Ferenc pápa: a vallásszabadság minden ember eltulajdoníthatatlan joga

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hitükért diszkriminált, üldözött és legyilkolt keresztényekért imádkozott Ferenc pápa pénteken a Szent Péter téren az egyház első vértanúja, Szent István ünnepnapján.

Ferenc pápa a déli Úrangyala-imádságot (Angelus) kísérő beszédében azt a reményét fejezte ki, hogy a mai mártírok áldozata az egész világon megerősíti a “vallásszabadság elismerését és biztosítását, amely minden ember eltulajdoníthatatlan joga”. Az egyházfő hangsúlyozta, hogy ma is nagyon sokan halnak meg hitükért.

Ferenc pápa kijelentette, hogy az első keresztény vértanúra, Szent Istvánra való emlékezés nem zavarja meg a karácsony hangulatát. Ellenkezőleg ez az, ami megfosztja a karácsonyt “a hamis ünneplés negédes mázától” – fogalmazott Ferenc pápa. Arra szólította fel a mai keresztényeket, hogy hitükhöz következetesen éljenek: “keresztényként éljetek (…) nem lehet azt mondani, hogy keresztény vagyok és közben pogányként élni!”. A pápa megjegyezte, egyáltalán nem könnyű keresztény életet élni, de “szép, nagyon szép”.

A pápai lakosztálynak a Szent Péter térre néző ablakából beszélő Ferenc pápa köszöntötte az Istvánokat és Stefániákat, és köszönetet mondott a világ minden részéből neki küldött karácsonyi üdvözletekért. Azt mondta, sajnos, nem tud mindenkinek külön-külön válaszolni. A Szent Péter téren levő tömeg együtt kiáltott “boldog karácsonyt” az egyházfőnek.

Default thumbnail
Előző sztori

Angela Merkelt választotta az év emberének a The Times

Következő sztori

Janka Zoltán: a depresszióra való hajlam örökletes

Legutóbbi hasonló cikkek