Hírzóna

Szerb-magyar-román hármas határ nyílik Kübekházánál

Szerb-magyar-román hármas határ nyílik Kübekházánál

2024. április 25., csütörtök
Szerb-magyar-román hármas határ nyílik Kübekházánál

Jóváhagyta a román kormány a szerb-magyar-román hármas határnál található Kübekháza - Óbéb (Beba Veche) közúti határátkelő megnyitásáról szóló határozatot csütörtökön - közölte Mihai Constantin kormányszóvivő.

 

A döntést Temesváron megrendezett, bánsági regionális projektekkel foglalkozó kihelyezett ülésén hozta meg a kabinet. A kormányhatározat értelmében a - korábban több ízben ideiglenesen megnyitott - határátkelőt gyalogosan, személygépkocsival, vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb áruszállító járművekkel vehetik majd igénybe az utasok, 8-20 (közép-európai idő szerint 7-19) óra között.

A határátkelő megnyitására a határellenőrzéshez szükséges infrastruktúra előkészítése és közművesítése után kerül sor. Erről diplomáciai csatornákon fognak egyeztetni a magyar féllel - magyarázta az ülés után a kormányszóvivő. A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy később - szinté a magyar féllel folytatandó egyeztetés nyomán - bővítsék a nyitvatartási időt és a teherforgalom súlykorlátját 7,5 tonnára emeljék.

A magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már 2019-ben megnyílt az állandó határátkelőhely.

A Kübekháza - Óbéb határátkelő megnyitását a romániai belpolitikai surlódások hátráltatták. 2020-ban az akkor ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) három Temes megyei képviselője, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezésére a parlament külön törvényt is elfogadott a határnyitás sürgetése érdekében, a jogszabály ellen azonban a - PSD-t abban az időszakban magyarellenes szólamokkal támadó, "Erdély áruba bocsátásával" vádoló - Klaus Iohannis államfő alkotmányossági óvást emelt.

A taláros testület 2020 szeptemberében megakadályozta a Kübekháza - Óbéb határátkelőről szóló törvény kihirdetését arra hivatkozva, hogy határátkelőkről nem a parlamentnek, hanem a kormánynak kell egyeztetnie a külföldi partnerekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.