A különvélemény ára: 4 főt kizártak, további 9-en kiléptek az LMP Csongrád megyei szervezetéből

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lmp_sajtta06_gs

Különvéleményükért párttagságukkal fizettek az LMP Csongrád megyei területi elnökségének tagjai és Szentistványi István. A területi szervezet további kilenc tagja pedig – szolidaritásukat kifejezve – kilépett a Lehet Más a Politikából, mondván a pártban mára kiépült egyfajta állam az államban, és nincs lehetőség már közös gondolkodásra. Szentistványi közölte, nem tartja méltányosnak kizárásukat, bírósághoz fordulnak az ügyben.

Az LMP tavaly szeptemberi 24 pontos menekültcsomagjának egy passzusát kifogásolta a párt megyei területi szervezete, nevezetesen nem értettek egyet azzal, hogy nyomkövetővel lássák el a migránsokat. Az LMP megyei szervezetének elnökségi ülésén döntöttek arról, hogy különvéleményt fogalmaznak meg, amit a párt alapszabálya lehetővé tesz. Az országos pártvezetés nem vette jó néven a kritikát, a közlemény szerzőit, Ladányi Lászlót, Berta Árpádot, Buchholcz Norbertet és Szentistványi Istvánt felfüggesztették, a megyei szervezet élére ideiglenes vezető került. Szentistványi, aki az LMP színeiben szerzett mandátumot a szegedi közgyűlésben elmondta, hogy a fegyelmi eljárás első fokon elmarasztalta őket november végén, mind a négyüket kizárta. Fellebbeztek az döntés ellen, a Lehet Más a Politika etikai bizottsága március elején jogerősen kizárta őket. „A döntést az LMP részéről nem tartjuk korrektnek és méltányosnak, az indoklást sem tudjuk elfogadni, így bírósághoz fordulunk” – szögezte le Szentistványi István.

Azonban nemcsak négy fővel csökken a területi szervezet tagsága, mert bár nem kérdőjelezik meg az LMP alapelveit és alapító nyilatkozatát, a jövőben további kilenc fő nem kívánja párttagságával – ahogy megfogalmazták – legitimálni az LMP jelenlegi vezetésének a képmutató működését. Ez a kilenc fő: Horváth Csaba tanár, korábbi választmányi tag és képviselőjelölt; Kovács Péter egyéni választókerületi tag; Málovics György, az SZTE-GTK oktatója, korábbi választmányi tag, képviselő- és polgármesterjelölt; Margóczi Katalin ökológus, az SZTE-TTIK oktatója; Sarlós Ferenc, az MTA-SZBK tudományos főmunkatársa; Ilosvay György ökológus, az SZTE-JGYPK főiskolai oktatója; Tanács Eszter geográfus, az SZTE oktatója, a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság külsős tagja; Tatár Gábor korábbi választmányi tag, megyei listavezető; valamint Varga Róbert szentesi egyéni választókerületi képviselőjelölt.

lmp_sajtta03_gs

Tanács Eszter, az LMP korábbi megyei elnöke közölte, a most kilépők a megyei területi szervezet aktív tagságának túlnyomó többségét jelenti. „Úgy érezzük, ez a kizárási ügy messze mutat önmagán, az LMP ugyanis részvételiséget, demokráciát, átláthatóságot ígér a választóknak, de ugyanakkor ezek az alapelvek a belső működésében egyre kevésbé érvényesülnek. A pártban kiépült egyfajta állam az államban, valójában a pártvezetés közvetlen irányítása alatt áll minden, és a tagságtól függetlenül működik. Nincs lehetőség a közös gondolkodásra, a közös döntéshozatalra, amitől valóban más lehetne a politika” – fogalmazott Tanács Eszter.

Amit az LMP kifelé megkövetel, azt befelé nem sikerül érvényesítenie, legyen szó a társadalmi részvétel, a demokrácia és az átláthatóság megvalósulásának hiánya a párton belül – erről már Málovics György beszélt a sajtótájékoztatón. „Nem hiszek abban, hogy a jelenlegi LMP a mostani pártvezetéssel tényleg érdemi, másfajta politizálást tudna képviselni, pedig mi ezért jöttünk ebbe a pártba sokunk a civil életből” – fogalmazott. Emlékeztetett, nem a Csongrád megyei területi szervezet tagjai az egyetlenek, akik otthagyják az LMP-t, például a Nők a jelenben munkacsoport alapítói közül is többen kiléptek a szervezetből. Hozzátette, nem hirtelen döntöttek kilépésükről, már az elmúlt egy-két évben érlelődött bennük ez a döntés, egyre nehezebbé vált ugyanis számukra, hogy LMP-s zászló alatt szerepeljenek az országos pártvezetésben megfigyelhető folyamatok miatt.

A négy kizárt párttag és a kilenc kilépő azonban nem fejezi be a közös munkát, Sarlós Ferenc elmondta, a továbbiakban is támogatják Szentistványi István önkormányzati képviselői munkáját, illetve elgondolkodnak azon, hogy a jövőben milyen formában működjenek együtt a közéletben. Margóczi Katalin azt hangsúlyozta, hogy az LMP alapelveit továbbra is magukénak tudják, fontosnak tartják, hogy a „zöld” ügyeket képviselje valaki a szegedi közgyűlésben, de a párthoz immár nem kívánja a nevét és arcát adni.

lmp_sajtta04_gs

Szentistványi István elmondta, értelemszerűen, mivel kizárták őt az LMP-ből, nem a párt színeiben fog politizálni a jövőben, a szegedi közgyűlés következő ülésén fogja ezt egyébként bejelenti. Arra a felvetésünkre, hogy esetleg lecserélik-e a párt 2014-es választási párt listáján szereplők valamelyikére elmondta, hogy gyakorlatilag nincs kire, ugyanis a listán szereplők most jelentették be kilépésüket a Lehet Más a Politikából.

Megjegyezte, a sajtótájékoztató helyszíne is egyfajta keretet ad LMP-beli tevékenységüknek, hiszen a Szeged Étteremben jelentették be 2008-ban megalakulásukat.

no images were found

Négy Csongrád megyei tagot zártak ki az LMP-ből, további kilencen pedig önszántukból követték őket – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620279

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 22.

Előző sztori

Operával és komédiával indítja a tavaszt a szegedi színház

Következő sztori

“Elég volt a terrorizmusból!” – gyertyagyújtásra várják a szegedieket a Brüsszeli körúton