Közélet

Prevenciós programmal készül a vakációra a rendőrség Szegeden + FOTÓK

Prevenciós programmal készül a vakációra a rendőrség Szegeden + FOTÓK

2014. június 11., szerda
Prevenciós programmal készül a vakációra a rendőrség Szegeden + FOTÓK
bun_es_balesetmegelozesi_sajtotajekoztato04_gs

Új prevenciós programot indít a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári vakáció idején, míg a turistáknak négy nyelvű figyelemfelhívó prospektust készítettek.

Nem minden szülő tud a két és fél hónapos nyári szünidő idején felügyeletet biztosítani gyermekének, ezért fontos, hogy a felnőttek mellett a fiatalokat is felkészítsék a veszélyekre.

M. Toronykőy Márta

alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta, már a tanév alatt prevenciós programokkal keresik fel az oktatási intézményeket, míg az utolsó tanítási héten a társszervek bevonásával immár hatodjára „Víz-parti kvíz partit” rendeztek. A CSMRFK munkatársait több nyári táborba is meghívták, hogy a szünidő veszélyeire felhívják a figyelmet. Ezek közül ki lehet emelni a közlekedést, a vízpartok, az internet veszélyeit, illetve a droghasználatot. „Útjára indítunk egy új prevenciós road showt, aminek a címe, Tölts biztonságosan, légy biztonságban. Elsőként június 23-án egy szegedi bevásárlóközpontban az ott csellengő figyelmét hívjuk fel a figyelmét a nyár veszélyeire, megszólítjuk őket, filmeket vetítünk nekik, hogy tudják, milyen veszélyeknek vannak kitéve” – közölte M. Toronykőy Márta. Az elmúlt évek statisztikáival kapcsolatban elmondta, csökkent a fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma, ami részben a prevenciónak is köszönhető. Az ezredes hozzátette, a Csongrád megyébe érkező turistáknak magyar, román, szerb és angol nyelven prospektust készítettek, amit az országhatárnál is osztogatnak, de a Széchenyi téri TourInform pavilonnál is megtalálhatóak.

A közlekedőkre kiemelt figyelmet fordítanak a rendőrök a nyári vakáció idején. Nagy Tiborné őrnagy, a CSMRFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy május végéig 78%-kal nőtt a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma az előző év azonos időszakához képest. A súlyos sérüléssel járó esetek száma 23%-os, míg a könnyű sérüléssel járó balesetek aránya 22%-os növekedést mutat. A rendőrség intézkedési tervet dolgozott ki, mellyel kapcsolatban Nagy Tiborné elmondta, a gyorshajókat és az ittas vezetőket igyekeznek kiszűrni a forgalomból. A szünidő beköszöntével növekszik a kerékpáros forgalom, és mivel a gyerekek esetenként figyelmetlenek, a gépjárművezetőknek jobban kell ügyelniük. A Szegedi Rendőrkapitányság századosa, Csala-Pellek Borbála az időskorúak bűnmegelőzési programjára hívta fel a figyelmet. Májusban a Mars téri piacon tájékoztató prospektusokat osztogattak, a tapasztalatok szerint ugyanis egy bizonyos bűnelkövető csoport kimondottan az időskorúakra „szakosodik”, kihasználják hiszékenységüket, figyelmetlenségüket. A Szegedi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője elmondta, a nyár folyamán több alkalommal fognak hasonló szórólapozási akciót tartani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.