Írjon nekünk

Egyház

Golgota-csoportot avattak fel Alsóvároson + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

szilagyi_arpad_feszulet1_gs

A Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén lezajlott eseményen részt vett B. Nagy László, Kakas Béla, Gyulay Endre és Szalay István is.

„Minden embernek van egy keresztje, nekem is. Pár hónap híján nyolcvan éve hordom a magamét. Ha valamit nem jól csináltam, akkor a kereszttel együtt elestem. Azt szeretném, hogy ez a kereszt a korpusszal és a Jézus Krisztus keresztjével együtt alkosson egy új keresztet, s segítse hátralévő időmben a munkámat” – e szavakkal indokolta v. Szilágyi Árpád a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület székhelyén (Szeged, Földmíves u. 13.) felállított Golgota-csoport létrehozását. „Aki ehhez a feszülethez eljön mondjon egy imát, hogy Bálint Sándort a teremtő urunk mielőbb maga mellett tudja” – a városvédő polgár bízik abban, hogy a nagy néprajztudóst hamarosan boldoggá avatják. Hangsúlyozta, szeretné a Mária zarándokútvonalat is segíteni, akár mint szállásadó.

„A kereszt egyszerre jelenheti azt, hogy a lázadó ember megtalálja Istent, illetve azt, hogy a lázadó ember megtalálhatja a kiengesztelődést, s ezzel együtt a feltámadást” – mondta Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök, aki két bibliai – egy ószövetségi és egy újszövetségi – részlettel támasztotta alá szavait. Ezt követően megáldotta és megszentelte a keresztet.

szilagyi_arpad_feszilet2_gs

„A megható és a tisztelet szavakat kevésnek érzem ezen alkalomból” – kezdte beszédét Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke. „Mikor Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása egy üzenet számunkra. Hol tart most a keresztény Európa? Vajon, ha át tudnánk adni azt a hitet, amit most megtapasztalunk az európai nagyközönségnek, hogy onnan merítsen erőt a küzdelmekhez, akkor talán tudnánk valamit segíteni. Kereszténység nélkül ez a mostani népvándorlás beláthatatlan következményeket hozhat. Bízom benne, hogy a keresztény hit, az összefogás, az összetartás – amely nemzettudatunkat is az egyik alapja – erőt adhat ehhez. Keressük még az utat, még az út elején vagyunk. Ami itt ebben a házban, egy cseppnyi helyen történik, az lehet európai példa. Mikor elmondunk egy imát, akkor gondoljunk nemzetünk és Európa sorsára is” – kérte Kakas Béla.

B. Nagy László, Csongrád megye fejlesztési biztosa, országgyűlési képviselő beszédében rámutatott, fontos megtartanunk Szeged értékeit. Bálint Sándor az Alföld kiváló néprajzi és vallási kutatója jelentős szerepet játszott e hagyományok megőrzésében.

„A Közéleti Kávéház több évtizedes története során különböző emberek gyűltek össze, beszélgettek, vitatkoztak, de egy dolog mindig jellemző volt: a békesség” – mutatta be Szalay István azt a közösséget, amelynek ő kuratóriumi elnöke, Szilágyi Árpád pedig az egyik aktív tagja. „Mi ragasztottuk rá Szilágyi Árpádra a városvédő polgár kifejezést, ő az, aki tényleg mindenét feláldozza a hagyományok megőrzéséért, láthatjuk ennek eredményét kint a kertjében” – fogalmazott a volt egyházügyi államtitkár. Zárásul azt kívánta, hogy ebben a kertben ne csak civilként, hanem boldoggá avatottként is jelen lehessen Bálint Sándor emléke. Az eseményen fellépett Takács Éva népdalénekes is.

"A kereszt egyszerre jelenheti azt, hogy a lázadó ember megtalálja Istent, illetve azt, hogy a lázadó ember megtalá…

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 26.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál