/

Több mint egy tucat koncertet kínál a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

zsido_kult_feszt_megnyito13kf

Komoly- és könnyűzenei koncertekkel, kamarakiállítással és irodalmi rendezvényekkel csalogat szeptembertől a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, amely a hagyományoknak megfelelően vacsoraesttel zárul. A rendezvénysorozaton fellép többek között Szulák Andrea, Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla, továbbá Zorán és Bródy János is, és természetesen tradicionális zsidó dallamok is felcsendülnek az új zsinagógában.

Megkezdődött az új zsinagóga felújításának második üteme, ám ettől függetlenül a világ 10 legszebb zsinagógája közé választott, a város legjobb akusztikájú épülete ad otthont a XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál komoly- és könnyűzenei koncertjeinek – tájékoztatott Lednitzky András, a hitközség elnöke. A zenei programok mindegyike 19 órakor kezdődik majd, és szeptember elsejétől egészen október 27-éig több mint egy tucat koncertre invitálják a zenekedvelőket. Az őszi zsidó fesztiválhoz kapcsolódóan immár huszonegyedik alkalommal izraeli vacsoraestet is tartanak novemberben, amelyre októberben kezdik meg a jegyárusítást.

A programokat ismertetve Lednitzky elsőként a Zsinagóga Hangjai produkciót emelte ki, Lux Erika zongoraművész, Alexander Ivanov, az Europäischer Synagogalchor, Izsák Andor karnagy koncertje szeptember 6-án várja az érdeklődőket. A Kossuth-díjas Onczay Csaba és fia, Onczay Zoltán gordonkaművészek hangversenye is igazi zenei csemegének ígérkezik, és lesz kántorkoncert is, érkezik a Back to the Roots produkció, amely 2016-ban Kanadától Floridáig meghódította az amerikai kontinenst. Héber, jiddis örökzöldeket, zsidó vonatkozású világslágereket adnak majd elő szeptember 7-én az új zsinagógában, vagyis felcsendül minden zsidó zene, ami jó, méghozzá Nógrádi Gergely, Fekete László, Zucker Immánuel kántor, Daniel Bouaziz tenorista, Lakatos György gitárművész és Neumark Zoltán zongoraművész tolmácsolásában. Székely István zongoraművésszel két egymást követő esten is találkozhatnak a zenekedvelők, a szólóestjét követő napon a Belgrádi Zsidó Kamarazenekarral lép fel a zsinagógában. A hagyományokhoz híven a Szegedi Szimfonikus Zenekar is koncertezik, ezúttal a Vaszy Viktor Kórussal, a szabadkai Pro Musica Kamarakórussal Mendelssohn-estet tartanak. Az Ambitus lengyel harmonika-együttes is bemutatkozik Szegeden, míg Csanádi László orgonaművész hangversenye október 27-én este lesz.

SZS20160811_szegedi_zsido_hitkozseg_sajtotajekoztato_001

A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke a könnyűzenei programokra áttérve két külső szervezésű koncertről szólt elsőként, szeptember 26-án Zorán, míg egy hónappal később Bródy János lép fel Szegeden, de dixie ünnep is lesz a zsinagógában, a Molnár Dixieland Band Szulák Andreával és Berki Tamással érkezik, méghozzá a fesztivál nyitónapján, szeptember elsején. Horgas Eszter fuvolaművész, Falusi Mariann énekművész, Löwenberg Dániel zongoraművész és kísérőegyüttesük Kék rapszódia című estje szeptember 14-én lesz, míg Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla zenei kalandozásra invitál Gershwintől Bernsteinig című estjén. Lednitzky elmondta, hogy mivel megkezdődött a zsinagóga felújításának második üteme, csak kisebb kiállításokat tudnak rendezni a fesztivál keretében, míg a tervezett kötetbemutatónak a hitközség díszterme ad majd otthont.

A Szegedi Zsidó Hitközség, a Szegedi Magyar-Izraeli Baráti Társaság, Izrael Dél-magyarországi Konzuli Képviselete és az Alapítvány a Szegedi Zsidóságért által rendezett XII. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember elseje és november 5-e között várja az érdeklődőket, a részletes programkínálat ITT található.

Előző sztori

Aknázómoly ellen permetezik a vadgesztenyefákat Szegeden

Következő sztori

Visszatér a nyár – a hétvégén ismét melegszik az idő