Shakespeare vígjátékával folytatódik a november a színházban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhazsajttaj07_gs

A Szegedi Szabadtéri Játékok után a kőszínházba is megérkezik Švejk, a derék elsőháborús katona története, valamint Keresztes Attila és Csukás István visszatér egy-egy szórakoztató darabbal. Íme a novemberi műsorkínálat!

Alig kezdődött meg a színházi évad, máris három premier előadást tudhat maga mögött a szegedi teátrum. Szeptemberben Pozsgai Zsolt A Vasgróf című ősbemutatójával nyitott a kisszínház kapuja, ami Gyüdi Sándor főigazgató a keddi sajtótájékoztatón elmondta, nagy népszerűségnek örvend. Az október 3-án színpadra állatott Macbeth-átdolgozásra, amelyet a Szegedre rendszerint visszatérő rendező, Galgóczy Judit jegyzett, szintén nagy érdeklődés mutatkozott. Hasonlóan a Budapestre költöztetett Armel-operafesztiválon A gyertyák csonkig égnek is sikerrel futott, még Olaszország legnagyobb napilapja is tudósított róla. A szegedi közönség örömére decemberben a teátrum falai között is bemutatják – árul el részleteket a főigazgató.

Keresztes Attila immáron ötödjére tér vissza a szegedi színházba, ezúttal William Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát láthatja tőle a közönség. A rendező úgy fogalmazott, a darab a világukból egy alternatív valóságba menekült emberekről szól, s ezekből az egyéni “realitások alkotják az erdőt”. “Shakespeare művében mindenki másba szerelmes, a száműzött érzi jól magát az erdőben, míg a száműző rosszul van a biztonságban.” Alapvetően az ember, a lélektani problémák jelennek meg a kétrészes, november 7-én debütáló vígjátékban, amelynek hősszerelmes főszereplője Szívós László lesz.

A napokban érkezett a szomorú hír: elhunyt Flórián Antal, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, aki a Sándor János rendezte Szökevény csillagokban játszott volna főszerepet. Csukás István és Nagy Imre Erik daljátéka a rendező bevallása szerint élete egyik legnehezebb munkája, hiszen egyszerre több korosztálynak szóló játékot kell varázsolnia a gyermekdarabból, másrészt a szereplőknek a prózai színészeket is megizzasztó, énekes helyzetben kell helytállniuk. “A szökevény csillagok azok, akik a tagadásokkal teli világban is észreveszik a szeretet és a barátság erényeit.” A Kecskefiút Szélpál Szilveszter és Szondi Péter váltva, a Rózsalányt Horák Renáta, a Gereblyét Piskolti László, a Hordót Altorjay Tamás, a Létrát Laczák Boglárka, míg a mostohát Vajda Júlia alakítja.

November 16-a a koraszülöttek napja a színházban, ilyenkor a szülők és a gyermekek egy programmal tarkított délutánt együtt tölthetnek a teátrum falai között. Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kurátora hangsúlyozta, a 22. éve, a dél-alföldi régióban működő alapítvány ezúttal nem csak a koraszülöttek javára, hanem a bent fekvő kis betegeknek is gyűjt. A kicsik délután kedvezményesen tekinthetik meg a Szökevény csillagokat.

Švejk színpadi története talán nem minden szegedi előtt ismeretlen, a színház produkciója ugyanis nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszó terén, az újszegedi színpadon kapott helyet. A derék elsőháborús katonát Bodolay Géza főrendező álmodta színpadra. A komédia címszerepében Sorbán Csaba, Katz, a pap Jakab Tamás, Lukas főhadnagy Pataki Ferenc, Bretschneider Báhner Péter, Wendel kereskedő Kárász Zénó, Kraus ezredes Rédei Roland és még másokat láthatunk.

November utolsó napján a balettörténelem legnagyobb klasszikusa, a Hattyúk tava végre Szegedre is elérkezik a világhírű Kiev City Balett tolmácsolásában. Biztosak lehetünk abban, hogy nem mindennapi, hagyományőrző előadás részesei lehetünk, ahol a legjobban képzett táncművészek kalauzolnak el minket a Hattyúk tava varázslatos birodalmába.

Előző sztori

Nemzetközi vetélkedő Doberdóról a Tisza-parti Iskolában + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Fiatalokat vár a St. Mihály FC utánpótlás női futsalcsapataiba

Legutóbbi hasonló cikkek