Közélet

Kothencz János: A szegedi vállalkozásokat hozhatja helyzetbe az ELI + FOTÓK

Kothencz János: A szegedi vállalkozásokat hozhatja helyzetbe az ELI + FOTÓK

2014. július 28., hétfő
Kothencz János: A szegedi vállalkozásokat hozhatja helyzetbe az ELI + FOTÓK
eli_bejaras33_gs

Sajtóbejáráson tekinthettük meg az ELI lézerkutató építését hétfő délelőtt. Kothencz János szerint a beruházás elvitathatatlan tudományos presztízse mellett jelentős munkahelyteremtő értékkel is bír, amelynek az utóbbi években híján volt Szeged.

A tegnapi ítéletidő után sem állt meg a munka az ELI lézerkutató építési területén, melyet a sajtó munkatársai is körbejárhattak hétfő délelőtt. Az ’A’ épület helyén, amely a lézeres technológiának ad majd helyet, jelenleg egy hatalmas gödör tátong, az itt dolgozó emberek még hónapokig (a mélyalapozás befejezéséig) a föld szintje alatt dolgoznak majd. Az ’A’ épület mellett a kiszolgáló épületek – laborok, irodák, egy konferenciaterem, könyvtár és szerverterem – alapozása kezdődött meg, melyen több száz munkás és negyvennél is több munkagép dolgozik egész nap. “A kiszolgáló épületek cölöpözésével már végeztünk, itt megkezdődhetnek az alapozási munkálatok. A technológiai főépület esetében pedig a munkagépek a talaj tömörítését végzik, ezt követően itt is folytatódhat a belső cölöpözés” – magyarázta a SZEGEDma.hu kérdésére

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Egy, a munkagödörbe épített vakpince tetején parafa- és rugórendszeren alapuló technológiával az épület rezgésmentességét tudják biztosítani.

"A 68 milliárd forintos beruházás, illetve az ELI lézerkutatóhoz kapcsolódó tudáspark hatalmas nagyságrendű, tartós munkahelyteremtést is jelent. Tudományos szerepe mellett legalább ilyen fontos értékkel bír ez Szeged számára" - emelte ki Kothencz János. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt az építkezés területén elmondta: a városban több mint hétezer regisztrált munkanélküli van, míg a felépült lézerkutató csaknem négyezer új álláslehetőséget kínál majd. Ehhez hasonló, munkahelyeket kínáló beruházásra óriási szükség van városunkban - emelte ki Kothencz János.

Kothencz: az ELI a jövő üzenete

Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nyilatkozatai során is hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság fellendítésében kiemelt szerepet lát a kis- és középvállalkozások működésének. Itt Szegeden az ELI holdudvarában tevékenykedő science park jelenthet előrelépést a kkv-k számára. "Néhány hete tanácskozásra hívtam körülbelül negyven vállalkozót, akik azt kérték, hogy vonjuk be a kis- és középvállalkozások körét a beruházásokat érintő kérdésekbe, hallgassuk meg a véleményüket. Véleményem szerint a városnak nemcsak meg kell hallgatni, de meg is kell fogadni a tanácsaikat, hiszen komoly tudást és tapasztalati tőkét jelentenek. Az itt épülő science parkban a szegedieket kell helyzetbe hozni, a szegedi emberek, a vállalkozók és munkavállalók számára ez a legfontosabb. Az ELI megélhetést jelent a szegedi családok számára, azt üzeni, hogy van jövő, van kenyérkereseti lehetőség. Tudományos szempontból is grandiózus vállalkozás a lézerközpont, mely mindenképpen emeli Szeged presztízsét, egyúttal olyan kormányzati döntés és intézkedés, mely ezt az emberi arculatot is magában hordozza" - hangsúlyozta a polgármesterjelölt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.