Közélet

Kothencz: Kálváriát a Kálvária térre! + FOTÓK

Kothencz: Kálváriát a Kálvária térre! + FOTÓK

2014. augusztus 26., kedd
Kothencz: Kálváriát a Kálvária térre! + FOTÓK
bejaras_mihalffy_bela_alpar_tibor23_gs

Egy évtizede elkészült a Kálvária tér átfogó rekonstrukciós terve, de fejlesztések csak civilek önerejéből történtek – hangzott el a „Tervezzük együtt…!” bejárássorozaton, melyen ezúttal a 2-es körzet lakóinak észrevételeit gyűjtötte össze Kothencz János a körzet jelöltjével, Alpár Tiborral.

A Kálvária tér minden korosztály számára alkalmas lenne a kikapcsolódásra és pihenésre, a környékbeliek felnőtt játszóteret szeretnének, de megtartanák a tér szakrális jellegét is, mindkét, a lakókörzetben tevékenykedő civil szervezet azt szeretné, ha ismét kápolna állna a téren. Ezt is felvetették a Kálvária téri dombnál egybegyűltek, akik

Kothencz Jánosnak

a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltjének és

Alpár Tibornak

, Kiskundorozsma-Béketelep önkormányzati képviselőjelöltjének számoltak be elképzeléseikről a „Tervezzük együtt…!” sorozat keretében tartott városrészi bejáráson.

Bencsik Krisztina

, az Élhető Szegedért Egyesület alelnöke elmondta, mintegy tíz éve elkészítették a Kálvária tér rekonstrukciós tervét, de eddig nem történt semmi. A környék civilek által nyertes „csatáit” is ismertette, hiszen a lakosok

nyílt levelet írtak

, így tiltakoztak a Bakai Nándor, Huszár, Rigó és Mura utcák által határolt területre tervezett 600 lakásos lakótelep kialakításával szemben, majd 2009-ben

a városháza elé is vonultak demonstrálni

, hogy megakadályozzák az építkezést. Bencsik Krisztina beszámolt arról is, hogy

2011-ben keresztet állíttattak az egykori kápolna helyén

, és azt remélik, hogy egyszer ismét felépülhet mellette a stációkkal, így a szakrális jellege erősödne a térnek, ahol

minden évben megemlékeznek a „magyar Gulágra” elhurcolt szegediekre

is. Az egyesület nevéhez köthető, hogy 2012 óta immár nem fehér folt a tér és környéke Szeged térképén, hanem

hivatalosan is a Kálvária nevet viseli

.

bejaras_mihalffy_bela_alpar_tibor35_gs

„Problémának tartom, hogy tíz éve vannak tervek a tér rekonstrukciójára, de nem történ semmi. Ezen felül még mindig nem állnak szóba az itt élőkkel olyan módon és hangnemben a város részéről, ami ahhoz kellene, hogy megértsék egymást. Az Élhető Szegedért Egyesület alelnöke azt is elmondta, hogy ha meg is hallgatták őket, akkor is azt a választ kapták felvetéseikre és kéréseikre, hogy a befektetők érdekeit is képviselni kell az itt élőkkel szemben. Elfogadhatatlan, ha nem a lakosok érdekeit tartjuk szem előtt, az ő igényeikhez kell igazítani mindent” – szögezte le Kothencz János. A polgármesterjelölt úgy látja, egy igazi Kálváriára van szükség, és a lakosok többi felvetését is életszerűnek nevezte. Az egyik résztvevő a Fűrész utca rossz állapotára hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, a kátyús, járhatatlan út hibáinak kijavítására a körzet MSZP-s képviselője,

Ménesi Imre

tett ígéretet, hogy saját képviselői alapjából támogatja a rekonstrukciót, de nem történt semmi. Hozzátette, gyakorló nagymamaként a Kálvária téri játszótér fejlesztését is szorgalmazná, hiszen azt a környéken élők tartják rendben.

Tóth Ibolya

arról is szólt, hogy az avar összegyűjtéséhez zsákokat szeretnének igényelni, hiszen mint mondta, az újszegediek kapnak. A Kálvária sugárúti otthonban élő idős nő arra hívta fel a figyelmet, hogy - akárcsak más otthonlakóknak - szerettei a Belvárosi temetőben nyugszanak. Villamossal ugyan el tudnának jutni a temetőhöz, ám a Tátrákra az idősek egy része nem tud felszállni, s ezért azt javasolta, hogy alacsony padlós villamost is közlekedtessenek a vonalon. A Finomöntöde környezetszennyezésére is panaszkodtak a lakosok, továbbá az ipari raktárak zajára és a nagy forgalmára. Alpár Tibornak, Kiskundorozsma-Béketelep Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület által támogatott képviselőjelöltjének a Bakay Nándor utca tehermentesítését is felvetették a lakók, amivel kapcsolatban portálunknak elmondta, úgy valósítható meg, ha a Csezy Mihály utcát megnyitnák a Vásárhelyi Pál irányába.

Közösségi tér nélkül Béketelep

A béketelepi bejárást Kothencz János úgy összegezte: gyakorlatilag egy nádast tudott megnézni a Régi Posta úton. „Egy játszóteret építettek egy mocsár közepére! Egykor tó volt ott, amit feltöltöttek tőzeges talajjal, így megáll rajta a csapadék. Az önkormányzatnak abban van felelőssége, hogy egy nádasban szemétlerakó van, mindössze három méterre az emberek kerítésétől hulladékkupacok éktelenkednek, és senki sem szállítja el” – magyarázta a polgármesterjelölt.

bejaras_mihalffy_bela_alpar_tibor07_gs

Az egyik környékbeli elmondta, aláírást is gyűjtöttek, levelüket pedig eljuttatták a vízműhöz és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-hez is, melyben a vízelvezetési problémákra is felhívták a figyelmet.

Mihálffy Béla

önkormányzati képviselő, az 1-es dorozsmai körzet Fidesz-KDNP-L.É.T.-es jelöltje arról számolt be, hogy már elkezdték a tér túlsó oldalának a kitakarítását, és a pangó vízben rothadó nádast is kivágják.

Fazekas Mihály

elmondta, hogy a sok eső helyenként bemosta a földet a vízelvezető árokba, míg

Mucsi Antal

arra hívta fel a figyelmet, hogy a Rengei utcától érdemes lenne az árkot le is fedni, mert balesetveszélyes. Egy asszony azt vetette fel a bejáráson, hogy a Hosszú utca annyira keskeny és forgalmas, hogy nem is mer ott biciklizni, fél, hogy elüti egy autó. Elhangzott, az Öthalmi vasúti átjáró is veszélyes, mivel keskeny és a gyalogosoknak és kerékpárosoknak nincs külön járda építve, a járművek között kell haladniuk. A béketelepiek másik problémája, hogy nincs egy közösségi ház, ahol összegyűlhetnének, amiről Baktóban és más városrészekben is érkeztek észrevételek Kothencz Jánoshoz. „Nem értem, hogy amíg Szegeden közepén közösségi terek újulnak meg, felépült az Agóra, addig azokban a városrészekben, ahol sok ember él, miért nincs a lakosok találkozásának egy méltó helyszíne. Én azon vagyok, hogy a közvetlen környezetükben kínáljak olyan alternatívát, ami az ott élők mindennapjait egyszerűen élhetőbbé teszi” – fogalmazott a Fidesz-KDNP-L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.