Lehetséges világoktól József Attiláig

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

eLVe

Akusztikus rituális folk köntösbe bújtatja József Attila verseit a szegedi eLVe zenekar, az összművészeti önképzőkörként indult együttes második lemezére már más költők felé is nyitni akar.

„Összművészeti önképzőkörként alakultunk 2012 januárjában, igazság szerint azért, hogy egy baráti társaságnak adjunk egy keretet” – mondta el hírportálunknak Pikó András Gáspár, aki ének mellett gitáron, basszusgitáron, sámándobon és a djembe nevű törzsi dobon is játszik a zenekarban. A Lehetséges Világok névre keresztelt baráti kör eleinte nem csak a zenélésről szólt, hanem voltak írók, fotóművészek, festők is, azonban 2012 tavaszára csak zenészek maradtak meg a körből, a zene került a fókuszba. Zenekarként működött tovább a formáció, Pikó András Gáspár (gitár, basszusgitár, sámándob, ének, gong), Pohl Judit (ének, sámándomb, basszusgitár), Talabér Áron Bence (gitár, basszusgitár), Deli Csanád (ének, furulya, klarinét, doromb), Papp Judit (fuvola, sámándob) és Fekete Ádám (djembe) felállással. Mikor megtörtént az átalakulás, más elnevezést akart a zenekar a Lehetséges Világok helyett, így született meg a különleges írásmódú eLVe. „Mindig LV-nek neveztük a zenekart, és ebből akartunk kiindulni, majd egy honfoglalásról szóló gyerekkönyvben olvastam, hogy Taksony vezér meghódította “Erdő elvét”, azaz Erdélyt. Utánanéztem, hogy az elve szó archaikus értelmében valaminek a lényegét, velejét, sokaságát jelenti, úgyhogy ennél maradtunk, mert jól is hangzik, plusz az óangolban az elf szónak ez az egyik változata, az eredeti név miatt írjuk így, hogy eLVe” – ismertette az együttes nevének eredetét Pikó András Gáspár.

Az eLVe különlegességét az adja, hogy saját szövegek helyett József Attila műveihez nyúltak és a költő versei mögé szereznek akusztikus zenei alapot. A választás egy régi gitártémához köthető, amelyben Balogh Ádám, a zenekar ex-tagja, jelenleg a Forbidden Noise énekese József Attila a “Gyermekké tettél” című versét ismerte fel, így lett szöveg is a zenetémához, majd egy újabb ötlet indította el a zenekart a versmegzenésítés útján. „2012 augusztusában Judit (Pohl Judit énekes) szólt, hogy van egy dala, pontosabban az Óda című vers mellékdala, amiről azonnal, tudtam, hogy kelleni fog, majd ez alapján megszerveztünk egy József Attila estet, innen már csak meg kellett írni a többi számot és fel kellett venni lemezre, így lettünk József Attila versmegzenésítő zenekar” – fogalmazott Pikó András Gáspár. Az együttes hangsúlyozta, hogy a jövőben nem ragaszkodnak József Attilához, már folyik a munka a következő lemezen, melyen már Berzsenyi Dániel, Weöres Sándor és Faludy György munkái is helyet kapnak, valamint John Keats feldolgozással is készül a zenekar – szigorúan eredeti nyelven. „Saját szöveg egyelőre nincs tervben, ebben a formációban az eLVe egy versmegzenésítő zenekar, más formában lehet saját szöveg, de az már következő fejezet lenne” – fejtette ki Pohl Judit.

Pályázat és nyalókák

A zenekar első nagylemeze 2015. május 8-án látott napvilágot, Mellékdal címmel, tizenkét számmal, a szegedi Our Sound Record Stúdió gondozásában, Szabó Szebasztián és Sóti Norbert keze alatt. „Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi szerepeljen a Mellékdal lemez borítófüzetében, azt azonnal elvetettük, hogy a szövegek kerüljenek bele, hiszen József Attila verseit bárki könnyen megtalálhatja, egyszerűen értelmetlen lett volna, de mégis meg kellett tölteni valamilyen tartalommal” – mesélt a lemez születéséről Pohl Judit. „Az jutott eszünkbe, hogy mivel mi alapból egy összművészeti önképzőkörként indultunk, miért ne lehetne a lemez is egy összművészeti projekt, azonban ekkor már nem volt köztünk annyi képzőművész, hogy magunk készítsük el a borítót, ezért kiírtunk egy országos pályázatot József Attila azon verseinek illusztrálására, amiket mi megzenésítettünk” – fűzte hozzá. A pályázat gyorsan terjedt, főként az interneten, nagyon sok pályamunkát kapott a zenekar, körülbelül 180 művet 126 alkotótól, még a határon túlról is érkeztek alkotások. „Az Amerikában kiállító 70 éves képzőművésztől a lánynevelő-intézetes kislányig mindenféle alkotók munkái szerepelnek a borítófüzetben” – hívta fel a figyelmet Pikó András Gáspár. Az együttes által kiválasztott harminc képből kiállítás nyílt a lemezbemutató koncerten az IH Rendezvényközpontban, a legjobb 13 kép pedig bekerült a borítófüzetbe, így a szövegek helyett azok illusztrációi szerepelnek, a borítón pedig Molnár Imre munkája kapott helyet.

eLVe2

Kicsi, de szélsőséges volt a lemez fogadtatása a zenekar szerint, ugyanis akihez eljutott, az intenzíven reagált rá, akadt, aki soha többé nem akarta meghallgatni, olyan erős érzelmeket váltott ki belőle, de volt olyan is, aki a lemezükre meditált. „Annyiban viszont nagy visszhangot vert a lemez, hogy kaptunk egy meghívást Ljubljanába, Hász-Fehér Katalin segítségével sikerült megszervezni a koncertet a ljubljanai magyar nagykövetségen” – fejtette ki Fekete Ádám. Különleges élmény volt a zenekarnak a koncert, mivel egyrészt teljesen ismeretlen közönség előtt játszottak (addig a szegedi koncerteken többnyire ismerősök voltak), valamint abból a szempontból is szokatlan volt a közeg, hogy itt kisgyerekes családok alkották a közönséget, ami hatalmas kihívást jelentett. „Ezek a dalok, már csak a József Attila szövegekből kiindulva elmondható, hogy nem gyerekeknek valók, nagy kihívás volt olyan színpadi jelenlétet megteremteni, olyan oldásokat beletenni a számok közé, hogy ne okozzunk lelki sérülést ezeknek a gyerekeknek” – mesélt a koncertről Pohl Judit. Az eseményt különlegessé tette egy „nyalókaincidens” is: a zenekar egyik központi hangszere a gong, amit ún. gongnyalókákkal szólaltatnak meg, amiket azért hívnak így, mert tényleg úgy néznek ki, mint a nyalókák. „A gyerekek nyalókáztak, az egyiküknek pedig pont olyan színű nyalókája volt, mint a mi hangszerünk, és emiatt teljesen kétségbe esett a zenekar, azt hittük, hogy a gongnyalókákat eszik a gyerekek!” – tudtuk meg Fekete Ádámtól. Az eLVe számára minden fellépés egy rituálé, ami azonban teljesen felborult a gyerekközönség miatt, ugyanis a koncert közben kérdezgettek, utána pedig feljöttek a színpadra, hogy játsszanak a hangszereken, ami viszont sokat oldott a hangulaton.

A megzenésített verseket legközelebb az IH Rendezvényközpontban lehet elkapni május 25-én „Az Ifjúsági Házban az Összművészeti Össztűz keretein belül lépünk fel, és itt már hallható lesz néhány darab az új anyagok közül is, azonban a végső repertoár még nem állt össze, még várat magára, hogy összeálljon a lemez” – fogalmazott Deli Csanád.

Előző sztori

Futsal: bajnokveréssel zárta az évet az SZTE EHÖK SE + FOTÓK

Következő sztori

Cserepes-botrány: autós tüntetést tartanak a piacosok