Közélet

Kvótareferendum: a Fidesz a baloldal állásfoglalását várja a kényszerbetelepítésről

Kvótareferendum: a Fidesz a baloldal állásfoglalását várja a kényszerbetelepítésről

2016. augusztus 1., hétfő
Kvótareferendum: a Fidesz a baloldal állásfoglalását várja a kényszerbetelepítésről
Kvótareferendum - Óriásplakátok Salgótarjánban

Az MSZP továbbra is az októberi kvótareferendumtól történő távolmaradásra kéri a választókat, ugyanakkor ismételten felszólította a kormányt, hogy a külföldön élő magyaroknak is biztosítsa a levélben szavazás lehetőségét minden voksoláson.

Ujhelyi István

, az MSZP alelnöke és EP-képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz egy olyan "hazug népszavazási kampányt" folytat, amely "megtéveszti az országot és kiviheti az Európai Unióból". A kormányzat és a hatalom szervei "hazudnak, csalnak", aminek csak azzal lehet véget vetni, ha a választópolgárok elutasítják a "hazug, csaló politikai magatartást" - mondta, majd aláhúzta, az MSZP ezért biztat mindenkit arra, hogy maradjon távol az októberi referendumtól Kiemelte, a magyar választási rendszer alkotmányellenes, mivel nem érvényesíti az egyenlő választójogot. Miközben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes "azzal kampányol, hogy mást már 800 ezer főt is meghaladja az általuk beszervezett kettős állampolgárok száma a határon túl", addig több mint 600 ezer külföldön élő magyar állampolgár csak személyesen, a külképviseleteken adhatja le voksát, ami akár több tízezer forintos költséggel is járhat számukra - fejtette ki. Ujhelyi István ezt alátámasztandó megjegyezte, a legutóbbi országgyűlési választáson az "ellenőrizetlen, furcsa körülmények között" levélben szavazók 95 százaléka a Fideszre szavazott, miközben a külföldön dolgozók töredéke, néhány tízezer tudott csak élni választási jogával. A szocialista politikus közölte továbbá, néhány hete levélben jelezte alkotmányossági, jogi kételyeit

Patyi Andrásnak

, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének, aki szerinte "pökhendi, olyan igazi fideszes stílusú levélben" azt válaszolta, hogy nem lát kivetnivalót a lebonyolításban. Ujhelyi István hangsúlyozta, sem az NVB-t- sem annak irodáját nem tartják a választások tisztaságát megfelelően felügyelő szervezetnek. Indokként említette a "néhány hónappal korábbi kopaszokkal kapcsolatos balhét", valamint azt, hogy szerinte az iroda "elcsalta" az MSZP állami termőföldekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Fidesz: a baloldal foglaljon állást a kényszerbetelepítésről!

Állásfoglalásra szólította fel hétfőn a baloldalt

Gulyás Gergely

, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a kényszerbetelepítés elleni népszavazással kapcsolatban, szerinte ugyanis "a bojkott az állásfoglalás hiánya". A baloldal foglaljon állást: igen vagy nem, támogatják vagy ellenzik azt az európai bizottsági javaslatot, amely Magyarország esetében is kötelezővé tenné a kényszerbetelepítést - mondta a kormánypárti politikus budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette azt is: a kampányplakátok letépése, leragasztása jogellenes magatartás, felelős politikus erre senkit sem biztathat. Gulyás Gergely szerint a baloldal mindent megtesz a népszavazás ellehetetlenítéséért, és továbbra sem adta fel bevándorláspárti álláspontját. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a közelmúltbeli terrorcselekmények fényében tarthatatlannak nevezte azt az álláspontot, amely szerint nincs egyértelmű összefüggés a terrorizmus és a migráció között. A baloldal bevándorláspárti és Európa-ellenes, a Fidesz ezzel szemben Európa-párti és bevándorlásellenes - mondta, azzal érvelve, hogy aki ma kritikátlanul támogatja a bevándorlást, az valójában az európai együttműködés ellensége. Aki egy jó európai együttműködést akar, annak rendelkeznie kell valamilyen recepttel a migráció problémájának megoldására - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: Európának meg kell őriznie kulturális önazonosság-tudatát, és biztosítani kell az elmúlt hónapokban "az éppen a migrációval együtt járó terrorcselekmények és terrorfenyegetettség miatt" megszűnt biztonságérzetet. Gulyás Gergely kitért arra is, hogy a német szövetségi pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Németországban 2020-ig 93,6 milliárd eurós kiadást jelent majd 1,5 millió bevándorló integrációja. Arra a kérdésre, hogy a külföldön élő magyarok miért nem szavazhatnak levélben, azt felelte: a Fidesznek továbbra is az az álláspontja, hogy a levélben szavazás csak végső eszközként engedhető meg, akkor, ha más megoldás nincs. A külföldön lévő magyarok esetében ha valakinek az állandó lakóhelye is külföldön van, akkor szavazhat levélben, ha viszont az állandó lakóhelye magyarországi, akkor csak külképviseleten voksolhat - közölte. Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre azt is tudatta, hogy a kormánypárti frakció szeptember 7-től tartja majd évadnyitó ülését Balatonfüreden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.