/

Mit rejt Szer üzenete és honnan ered a szobori búcsú?

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szobori_bucsu_kocsiA Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban 2007-ben tértek vissza a több mint száz éves szobori búcsú hagyományaihoz, azóta adják át a hit, megtartás, hűség és hazaszeretet jegyében alapított Szer Üzenete-díjat is. A fogatok és lovaskocsik felvonulásával kezdődő búcsú alkalmából szeptember 6-án kinyílik a székelykapu a látogatók előtt, s arra is fény derül, kit tüntetnek ki az emlékpark rangos elismerésével.

A szobori búcsú szorosan kapcsolódik az emlékpark történetéhez, hagyományai 118 évvel korábbra tekintenek vissza – tudtuk meg Kertész Pétertől, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatójától. A Pusztaszer környéki jómódú fiatalokból álló “Szombatosok egyesülete” – melynek Tömörkény István is tagja volt – fogalmazta meg először az igényt, hogy az első országgyűlés helyén évente méltó megemlékezést kell tartani a honfoglaló ősök tiszteletére. Összejöveteleik a környékbeli érdeklődőkkel kiegészülve idővel szobori búcsúvá alakultak, 1898-ban pedig már misére is sor került a mai park területén. A történelmi események azonban időről időre megszakították a több mint száz éves hagyományt: a trianoni békeszerződés évében például elmaradt a Kisboldogasszony ünnepéhez kötött megemlékezés. 2007-ben Horváth Gábor emlékpark igazgató idézte meg újra a szobori búcsú hangulatot, a monostor romjai között azóta is minden évben megtartják a szentmisét.

A hagyomány újragondolásának évében alapította az emlékpark a Szer Üzenete-díjat, melyet az első évben Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, tavaly pedig Balczó András, a Nemzet Sportolója, olimpikon vehetett át. Kertész Péter felhívta a figyelmet: egy, a park területén történt ásatásról előkerült pecsétgyűrű másolatát vehetik át a munkásságukkal Szer üzenetét (hit, megmaradás, hűség, hazaszeretet) továbbító díjazottak. A gyűrűn több szimbólum is található: a megfeszített íj az erő, a kereszt a kereszténység, a hold és csillagok a nemzeti életösztön akarata, míg az olajág a béke jelképe.

A szobori búcsú vasárnap délelőtt zenés kocsis felvonulással veszi kezdetét, majd Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynökének celebrálásával, valamint a Kisteleki Harmónia Egyesület kórusának közreműködésével átadják a Szer Üzenete-díjat. Az egész napos rendezvényen az emlékpark állandó programjait is megtekinthetik, kipróbálhatják a látogatók, lesz csigacsináló a skanzenban, körmönfonás, nemezelés, esztergálás, kézi orsó, rokka és íjásztatás a nomád parkban, A természet ízei című vándorkiállításon pedig bárki közelebbről megismerkedhet a gyógy- és fűszernövényekkel.

A részletes programot és a belépőre vonatkozó információkat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark weboldalán találhatnak.

Azt tudtad, hogy a szobori búcsú hagyományait néhány jómódú fiatal teremtette meg? Más érdemességek az ópusztaszeri emlékparkból itt: http://szegedma.hu/?p=564642

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. szeptember 3.

Előző sztori

Penthouse lakások épülnek, régi lakások beáznak + FOTÓK

Következő sztori

Labdarúgás: a magyar-román előtt – ezt várja Csongrád megye három edzője