Közélet

Borókai Gábor Szegeden: A médiát jól használni, nem bojkottálni kell! + FOTÓK

Borókai Gábor Szegeden: A médiát jól használni, nem bojkottálni kell! + FOTÓK

2015. április 17., péntek
Borókai Gábor Szegeden: A médiát jól használni, nem bojkottálni kell! + FOTÓK
borokai_gabor02_gs

Béklyóitól, a nemzeti burzsoáziától akart szabadulni Orbán Viktor, ami érthető Borókai Gábor szerint, ám a Heti Válasz főszerkesztője úgy látja, a Simicska-média bojkottjával nem választott jó eszközt a miniszterelnök.

Azért hívta életre a Tisza Lajos Közéleti Egyesület beszélgetéssorozatát, mert zavarta őket, hogy

G. Fodor Gábor

, a Századvég stratégiai elemzője a „polgári Magyarország” hívószót pusztán politikai terméknek nevezte a Magyar Narancsnak adott interjújában – mondta el

Bartha László

, az egyesület elnöke.

Török Gábor politikai elemző

után ezúttal

Borókai Gábort

, a Heti Válasz főszerkesztőjét hívták meg, akivel ezúttal is

Löffler Tibor

politológus beszélgetett. A tapolcai választás eredményével kapcsolatban Borókai Gábor megjegyezte, csak a Fidesz szemszögéből nézve volt ez ugyanolyan, mint a veszprémi, hiszen a kormánypárti jelölt vereségével zárult, de felhívta arra a figyelmet, hogy ezúttal a Jobbik győzött, amire korábban nem volt példa. A tavalyi országgyűlési választáson a 106 egyéni körzet közül 96-ban nyertek a kormánypárti jelöltek, és az adott körzetek „megnyerhetősége” szempontjából Veszprém a negyvenedik, ám Tapolca a huszadik helyen állt. Az adatokból látszik, hogy azok közül, akik korábban a polgári oldalra szavaztak, sokan otthon maradtak, vagyis elbizonytalanodtak a választók, nem pedig a politikai térkép megváltozásáról lehet beszélni.

Borókai kitért arra, hogy a „polgári Magyarország” egy összekötő kapocsként működött, büszke volt arra a polgári oldal, hogy van lelke, van a materiális javakon kívül szellemi tartalma is, amihez lehet igazodni, ami rendezi az elveket és irányokat. A Heti Válasz főszerkesztője úgy látja, itt jelentkezett a bizonytalanság, hogy a „polgári Magyarország” valóban egy rendezőelv maradt-e, vagy a pillanat bűvöletében kell élni. G. Fodor Gáborral beszélt is az ominózus mondatról, melyet a Századvég stratégiai elemzője nem is tekintett túlzottan jelentősnek, „Mégis az látszik, hogy a szíve közepe annak, amit mi gondolunk, amit mi akarunk, és aminek a hiányát érezzük” – fogalmazott Borókai Gábor.

A médiát megfelelően kell használni

Szólt arról is, hogy elkezdődött az egymásra mutogatás a polgári oldalon, ám míg a politikusok eddig egyszerűen a kommunikációt okolták, most eggyel továbbléptek, s immár a médiára fogják. A főszerkesztő szerint ezek azonban csak egy betegség tünetei. „Van egy konfliktus két ember között, akik sokat tettek azért, hogy a Fidesz egy sufnituning alakulatból nagy párttá vált Magyarországon, legnagyobb politikai erejévé. Amikor egy sziámi ikerpárt szétválasztanak, annak vannak műtéti kockázatai, és ez a szétválasztás nem sikerült tökéletesen” – jegyezte meg a Simicska-Orbán konfliktus kapcsán. Az Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos közötti, a HírTV, a Magyar Nemzet, a Lánchíd Rádió és a Heti Válasz ellen életbe léptetett bojkottot abszurdnak nevezte Borókai Gábor. Mint elmondta, azt megérti, hogy Simicska kijelentései után a kormány közli elhatárolódását a miniszterelnökre tett kijelentések miatt, vagyis érthető a távolságtartás, ezt a választópolgárokkal tudatni is kell, ám azt már problémának tartja, hogy bojkottot vezettek be. Zavart okoz az embereknek ugyanis, hogy a HírTV-nek nem, ám például az ATV-nek nyilatkoznak kormánypárti politikusok. „Most akkor van ellenzék és van ellenzéki ellenzék?” – tette fel a kérdést. Ezzel gyakorlatilag a Fidesz-KDNP azt üzente egy közönségnek, hogy az adott médiafagyasztó közönségnek nem ad semmit, ők menjenek más médiumokhoz. Borókai Gábor szerint azonban minden sajtót használni kell, az információgazdálkodással lehet akár kedvezni is egy médiumnak, például speciális információk nyújtásával. Borókai rámutatott, ez a vita nem arról szól, hogy egy tulajdonossal, egyes újságírókkal van probléma, akiket eltol magától a kormány, hanem egy egész közönségnek üzen ezzel a lépéssel. A főszerkesztő szerint a Simicska-Orbán konfliktus kezelési módjával van a legnagyobb probléma, látszik, hogy átgondolt, hanem mindössze arról van szó, hogy az adott pillanatban jó ötletnek tűnt.

Béklyóitól akart szabadulni Orbán

Érthetőnek és logikusnak értékelte a Heti Válasz főszerkesztője Orbán Viktor magatartását, nevezetesen, hogy minden olyan béklyótól meg akart szabadulni, ami nem „természetes”, vagyis például nem törvényi. „Érthető, hogy szűkíteni akarta a nemzeti burzsoázia működési terét, hogy saját magának nagyobb szabadságot állítson elő. Azt, hogy ezt jól, megfontoltan, a legprecízebben tette, afelől viszont már vannak kétségeim” – fűzte hozzá. Borókai meglátása szerint az egész polgári világ életére ki fog hatni a mostani, az érintettek szerint háborúnak titulált konfliktus, ami nem takar mást, minthogy a polgári oldal széttagolódott. Emlékeztetett, hogy a baloldal is több pólusú, és ez elé néz a polgári is, ami egy pici baráti társaságból nőtte ki magát. „Most egy új fejlődési szakasz következik, és ennek a konfliktusnak lesznek áldozatai is” – fogalmazott Borókai. Pozitívnak értékelte ugyanakkor azt, hogy ez egy fejlődésnek a része, ami összességében egy egészségesebb együttműködés felé visz. Megjegyezte, hogy a polgári oldalon belül is egy élesebb, nagyobb verseny várható, ám úgy véli, hogy ezt a csatát nem mindig fogják macsétával vívni, ebbe a versenybe finomabb eszközöket vonnak be, amelyek kevesebb sérülést okoznak. Löffler Tibor politológus – aki maga is a Magyar Nemzet publicistája – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kritika nem egyenlő az ellenzékiséggel. Példaként elmondta, ha egy pártot a „saját oldalához” hű médium sosem illetne kritikával, akkor azt gondolhatnák, hogy tévedhetetlenek, vagyis szerinte szükség van bizonyos kritikákra.

Egy új média alapítása minimum kockázatos

A „nemzeti hírcsatorna” március 15-ei indítása mellett más médiumokat is indítanak, de nemcsak a köztévé. Tudható, hogy a Napi Gazdaság is arculatot fog váltani, ezen felül új internetes és printlapok is indulnak. Ezzel kapcsolatban Borókai Gábor elmondta, a HírTV annak idején egy piaci rés betöltésére jött létre, ám a Heti Válasz főszerkesztője emlékeztetett, hogy ezt is hosszas tervezés előzte meg, ezért a már beharangozott új médiumok elindítását kockázatosnak nevezte. Kérdés ugyanis, hogy lesz-e olvasó és néző. Szerinte nem. Elmondta, a Heti Válasz négy tulajdonost élt meg eddig, mégis stílusa, értékvilága konstans volt mindig is. Borókai hangsúlyozta, egy lap nem átjáróház, ahova bedobálják a cikkeket. A médiaháborúval és médiafogyasztási szokásokkal kapcsolatban Löffler Tibor politológus arra hívta fel a figyelmet, egy választás eredménye nem a médiafogyasztáson múlik, hiszen egy közéleti lapot viszonylag kevesen olvasnak, illetve a hírcsatornák sem örvendenek nagy nézettségnek. Ezért is nevezte tévedésnek, hogy a polgári sajtóra próbálják kenni az időközi választások Fidesz-KDNP-s jelöltjeinek vereségeit.

A Heti Válasz főszerkesztője szerint az egész polgári világ életére ki fog hatni a jobboldali médiaháború.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.