Több mint tíz kilométert kell gyalogolnia egy szegedi hajléktalannak az étkezéshez

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

DSC_3085

Ön gyalogolt már 10-15 kilométert hóban, fagyban, esőben pusztán azért, hogy megebédeljen? Szegeden egy fedél nélkülinek ezt a távot kell megtennie nap mint nap az étkezést és szállást biztosító szociális intézmények között. Az LMP helyi szervezete zarándokútra indult pénteken, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanokat ellátó intézményrendszer életszerűtlen kialakítására.

Négy fő helyszínt érintett a szegedi LMP körútja: a Bajai út 9. alatti szálláshelyről a Máltai Szeretetszolgálat Csanád utcában lévő állomására, majd onnan az Algyői út 3. szám alatti népkonyhai étkeztetéshez mentek tovább, végül pedig a Mátyás téren, a szintén meleg ételt adományozó ferences kolostor szomszédságában ért véget a körút. Ezt az utat kell megtennie annak a fedél nélkülinek is, aki napi három étkezést kíván fogyasztani. A hatezer forintos helyi bérletet nyilván nem képesek kifizetni ezek az emberek, de a tömegközlekedési eszközökön amúgy a legjobb esetben is csak megtűrik őket, így marad a csaknem húsz kilométeres séta. A legnagyobb út egyébként épp a két legfontosabb alegység, a Bajai úti szálló és az Algyői úton lévő melegétkeztetés között húzódik, ez az utvonalterv.hu mérése szerint a legrövidebb úton is 6,3 kilométer – oda-vissza tehát csaknem 13 kilométert kell megtenni egy ebédért az amúgy is rossz egészségi állapotban lévő embereknek.

Kár is elindulni

Egy kicsit számolgattunk: az egyórás séta a HealthStatus kalkulátora szerint egy átlagos testalkatú, harmincas évei közepén lévő embernek közel 230 kcal energiabefektetés. A Bajai úti szállótól az Algyői úti étkezdéig éppen másfél órát kell gyalogolni, ez nagyjából 340-350 kcal, ami a neten talált kalóriatáblázat szerint jóval több, mint egy adag borsófőzelékből nyert energia (246 kcal), de egy adag töltött káposztát (384 kcal) is simán lesétálhat az ember. Így számításaink szerint a gyengébb menük esetén még a befektetett kalóriamennyiség sem térül meg az úticélig.

hajektalan_menet

“A hajléktalanellátó intézményrendszer sem a kapacitásában, sem pedig jellegében nem képes arra, hogy ténylegesen betöltse funkcióját, az intézmények szétszórtsága miatt. A Facebookon is meghirdetett, négyórás körút célja az volt, hogy a társadalom és a döntéshozók figyelmét is felhívjuk a problémára. Egy egészséges embert is kifáraszt egy ekkora táv, nemhogy egy nehéz körülmények között élőt” – mondta el Tanács Eszter, a 10-es körzet, Öregrókus-Belváros LMP-s képviselőjelöltje.

A tavaly Szegeden is elkészített Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) lényege a különösen hátrányos helyzetű csoportok – így a hajléktalanok – felzárkóztatása, segítése, ez azonban csak nagy vonalakban fogalmazta meg a férőhelyek bővítésének, illetve az uniós források szükségességét. A hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek pedig rendszeres üléseken vitatják ugyan meg a problémákat, a döntéshozókig azonban nem jutnak el az ott elhangzottak. Szentistványi István, a 17-es körzet LMP-s képviselőjelöltje a kiemelt fejlesztésekkel foglalkozó listát egy 17. ponttal is bővítette, amely a szociális ellátórendszer intézményes kereteinek a korszerűsítését célozta meg. “A fejlesztés célja lenne, hogy a szociális rendszert humánusabbá, 21. századibbá tegyük. Nem elég pusztán a férőhelyek számának növelése, a beadvány kiemelten kezeli a felaprózódott ellátóegységek problémáját is” – emelte ki Szentistványi. Hozzátette: a város ezeket a problémákat csak kívülről szemléli, hiszen papíron jól mutat, hogy van hajléktalan szálló, népkonyha, melegedő. Az LMP ehelyett a teljes szociális rendszer ésszerű átalakítását szorgalmazza, hogy a nehéz sorsúaknak se legyen 13 kilométer egy ebéd.

Előző sztori

Asztalitenisz Eb – Vereség az osztrákoktól, lemaradtak az éremről a nők

Következő sztori

Kézilabda: karmestere nélkül játszik az SZKKSE a szomszédvár ellen