Mi lesz itt?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Elgondolkodtató, hogy – mivel a listára leadott szavazatok világosan mutatják egy-egy párt helyi támogatottságát – érdemes-e tisztán presztízsszempontból (különösen itt, Szegeden) eleve esélytelenül induló polgármesterjelölttel belerondítani a pofonegyszerű választási 1×1-be?”

Emlékeznek még, hogy két hónapja két civil szervezet kéz a kézben jelentette be választási szövetségét? A Civil Városi Unió és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közös sajtótájékoztató kertében tudatták – akkor már egy évre visszatekintő – összefogásukat, húsz körzetben közösen induló jelöltről volt szó, és arról, hogy „közös polgármesterjelöltről még korai lenne beszélni”!

Ehhez képest meglepődtem, amikor a Civil Városi Unió szövetségese nélkül, önállóan állt ismét a nyilvánosság elé Kothencz János polgármesterjelöltet támogatandó. Nem kellett sokat várni, íme a Tisza Lajos Közéleti Egyesület is felzárkózott (és ha valóban van 20 közös jelöltjük, Kothencz csapatában nem lesz hiány képviselőjelöltből, lehet izgulni: a kormányzó párt elnöksége kit tart majd méltónak a megmérettetésre).

Hogy a két civil formáció fáziskéssel csatlakozásának mi volt az oka? Rá lehet fogni, hogy ez kampánytechnikai kérdés, de azt is észre kell venni, hogy támogató nyilatkozataik hangvétele igen különböző… Persze – a jól értesültek, akikből soha nincs hiány – beszélnek a városban mindenféléket! Az önkormányzatiság, a helyi politika iránt fogékonyak keresztbe-kasul kombinálnak, hiszen eddig sem a papírforma szerint alakultak a dolgok, és e választási küzdelemnek bizonyára lesznek még csavaros fordulatai.

Az, hogy a Fidesz elnöksége ilyen rövid gyeplőn tartsa helyi csoportját, ismereteim szerint még nem fordult elő (Szegeden), de a „központi” döntés (a lista és az induló képviselőjelöltek személyének lebegtetése) a tavaszi eredmények tükrében cseppet sem meglepő. Ha hozzávesszük ehhez, hogy időközben az MSZP szétesett, hogy ilyetén Szeged az újra összefogni vágyó baloldal egyik végső végvárává vált, érthető, hogy Orbán Viktoréknak csöppet sem mindegy, melyik oldalnak szavaznak bizalmat itt a déli végek fölé magasodó torony alatt!

Hogy ehhez a helyzethez a helyi baloldali összetartást látva mit tesz hozzá, vagy mit vesz el a Jobbik szegedi tagsága, illetve országos vezetése, az további kérdés. (Négy éve polgármester-jelöltjük visszalépet a Fidesz-KDNP jelöltje javára, az LMP-s Málovics György ilyen gesztusára nem emlékszem.) Mindenesetre elgondolkodtató, hogy – mivel a listára leadott szavazatok világosan mutatják egy-egy párt helyi támogatottságát – érdemes-e tisztán presztízsszempontból (különösen itt, Szegeden) eleve esélytelenül induló polgármesterjelölttel belerondítani a pofonegyszerű választási 1×1-be.

Visszatérve a jobboldal polgármesterjelöltjét támogató civil formációkhoz: eddigi nyilatkozataikból az már most látszik (egyfajta árnyékkabinetként műköve), a programalkotásra kívántak (kívánnak?) hangsúlyt fektetni, e területen keresik a helyüket. Ez pedig a jelenlegi „hivatalban lévő” bal- és jobboldali prominenseknek (kettős városvezetés) nem feltétlen kell, hogy tetsszen, hiszen ha valaki helyettük, vagyis nélkülük fogott eme munkának, az eleve eddigi tevékenységük kritikája is egyben. Kérdés, hogy Kothencz mennyire vonja be az őt támogató szervezeteket, valamint a Fidesz magát meghatározónak tekintő személyiségeit saját programja megalkotásába.

Összefogni, programokat összehangolni, egyeztetni pedig még nem késő, mi több, egyfajta jól kommunikálható dinamikát vihet a polgármesteri székért és a közgyűlési többségért egyszerre folyó kampányába. Mondhatni a polgárok szeme előtt, vitázva – nem csendben, fehér asztalnál – alakulhatna ki egy konszenzusra törekvő program a következő hónapokban.

Megkezdődött egy irányított erjedési folyamat… Hogy ki-kivel és mire koccint majd a választások éjszakáján, az persze még számtalan tényezőn múlik, most csak ezen összefüggések felvázolása fért e jegyzet kereteibe. Még kérdéses megválaszolni a Fidesz 1990-es Szegeden győztes kampány szlogenjét: „Mi lesz itt?”

Végre történik valami Szegeden!

Előző sztori

Nyilas Elek: a 115 éves szegedi futballhoz méltó szereplést!

Következő sztori

Wakeboard: magyar bajnok lett a 17 éves szegedi tehetség