Egyetem

Rehabilitációs Ambulanciát hoztak létre a Szemészeti Klinikán

Rehabilitációs Ambulanciát hoztak létre a Szemészeti Klinikán

Márton Andrea
2024. április 25., csütörtök
Rehabilitációs Ambulanciát hoztak létre a Szemészeti Klinikán

Rehabilitációs Ambulanciát hozott létre az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika és a látássérült személyek Dél-Alföldi Rehabilitációs Központja. A két intézmény együttműködésének célja a látássérültek életminőségének javítása, társadalmi elszigetelődésének csökkentése.

Forrás: Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ honlapja

 

A látás romlásával párhuzamosan az önállóság bármilyen szintű elvesztése nagyon megviseli a látássérültté vált személyeket. A tájékozódási nehézségek miatt sokan csak kísérővel közlekednek, leveleik, hivatalos irataik elolvasására mást kell megkérniük, a mindennapos életvitelükben segítségre szorulnak. Az elemi rehabilitáció a továbblépésben tud szakértő támogatást nyújtani. Ha valaki újra el tudja látni magát segítség nélkül, az lelkileg és fizikailag is könnyebben gyógyul. Ezért különösen fontos, hogy az egészségügyi rehabilitáció területén is megjelenjenek ezek a szolgáltatások.

A betegek igényeinek megfelelve a két szervezet régóta szoros kapcsolatot ápol. Ennek az együttműködésnek a következő lépése, hogy az egészségügyi intézményben az elemi rehabilitációs szolgáltatásokhoz való közvetlen hozzáférést is megteremtsék, így április elején a két szervezet Rehabilitációs Ambulanciát hozott létre. A klinika lehetőséget biztosít a rehabilitációs központ munkatársainak az önálló életvitel feltételeit megteremtő eszközök, technikák, szolgáltatások bemutatására, illetve a kapcsolatfelvételre a különböző szakrendelést igénybe vevő betegek és hozzátartozóik számára.

Nagyon fontos mérföldkő a mai nap, mert hosszú közös gondolkodás után ünnepélyesen is megnyithatjuk a Rehabilitációs Ambulanciánkat, amely ilyen felállásban és tevékenységgel egyedülálló az országban

 – mondta el Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika igazgatója az április 25-i sajtótájékoztatón. 

Az alapítvány munkatársai régóta járnak a Szemészeti Klinikára, és bennünket, orvosokat, asszisztenseket, nővéreket tájékoztatnak arról, hogy milyen technikai eszközök, szoftveres lehetőségek állnak rendelkezésére azoknak az embertársainknak, akik vizuális funkcióikban súlyos és maradandó károsodást szenvedtek

 – tette hozzá a klinika vezetője. 

A Rehabilitációs Ambulancia a klinika dolgozóival együttműködve, hetente más időpontban fogadja a látássérült személyeket, így igazodva a betegek eltérő vizsgálati időpontjaihoz. Az ambulancia előre meghirdetett időpontjait egyelőre kísérleti jelleggel határozzák meg, bejelentkezni nem szükséges. Az ambulancia elérhetőségéről, szolgáltatásairól az Intézményben kihelyezett információs pontokon tudnak tájékozódni az érdeklődők, de természetesen a személyzet is készséggel ad tájékoztatást. 

A rapid tanácsadáson túlmenően lehetőség van a hozzátartozók tájékoztatására, a látássérült személyeket támogató intézményrendszer megismertetésére, illetve a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítésére.

 Az ambulancián különböző szakmai kompetenciákkal rendelkező kollégák segítsége igényelhető, mint például rehabilitációs szakember, szociális munkás, pszichológus vagy informatika oktató

 – számolt be az ingyenes szolgáltatásokról Nagygyörgy Éva, a Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ szakmai vezetője.

Mint mondta, 2021 óta a szegedi központ mellett Kecskeméten és Békéscsabán is működik szolgáltatópontjuk. Nagygyörgy Éva számos olyan eszközt mutatott be a sajtó képviselőinek, amelyek a látássérült személyek mindennapi életét megkönnyítik, ilyen például a fehér bot, a Szegeden is egyre több helyen működő hangos közlekedési lámpát aktiváló távirányító, az olvasótévé, az elektromos nagyító vagy a sütés-főzésnél a teljes kart védő szilikon kesztyű.

A Rehabilitációs Központról

A Kreatív Formák Alapítvány a látássérült személyek Dél-Alföldi Rehabilitációs Központjának fenntartója. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény és a 490/2020. (XI. 11.) Korm. rendelete alapján az elemi rehabilitációs szolgáltatás ingyenes minden 16 év feletti magyar látássérült állampolgár számára. Ezen jogszabályi keretek között dolgozva a Rehabilitációs Központ egy országos hálózat tagja, amelyet a Belügyminisztérium megbízásából a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet felügyel.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.