Közélet

Francia cég fejleszti a szegedi ELI-ALPS „igáslovát” + FOTÓK

Francia cég fejleszti a szegedi ELI-ALPS „igáslovát” + FOTÓK

2014. november 19., szerda
Francia cég fejleszti a szegedi ELI-ALPS „igáslovát” + FOTÓK
eli_szerzodes01_gs

Az Amplitude Technologies SA nyerte az ELI-ALPS szegedi lézeres kutatóközpont egyik lézeres közbeszerzését – jelentették be 2014. november 19-én Szegeden, az SZTE Rektori Hivatal épületében tartott sajtótájékoztatón.

A szegedi ELI-ALPS nagyberuházás tudományos előrehaladása során újabb mérföldkőhöz érkezett. Az ELI-HU Nonprofit Kft. és a francia Amplitude Technologies SA közötti szerződés értelmében megkezdődik az úgynevezett „High Field Petawatt” lézerrendszer fejlesztése és kivitelezése, összesen 5 milliárd 910 millió forint értékben. A lézert közösen fejlesztik, építik a francia vállalkozás mérnökei és az ELI-HU Nonprofit Kft. mérnökei, illetve tudományos szakemberei – tájékoztatott

Tölgyesi Viktória,

az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója.

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, a lézerberendezésnek otthont adó épület és maga a berendezés a tervek szerint 2016 elején, közepén készül el. A „High Field Petawatt” lézerrendszer kivitelezését hivatalos, nyílt, tárgyalásos közbeszerzésen nyerte el a francia Amplitude Technologies SA, mely világszerte ismert és elismert cég, számos híres kutatóintézetbe szállított már nagy teljesítményű eszközöket. Az extrém nagy intenzitású„High Field Petawatt” az ELI-ALPS legerősebb lézerberendezése lesz, Lehrner Lóránt szavaival élve a szegedi kutatóközpont „igáslova”, melyen számos kísérletet végeznek majd el, és mely egyedülálló lehetőséget teremt a külföldi és a hazai kutatók számára is. „Junior kutatóink és PhD-hallgatóink már Franciaországban megismerkednek a berendezéssel, így rengeteg időt nyerünk, hiszen gyakorlatilag már akkor bekapcsolódhatunk általa a nemzetközi kutatásokba, miután ideszállították. Ez a projekt erősíti Franciaország és Magyarország hosszú távú együttműködését is, maga az ELI-ALPS pedig komoly hozzájárulás ahhoz, hogy hazánk a térség innovációs központjává váljon” – fogalmazott az ünnepélyes sajtóeseményen az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Gilles Marcel Riboulet, az Amplitude Technologies SA ügyvezető igazgatója azt mondta, hatalmas büszkeség számukra, hogy elnyerték ezt az új technológiákra épülő fejlesztést. Megtudtuk tőle, cégcsoportjuk, az Amplitude a szupergyors lézertechnológiában világelsőnek számít. Kutatócsoportjuk működik például Párizsban, Bordeaux-ban és az amerikai San Josében is. A szegedi ELI-ALPS számára fejlesztendő lézerberendezés a korábbi gyorsítókat helyettesíti majd, és könnyen kezelhető lesz. Az új technológiák pedig a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar, a komplex molekulák kutatása és a rákellenes kutatás számára kecsegtetnek új, nagyszerű eredményekkel. Hozzátette, elsődleges céljuk ugyan a „High Field Petawatt” lézerrendszer leszállítása, ám emellett hosszú távú partnerségre törekednek az ELI-ALPS-szal. Az esemény végén Gilles Marcel Riboulet és Lehrner Lóránt ellátta kézjegyével a kontraktust.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.