Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyház

Gyűjtést hirdettek az újszegedi református templom orgonájára + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

reformatusoknal_ujszeged01_gs

A három évvel ezelőtt elkészült újszegedi református templomban tett látogatást Kothencz János polgármesterjelölt Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőkkel. A bejáráson elhangzott, gyűjtést hirdetnek, hogy az egyházközség orgonát vásárolhasson.

Szeged második református gyülekezetét, a Szeged-Újszeged Református Egyházközséget 1928-ban alapították. Sípos Ete Zoltán lelkipásztortól megtudtuk, mintegy 220 főt számlál a gyülekezet, akik között sok a fiatal is, míg a gyermekeknek külön istentiszteleteket tartanak a 2011-ben elkészült új templomban. „Nekem nem is a létszám a fontos, hanem az, hogy a hívek tele vannak érdeklődéssel a Biblia és Isten iránt, így igen aktív és vidám társaság jár hozzánk” – fogalmazott a lelkipásztor. A Szent-Györgyi Albert utcai telket 1928-ban a várostól kapta az egyházközség, ahol egy 80 férőhelyes imatermet építettek, ennek a helyén áll az új templom a Napfényfürdő Aquapolis szomszédságában. A lelkipásztor portálunknak kifejtette, úgy tervezték meg az új templomot és a hozzá kapcsolódó helyiségeket, hogy konyha és szálláshely is legyen, így táboroknak is otthont tudnak adni, például délvidéki református fiatalokat is láttak már vendégül.

Igaz Kothencz János római katolikus, de mint ahogy a polgári oldal polgármesterjelöltje elmondta, kisfia és családjának jelentős része református. „Az alapszakom teológus volt, így katolikus egyházközségi berkekben is megfordulok, bérmakeresztapám is római katolikus plébános. A kisfiam viszont a Honvéd téri református egyházközséghez jár” – részletezte. A Szeged-Újszeged Református Egyházközségnél tett látogatásával kapcsolatban elmondta, a szegedi Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselők, így Pocsai Blanka és Póda Jenő egyaránt több alkalommal támogatta anyagilag az egyházközséget, most a sípos orgona beszerzésében próbálnak közreműködni. „Ez az orgona jelenthetné az ékét ennek a gyönyörű templomnak. Ehhez várunk minden támogatót” – hangsúlyozta Kothencz János. Szerinte egy kulturális decentrumként is működhet az egyházközség, hiszen a templomban zongora van, továbbá a gondozott udvar is alkalmas összejövetelekre.

Pocsai Blanka, Újszeged Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője úgy folytatta, a közgyűlés is támogatta az egyházközséget, így több mint kétszázötven új széket tudtak vásárolni a templomba mintegy tízmillió forint értékben, Elmondta, amikor először járt az újszegedi református templomban, rendezetlen udvar, munkaterület fogadta, ezért egyéni képviselői alapjából is segítette a kert földdel való feltöltését. „Az összefogás is falakat emelt és közösséget teremtett. A közösség továbbfejlődéséhez egy orgonára lenne szükség. Próbálunk segíteni, gyűjtést rendezünk, hogy minél előbb összegyűljön a szükséges pénz, és egy új orgona emelje tovább ennek csodálatos épületnek a fényét” – erről már Német Ferenc, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke beszélt. Két különböző típusú orgona beszerzésén gondolkodnak, az egyik 30-35 millió forintba kerül, a másik pedig 50 milliót ér. Német Ferenc hozzátette, ha ez utóbbi sípos orgonára gyűlne össze a megfelelő forrás, az kuriózum lenne egész Magyarországon.

Tovább olvasom

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál