Közélet

Nem bízik az ellenzék a köznevelési kerekasztalban

Nem bízik az ellenzék a köznevelési kerekasztalban

2016. február 9., kedd
Nem bízik az ellenzék a köznevelési kerekasztalban
Balog Zoltán; Czunyiné dr. Bertalan Judit; Rétvári Bence; Palkovics László

Színjáték, baráti megbeszélés, önmagával folytatott kormányzati tárgyalás - nem nyerte el az ellenzéki pártok tetszését a köznevelési kerekasztal.

Jobbik: a kormányzat belátása nélkül nem lesz változás

A Jobbik szerint amíg a kormány nem látja be, hogy alapvető reformok kellenek az oktatási rendszerben, addig a

köznevelési kerekasztaltól

sem várható semmi érdemi lépés.

Dúró Dóra

, a kulturális bizottság jobbikos elnöke a testület ülését követően úgy nyilatkozott: a köznevelés rendszere ma csődben van, ennek ellenére a kormánypárti politikusok azzal vannak elfoglalva, hogy a probléma jelentőségét igyekeznek csökkenteni. Szóvá tette, hogy miközben az iskolák gyakorlatilag működésképtelenek és az állami fenntartásba vétel megbukott,

Orbán Viktor

miniszterelnök arról beszélt, hogy jó irányba megy az ágazat. Az iskolák, szakmai szervezetek és pártja jelzései már a nemzeti alaptanterv bevezetésekor azt mutatták, hogy nem jó az irány, a gyerekek és a pedagógusok túlterheltek - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint amíg a kormánypártok és kormányfő nem képes belátni azt, hogy oktatási rendszer nem jó, s amíg nem hoznak erről politikai döntést, addig nem várható rendszerszintű változás. Az nem működik, hogy öt éven keresztül végigvernek egy reformot az oktatás rendszerén, nem nézve sem a pedagógusok, sem a gyermekek érdekeit, majd amikor látják, hogy nem működik, akkor kezdenek el feléjük fordulni - hangoztatta Dúró Dóra, aki szerint ezt fordítva kellett volna csinálni. Kitért arra is, hogy a Jobbik kiemelt területként tekint az oktatásra, amely a párt "valódi nemzeti konzultációjának" egyik témaköre és a szakmai szervezetek, emberek véleményére alapozva kívánnak választási programot írni.

LMP: a kormány ne csak a "barátaival" tárgyaljon

Túlságosan szűknek ítéli az LMP a köznevelési kerekasztal-tárgyalásokba bevontak körét. Országgyűlési képviselőjük a kulturális bizottság keddi ülését követően arra szólította fel a kabinetet: ne csak a "barátaival" tárgyaljon és pótolja a közoktatásból kifont forrásokat.

Ikotity István

úgy fogalmazott: ezer sebből vérzik a közoktatás rendszere, és ha a kormány ezekre nemcsak "sebtapaszokat", hanem valódi megoldást kíván találni, szélesítse a tárgyalásokba bevontak körét. A politikus előrelépésként értékelte, hogy a keddi tárgyalásokon jelen volt a közoktatási tiltakozást elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium vezetése, valamint szakszervezetek is. Ennek ellenére úgy ítélte meg: olyan tárgyalási fórumra van szükség, amely a 2011-ben megszüntetett Közoktatás-politikai Tanács működéséhez hasonlóan törvényben garantálja valamennyi szakmai szervezet jelenlétét. Kijelentette azt is: az utóbbi tíz évben 30 százalékkal csökkent az oktatásra fordított forrás, ezt is pótolni kell.

MSZP: az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a tanácskozás megkezdése előtt volt

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az oktatás ugyanolyan válságban van, mint a köznevelési kerekasztal tanácskozásának megkezdése előtt volt.

Tóbiás József

keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét, az iskolaigazgatóknak vissza kell kapniuk szuverenitásukat, a tanároknak az autonómiájukat, biztosítani kell a szabad tankönyvválasztást, valamint fizetésemelésre van szükség. Hangsúlyozta, tudomásul kell vennie a kormánynak, hogy további források nélkül nincs hatékony oktatásügy, nincs sikeres jövő. Az ellenzéki politikus szerint egy rendszerszintű problémára a kormány álmegoldásokat kínál. Példaként hozta fel a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatos ígéreteket. Tóbiás József véleménye szerint a Klik a rossz rendszer megtestesítője. Kifogásolta, hogy

Balog Zoltán

emberierőforrás-miniszter továbbra sem távozik posztjáról,

Czunyiné Bertalan Judit

köznevelési államtitkár "felfelé bukott", a területet mostantól felügyelő

Palkovics László

eddigi felsőoktatási államtitkár pedig részt vett a felsőoktatást érintő pénzelvonásban. Felhívta arra a figyelmet, hogy a gazdasági válság óta az általános iskolás gyermekekre 85 ezer, a középiskolásokra 195 ezer és a felsőoktatási hallgatókra 212 ezer forinttal jut kevesebb egy évben. Tóbiás József szerint Európában Magyarország az utolsók között kullog a nemzeti össztermékből az oktatásra fordított összegeket nézve.

PM: szélesítsék ki a testületet!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) azt követeli, hogy szélesítsék ki a köznevelési kerekasztalt.

Szabó Tímea

, az ellenzéki párt társelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján képmutatónak nevezte, hogy a kormánypárti politikusok úgy tesznek, mintha újdonság lenne, hogy romokban van az oktatás, miközben a pedagógusok és a szakszervezetek öt éve erre panaszkodnak. A független országgyűlési képviselő viccnek minősítette a köznevelési kerekasztalt és felvetette, hogy mit keres ott a Magyar Művészeti Akadémia és miért a nagycsaládos szervezetek képviselik a szülőket. Hiányolta a pedagógusok és diákok "valódi képviselőit" és a szervezet kiszélesítését sürgette. Szabó Tímea szerint a kormány "akkor játszik kerekasztalosdit, amikor be akarja fogni szakmai szervezetek száját", szerinte most is az időhúzás a cél. Azt is követelte, hogy szüntessék meg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, állítsák vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és "adják vissza a tanszabadságot".

Együtt: szánalmas színjáték folyik

Szánalmas színjátéknak nevezte az Együtt független országgyűlési képviselője a köznevelési kerekasztal működését kedden, az Országgyűlés kulturális bizottságának ülése után.

Szabó Szabolcs

újságíróknak úgy nyilatkozott: ha a diákok, a szülők és a tanárok változást akarnak elérni az oktatásban, akkor eljött az ideje, hogy "beleálljanak a tiltakozásba". Megjegyezte: bár a korábbi köznevelési államtitkár hétvégi leváltása arra utalt, hogy a kormány megértette a több tízezer ember és több száz tantestület által hangsúlyozott problémákat, mára eldőlt, erről szó sincs, "színjáték az egész, mindenkit átvernek". A köznevelési kerekasztal Szabó Szabolcs szerint a jelenlegi formájában nem fog működni, mert "a meglévő rossz rendszert védik foggal-körömmel". A politikus nemzeti konszenzust, közös gondolkodást sürgetett az ügyben.

Liberálisok: nyissák ki a tárgyalásokat!

Nyissák ki a köznevelési kerekasztalt, merjék vállalni a nyilvánosságot és hallgassanak azokra, akik a vállukon viszik "a romokban heverő oktatási rendszert" - követelte pártja nevében a Liberálisok ügyvivője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Bősz Anett

újságíróknak nyilatkozva üresnek ítélte a köznevelési kerekasztalt, amelynek már a nevét is bírálta, mondván, az az '50-es évek oktatási rendszerét idézi, ezért közoktatási kerekasztalnak kellene azt hívni. A legfontosabbnak azonban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felszámolását tartotta. Feltette a kérdést: milyen részlet merülhet fel a tanácskozáson, amelyet a kormány el akar titkolni az emberek elől? A politikus kijelentette: a kormány csak "kozmetikázni" kívánja az oktatás súlyos problémáit, amelyet szerinte bizonyít, hogy a kabinetet oktatási államtitkárként az a Palkovics László képviseli, aki "tevékenyen részt vett a felsőoktatási autonómia felszámolásában".

DK: a kormány önmagával folytatott látszategyeztetést

A Demokratikus Koalíció szerint a köznevelési kerekasztal során a kormány többségében hozzá köthető vagy általa gründolt szervezetekkel folytatott látszategyeztetést. A párt ügyvezető alelnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján arra szólította fel a kabinetet, hogy ne "magával tárgyalgasson", hanem a tanárok sztrájkbizottságával.

Molnár Csaba

a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését követelte és úgy értékelt: a kormány csak azt bizonyította be, hogy nem akar tárgyalni a tanárokkal és nem akar érdemben tenni az oktatásért. A DK programjából részleteket idézve azt mondta, kormányra kerülve eltörlik a használhatatlan tankönyvek rendszerét, mentesítik a tanárokat az értelmetlen adminisztráció alól, visszaadják az iskolák szabadságát és emelni fogják a pedagógusbéreket. Molnár Csaba kérdésre válaszolva azt mondta, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere annyira "túltolta a biciklit, hogy az leesett a Földnek a szélén", és ha a miniszter önkritikát akarna gyakorolni, akkor azonnal le kellene mondania. Arról, hogy egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt a fejlesztési minisztérium illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője, azt mondta, a kabinet orosz pénzből és Oroszországon kívül szinte sehol nem használt gépekkel akar légitársaságot alapítani, "érezhetően mutyiszag van a levegőben". Molnár Csaba az ügyben eddig keletkezett dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követelte jelezve, a DK közérdekű adatigénylést is benyújt az ügyben.

Gréczy Zsolt

szóvivő arról beszélt, hogy a Szépművészeti Múzeum korábban tíz antik festményt kölcsönzött ki egy Szerb utca 9. szám alatt található fővárosi lakásba. A DK azt kéri a kulturális tárcától, tegyék nyilvánossá, mely fideszes politikusok vagy azok hozzátartozóinak ingatlanjaiban találhatóak közgyűjteményekből elvitt műtárgyak - mondta.

Nem nyerte el az ellenzéki pártok tetszését a köznevelési kerekasztal.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=607984

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.