Közélet

Fidesz: az alacsony infláció kiszámíthatóbbá teszi az életet

Fidesz: az alacsony infláció kiszámíthatóbbá teszi az életet

2014. május 13., kedd
Fidesz: az alacsony infláció kiszámíthatóbbá teszi az életet

A Fidesz szóvivője szerint az alacsony infláció a családok és a vállalkozások mindennapi életet is kiszámíthatóbbá teszi.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban, míg márciushoz képest átlagosan 0,1 százalék volt az infláció.

Hoppál Péter

, a nagyobbik kormánypárt szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, utoljára 46 évvel ezelőtt fordult elő az országban, hogy csökkentek a fogyasztói árak. Ez azt jelenti, hogy az áprilisi fizetések és nyugdíjak többet érnek, mint egy évvel ezelőtt - kommentálta az adatokat, hozzátéve, hogy kevesebbet kell fizetni a tartós fogyasztási és a ruházati cikkekért, az élelmiszerekért, valamint - köszönhetően a rezsicsökkentésnek - az energiáért is. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban egyébként megjegyezte, hogy az áprilistól hatályos 6,5 százalékos gázárcsökkentés hatása először a májusi számlákban érvényesül. A pénzügyi rezsicsökkentés része, az ingyenes készpénzfelvétel hatása szintén hozzájárul az árak leszorításához - mondta Hoppál Péter. Emlékeztetett, hogy erre az évre a kormányzat 0,8 százalékos inflációt vár. A Fidesz-szóvivő hozzáfűzte, hogy nemcsak a magyar, hanem az európai uniós számok alapján is "jó úton jár" az ország. Arra is felhívta a figyelmet, hogy európai szinten tavaly Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség. Hoppál Péter szerint ezt a teljesítmény egyedül a "szélsőséges gazdaságpolitikájú" baloldal - amely "újra Brüsszelből akar gáncsoskodni" - és a szélsőjobboldal veszélyeztetheti. Utóbbi minden gazdasági eredményt képes lenne veszélybe sodorni "ötpercnyi hírnévért" az EU-ban, ahonnan mindeközben "folyamatosan ki akar lépni, de bezzeg a brüsszeli állásokat betöltené" - fogalmazott. A szóvivő összegzése szerint a jövő vasárnapi európai parlamenti (EP-) választás megmutatja majd, hogy "a magyar gazdasági érdekeket támogató vagy pedig az az ellen dolgozó brüsszeli képviseletet fogunk-e választani".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.