akarja.

“Ha mindezt nem akadályozzuk meg, akkor a magyar településekre is megkezdődhet a migránsok betelepítése” – írta a nagyobbik kormánypárt.

Előző sztori

Aktualitások a Somogyiból: Krasznahorkai könyvbemutatója és operett

Következő sztori

A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás