Gazdaság

Célegyenesben a lézerközpont: az ELI leendő felhasználói tanácskoztak Szegeden + FOTÓK

Célegyenesben a lézerközpont: az ELI leendő felhasználói tanácskoztak Szegeden + FOTÓK

2014. szeptember 11., csütörtök
Célegyenesben a lézerközpont: az ELI leendő felhasználói tanácskoztak Szegeden + FOTÓK
eli_konferencia03_gs

A világ minden tájáról közel 200 tudós érkezett, hogy eszmét cseréljen arról, milyen kutatási irányokat, eszközöket honosítsanak meg a szegedi ELI-ALPS-ban.

A Szegeden épülő ELI-ALPS lézerközpont leendő tudományos partnereinek tartottak nemzetközi konferenciát csütörtökön Szegeden. A világ minden részéről csaknem 200 tudós érkezett az eseményre, ahol az ELI-ALPS menedzsmentje és felkért világhírű professzorok mutatták be az Európában is egyedülálló módszerrel épülő centrum adta tudományos lehetőségeket. Javaslatokat is vártak annak érdekében, hogy egy olyan lézerközpont épüljön Szegeden, amit a beköltöző tudós csoportok a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben tudnak használni rögtön a 2015 végi átadását követően.

Lehrner Lóránt,

az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezetője az eseményen a SZEGEDma.hu-nak elárulta: az építkezés nagyon jó ütemben halad. "Látványos szakaszába ért a beruházás, már a Budapesti útról is láthatjuk, hogy a B, C, D épületrésznél támfalak falhúzásánál tartanak a kollégák, és elkezdődött az ELI-ALPS-hoz bevezető út építése is. Folyamatosan zajlik a munkatársak felvétele, főleg kutatókat, mérnököket csábítunk a lézerközpont csapatába, és két divízióvezetőt is keresünk a tudományos menedzsmentbe. Célunk, hogy már az indulásra a világ egyik legjobb kutatóintézetévé váljon a szegedi ELI-ALPS" - fogalmazott. Az ügyvezető nagy eredménynek tartja, hogy a még el nem készült kutatóintézet hívására mintegy 200 leendő felhasználó jelent meg a csütörtöki tanácskozáson, jelezve: érdeklődik az iránt, ami az ELI-vel történik.

eli_konferencia02_gs

"Olyan ez, mintha a focimeccs előtti taktikai megbeszélésen már ennyi szurkoló ott ülne a lelátókon. Nagy megbecsülés és elismerés az ELI-ben dolgozó kollégáknak, hogy már most sikerült idehozni a világ vezető egyetemeinek, kutatóintézeteinek, kutatócsoportjainak munkatársait Ausztráliától kezdve Japánig, Dél-Koreáig és az USA-ig, akik megszemlélhetik, tudományos-műszaki oldalról hol tart a szegedi ELI-ALPS. Természetesen arról is egyeztettünk velük, hogy ők mit szeretnének, hogyan képzelik el az ELI-ben a tudományos munkát, mire fektessünk nagyobb hangsúlyt. Közös érdek, hogy már az induláskor olyan technológiát biztosítsunk, melynek révén komoly kutatási eredmények születhetnek" - mondta Lehrner Lóránt.

eli_konferencia07_gs

Osvay Károly

kutatási-technológiai igazgató hozzáfűzte: a Novotel Hotelben tartott workshopon a nemzetközi tudományos közönséget tájékoztatták az ELI-ALPS kutatási-technológiai paramétereiről, arról, hogy milyen lézerekkel, másodlagos forrásokkal, egyéb más kutatási technológiai eszközökkel rendelkezik majd a szegedi központ. Emellett kikérték véleményüket, hogy saját kutatásaikhoz milyen eszközökre, milyen kutatási irányok meghonosítására lenne itt szükség. "A saját kutatási programjainkat és terveinket már korábban lefektettük. Az azonban még nyitott, hogy az induláskor milyen kutatások zajlanak majd itt elsőként. Ez ügyben hívtuk fel rá a nemzetközi tudományos közönség figyelmét, hogy Szegeden az otthoninál sokkal jobb paraméterekkel rendelkező lézereket, másodlagos forrásokat, nagyon rövid időtartamú elektromágneses hullámokat, csomagokat találnak majd, melyekkel kutatásokat végezhetnek. Ráadásul egyedülálló módon a teljes spektrumot tekintve minden meglesz egy helyen, a tudósoknak nem kell körbejárniuk a teljes világot a nagyszabású kutatásaikhoz" - fejtette ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.