Közélet

Kirakatpolitika kontra balesetveszélyes játszóterek Felsővároson + FOTÓK

Kirakatpolitika kontra balesetveszélyes játszóterek Felsővároson + FOTÓK

2014. augusztus 19., kedd
Kirakatpolitika kontra balesetveszélyes játszóterek Felsővároson + FOTÓK
Bohacs_zsolt_manga_akos011

„Szeged a kampánykiadványokban virágzó metropolisz, miközben elhanyagolt sportpályák és évtizedek óta felújítására váró közterületek fogadnak Felsővárosban” – jelentette ki Kothencz János, aki Bohács Zsolt és Manga Ákos képviselőjelöltekkel járta be a körzetet.

Felsőváros két választókörzetében folytatódott a „Tervezzük együtt!” bejárássorozat, amit

Kothencz János

, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje hívott életre.

Bohács Zsolttal

, a 16-os körzet jelöltjével, és

Manga Ákossal

, aki a 17-es választókerületben indul a képviselői mandátumért járták be a környéket, helybéliekkel beszélve meg, milyen fejlesztéseket igényelnének a szegediek. Kothencz János arra hívta fel a figyelmet, ha azt látjuk, hogy a közösségi terek elhanyagoltak, akkor felmerül a kérdés, hogy vajon Szeged a saját vagyonával mit kezd, miként is kezeli azt. „A közösségi terekhez már nagyon régen hozzá kellett volna nyúlnia a városvezetésnek, számtalan pályázati lehetőség volt eddig is erre a célra. Rengeteg kulcsos gyerek flangál az utcán, és nincs hova menniük. Egy a valóban felelősséget vállaló városvezetésnek kötelessége a közösségi tereket felújítani” – szögezte le a polgármesterjelölt.

Járhatatlan utak, elhanyagolt közösségi terek

„A Malom utcában lakom, a Tabán utca sarkán lévő zöldterület csak nevében az, hiszen rendezetlen, járhatatlan a járda, míg a telefonfülke előtt egy hatalmas bukkanó van. Aki nem néz a lába elé, bizony könnyen orra bukhat” – panaszolta egy felsővárosi nő a bejáráson. Hozzátette, a gyalogátkelőhelyek sincsenek felfestve, ami a közeli iskola miatt balesetveszélyes. Egy közeli, igencsak rossz állapotú játszótéren a Kereszttöltés és a Csaba utca közötti részen

Tóth Kovács Erzsébet

azt panaszolta, hogy folyamatosan fiatalok bandáznak a területen, alkoholt fogyasztanak, eldobálják az üvegeket, illetve hajléktalanok is itt húzzák meg magukat esténként. Kothencz János elmondta, Szeged városa az előző uniós költségvetési ciklusban is pályázhatott volna közterületek felújítására, hogy ne csak a belváros szépüljön, hanem a panelok közötti kisebb játszóterek is. „A játszótér balesetveszélyes, a környéken lakók egy padra sem tudnak leülni, mivel felszedték azokat, vagy épp a megrongálták. A sportpálya pedig már gyerekkoromban is pont ugyanilyen állapotban volt, mint most, azóta csak a hálót cserélték, de ugyanilyen gödrök voltak a felületén” – magyarázta Manga Ákos. „A városvezetés által kiadott kampányfüzet úgy mutatja be Szegedet, mintha egy virágzó metropolisz lenne, a fotókon gyönyörű minden. Mindez nem fedi a valóságot, az a valós helyzet, amit itt láthatunk ezen a játszótéren” – jegyezte meg Kothencz.

A 17-es választókerület Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje a környék bejáráson elmondta, a Molnár utcánál a kazánház melletti füves terület harminc éve nincs hasznosítva, akár egy kispályás focipályát is ki lehetne ott alakítani körülötte futópályával, de a környékbeliek egy körbekerített kutyasétáltatót is szeretnének. „Az Etelka sor felé haladva láttuk, hogy nagyon sok kiadatlan üzlethelyiség van a házak aljában, ezért érdemes lenne rugalmasabbá tenni a bérleti rendszert, hiszen ha üresen állnak, csak romlik az állapotuk” – mondta el Manga Ákos. Az önkormányzati képviselőjelölt arra is felhívta a figyelmet, hogy a 22-es buszjárat megszüntetése óta a környékbeliek úti céljukat csak két-három átszállással érik el, de sok panasz érkezett a közeli taxidroszt miatt is, ami a lakosok pihenését zavarja. A körzetben általános probléma, hogy kevés a bankautomata egészen a Csillag térig, vagy a Szilléri sugárútig kell gyalogolniuk a lakosoknak, ha készpénzt szeretnének felvenni. A körzet Fidesz-KDNP-s jelöltje a Tisza-part fejlesztéséről is szólt, s mint megtudtuk, a következő szezonra minden feltételt meg tudnak teremteni ahhoz, hogy a Fokán ismét legyen szabad strand.

Hiányzó kompromisszumkészség

A Novotel részérőlSadler Bélaelmondta, a szálló előtti két, a sorompón kívül eső parkolóhelyet is szeretnék bérelni a várostól, a külföldi szállóvendégek közül többen a városi fizetős helyekre parkolnak, és bár kifizetik a szállóvendégek helyett az esetleges bírságot, szeretnék rendezni az ügyet. Felkeresték a városüzemeltetési irodát is, de érdemi választ nem kaptak. Hozzátette, szeretnék felújítani is a parkoló aszfaltburkolatát, mert az nem méltó a négycsillagos szállodához. Bohács Zsolt, a 16-os választókerület Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője megjegyezte, az utak és járdák felújítására keveset fordítottak az elmúlt tizenkét évben, ezért a következő önkormányzati ciklusban ez kiemelt feladat lesz. „Az elmúlt két évben csak minimális keretet sikerült kiharcolni arra, hogy bele tudjunk kezdeni az utak felújításába. Idén 150 millió forint áll rendelkezésre, ami az utak állapotához és az úthálózat hosszához viszonyítva elenyésző összeg városi szinten” – szögezte le. A Retek utca 16. szám melletti játszótérnél Bohács Zsolt elmondta, a játszóeszközök nem alkalmasak arra, hogy gyerekek használják azokat, balesetveszélyesek, s nem felelnek meg semmilyen előírásnak. Hozzátette, bizottsági ülésen is foglalkoztak az lehanyagolt közterületekkel és játszóterekkel, a cél, hogy minél több közösségi célra alkalmas terület legyen Szegeden. „A körzetben a közbiztonságra is sokat panaszkodnak a lakosok, a játszótereken bandáznak, míg éjszakánként hajléktalanok alszanak a padokon vagy épp a pingpongasztalok alatt. A kormány eddig is kiemelten kezelte a közbiztonságot, ez a jövőben is így lesz” – szögezte le Bohács. A 16-os körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőjelöltje szerint a játszótereket érdemes lenne körbekeríteni és őrizni. A „Tervezzük együtt!” sorozat felsővárosi állomásán Kothencz János arról is szólt, hogy az IKV Zrt. kezét megköti a város, miközben ötszáz városi ingatlan áll üresen. „Folyamatosan romlik az üresen álló önkormányzati tulajdonú ingatlanok állapota, amivel a városvezetés a saját értékeit veszi semmibe. Ezeket régen oda kellett volna adni például nyugdíjas kluboknak, civil szervezeteknek, vagyis épp ideje lenne, hogy megmozduljon az élet ebben a városban” – részletezte Kothencz János. A polgármesterjelölt hozzátette, a közösségi tereket azoknak a rendelkezésére kell bocsátani, akik jó célokra hasznosítanák, mert ettől lesz emberközpontú egy város. Azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy az IKV-s ingatlanok bérleti díja magasabb, mint a piaci alapú bérleményeké, ezen felül százak várnak egy-egy ingatlanra, miközben félezer üresen áll. „Nem prédikálnunk kell arról, hogy Szeged többet érdemel, hanem tennünk is kell az itt élőkért” – szögezte le a polgármesterjelölt Felsővároson.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.