/

Mráz Ágoston Sámuel Szegeden: A Fidesz még keresi új vízióját + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tisza_lajos_kozeleti_egyesulet02_gs

A Fidesz tavaly ősz óta elkényelmesedett Mráz Ágoston Sámuel szerint, és nem találja vízióját vagy épp új ellenségképét, hiszen 2014 őszén a csatát megnyerte a posztkommunista hálózat bukásával. A Nézőpont Intézet vezérigazgatója a középosztály megerősítésében látja a Fidesz újbóli építkezésének a jeleit.

„Egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a ’Polgári Magyarország’, mint értékrend háttérbe szorult volna. Február óta G. Fodor Gábor elnézést kért kijelentéséért, majd Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében úgy fogalamzott, hogy kiáll emellett az értékrend mellett” – szögezte le Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója Szegeden, a Tiszavirág Kávézóban.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület által életre hívott beszélgetéssorozaton – melynek első vendége Török Gábor politikai elemző, majd Borókai Gáborral, a Heti Válasz főszerkesztője volt – a Nézőpont Csoport vezérigazgatója úgy értékelte, hogy a veszprémi időközi választás után Navracsics Tibor kijelentése nem igaz, mely szerint háttérbe szorult volna a ’Polgári Magyarország’ ideálja, és a Fidesz utat tévesztett volna. „Amiben viszont igaza van Navracsics Tibornak az az, hogy soha nem hiheti azt semelyik politikai erő, hogy minden a legnagyobb rendben van. Nem kényelmesedhet el intellektuálisan, nem gondolhatja azt, hogy sok mindent megengedhet magának, és nem tekintheti a választópolgárait a tulajdonának” – közölte. Szerinte egy esetleges stratégiaváltás helyett inkább az elkényelmesedés elleni küzdelemre van szükség, ugyanis nem hiheti azt a Fidesz, hogy bebetonozta hatalmát, és nem kell azért dolgoznia, hogy megőrizze társadalmi bázisát.

no images were found

Mintha nem a békés építkezés időszakát élnénk, háború zajlik – vetette fel a Tisza Lajos Közéleti Egyesület alapítója, Bartha László, amire Mráz Ágoston Sámuel elmondta, látszólag valóban csak a harcról szól a hazai belpolitika, de emellett javulnak a gazdasági mutatók, folytatódik az adócsökkentés politikája, vagyis megtervezte a 2018-ig tartó ciklust a kormány. A Nézőpont Intézet vezérigazgatója szerint erről szól valójában a politika, s azon érdemes gondolkodni, hogy miért nem ezek a lépések vannak a középpontban. Ennek okát Mráz abban látja, hogy a választások utáni hátradőlés után nagy támadás érte a Fideszt, amit kapkodás követett. Mint elmondta, a választási győzelem után néhány héttel nagy pofont kapott a párt, hiszen tízezrek vonultak utcára az internetadó bevezetése ellen tiltakozva. „Először a kormány hibázott, amit rossz kommunikációval párosított kapkodás követett, gellert kapott az ügy és negatív hangulat alakult ki az országban. Jelenleg sokkal rosszabb az ország hangulata, mint az állapota” – jelentette ki.

2014-ben elbukott a posztkommunista hálózat

Mráz Ágoston Sámuel elmondta, a Fidesz legerősebb összetartó köteléke az volt huszonöt éven keresztül, hogy a posztkommunizmus ellen küzdött. „A 2014-es választási év eredménye, hogy a posztkommunista hálózat elbukott” – közölte. Hozzátette, 2010-től kezdve elveszítette azt a nagy versenyelőnyét a baloldal, ami az egész közép-európai régióban egyedülálló volt, nevezetesen, hogy a kommunista párt posztkommunista utódjaként megmaradt, méghozzá monopolhelyzetben. Az elmúlt években megjelentek az alternatív baloldali erők, és az erős hálózat, az átmenekített erő is elbukott. Mindez azért fontos tény Mráz Ágoston Sámuel szerint, mert így a Fidesz megállapíthatta, hogy megnyerte a csatát, így új célt, víziót, netán ellenséget kell keresnie. „A nagy ellenség elvesztése után egy vákuum alakult ki a Fideszen belül. Ez a keresés még folyamatban van” – összegezte.

no images were found

A Fidesz célkeresésénél már lát – igaz egyelőre csak – kezdeményezéseket Mráz Ágoston Sámuel. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében a keményen dolgozó emberekről beszélt, amit a Nézőpont Intézet vezérigazgatója úgy értékel, hogy egy széles társadalmi réteg beemelése a „Polgári Magyarország” víziójába. „Egy erős középosztály építéséről van szó, ami egy intellektuális válaszkísérlet arra, hogy mi legyen a célja, összetartó ereje a Fidesznek, ha már a posztkommunista hálózattól való félelem, az ellenük való küzdelem már nem létezik. Ez esetben a középosztály nem csupán az intellektuális és vagyoni értelemben vett polgárságnak a helyzetbehozását jelenti, hanem egy sokkal szélesebb társadalmi rétegnek a kiépítését. A kibontakozni kezdő vízió azonban még kevés ezt cselekvésnek is kell követnie” – magyarázta a véleményét. Hozzátette, március 15-i beszédében is erről beszélt a kormányfő, de azóta egyetlen szó sem esett erről, amit kommunikációs hibaként értékelt Mráz Ágoston Sámuel.

A Jobbik nem a Fidesz ellensége

Kitért arra is a Nézőpont Intézet vezérigazgatója, hogy bár a Fidesz „ellenségkeresésben” van a posztkommunista hálózat bukása után, de a Jobbik tapolcai sikere korántsem jelenti azt, hogy átalakulna a magyar pártrendszer Fidesz-Jobbik harccá. Hozzátette, a baloldalra van igény Magyarországon, ezt mutatta meg a 2010-es és a 2014-es választás egyaránt, hiszen 15 vagy akár 25%-a a választóknak a baloldalra teszi a voksát. „Mellettük lehet egy akár 15 és 25% között ingadozó Jobbik is, de a jelenlegi választási- és pártrendszerben nem tud győzni, ha a centrális pozícióját meg tudja őrizni a Fidesz. Ezért nagy hiba lenne, ha a Fidesz azt a következtetést vonta volna le a tapolcai eredményből, hogy ezután a Jobbikra kell minden erejét koncentrálnia, és ezzel kétszereplősre szűkítené a politikai meccset, s nem figyelne a baloldalra” – jelentette ki. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette, komolyan kell venni a Jobbikot, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy még a saját szavazótáborának a fele sem gondolja, hogy alkalmas lenne az ország irányítására.

no images were found

„Igény – kiváltképp az ellenzék és a baloldali sajtó részéről – mindig volna a kormányátalakításra. A napi politikától egy lépés távolságra, vagyis makroszinten hatalmas értéknek számít a stabilitás. Magyarország 2010 óta nagyon stabil a kormánnyal rendelkezik, ami nem jelenti azt, hogy nincs kormányátalakítás, de nem azonnali és nem kapkodó módon történik ez. Azt gondolom, hogy valahol a ciklus közepén jön el annak az ideje, hogy átgondolják, át kell-e alakítani a kormányt a választási ciklus második felére” – válaszolta kérdésünkre Mráz Ágoston Sámuel. Hangsúlyozta, a Fidesz fontos célkitűzése volt 2010-ben és 2014-ben egyaránt, hogy hazánk nem lehet egy következmények nélküli ország, vagyis ha valakiről bebizonyosodna, hogy törvényt vagy íratlan szabályokat megsért, akkor változásnak kell következnie.

no images were found

A Fidesz tavaly ősz óta elkényelmesedett Mráz Ágoston Sámuel szerint, és nem találja vízióját vagy épp új ellenségképét.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Előző sztori

Nikola Lazic: Egész szezonban jól működött a kémia a Szedeáknál

Következő sztori

Labdarúgás: két mérkőzésen 13 gólt rúgtak a SZEOL serdülői