Közélet

Balog Zoltán Szegeden: Minden gyermeknek családot kell biztosítani! + FOTÓK

Balog Zoltán Szegeden: Minden gyermeknek családot kell biztosítani! + FOTÓK

2014. április 3., csütörtök
Balog Zoltán Szegeden: Minden gyermeknek családot kell biztosítani! + FOTÓK
balog_zoltan_miniszter_szegeden17_gs

A gyermekvédelem területén végzett munkában a legfontosabb partnereknek az egyházmegyéket nevezte Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere az ÁGOTA Alapítvány rendezvényén Bohács Zsolt és B. Nagy László képviselőjelöltekkel együtt méltatta a nevelőszülők munkáját, akiknek szociális életpályamodellt dolgoznak ki.

Az Alaptörvény is rögzíti, hogy az élet legfontosabb induló közössége a család – emlékeztetett

Balog Zoltán

, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője az ÁGOTA Alapítvány szegedi munkamegbeszélésén, amelyen több száz nevelőszülő vett részt. „Ha elfogadjuk azt, hogy a gyermeknek családban a helye, ez esetben akkor is biztosítanunk kell számukra a családot, hogyha nincs, vagy nem olyan, amely képes felnevelni a gyermeket. Ezért is tettük főállássá a nevelőszülői hivatást, ki szerettük volna emelni a nevelőszülőket abból a méltatlan státuszból, amiben korábban voltak” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak az emberi erőforrások minisztere. Elmondta, korábban 1200 főállású nevelőszülő volt hazánkban, a kormány intézkedései révén 3500 fővel bővült azok száma, akik főállásban gyakorolják ezt a hivatást. Leszögezte, mivel ez egy szakma, a korábbinál magasabb színvonalú képzést vezettek be a nevelőszülők számára. „Fel fogjuk számolni azokat a gyermekotthonokat, ahol 12 évnél fiatalabb gyerekek laknak, így minden évben ötszázzal több nevelőszülőre lesz szükség, hogy családban nevelkedhessenek az érintettek” – válaszolta arra a kérdésre a szaktárca vezetője, hogy mi lesz az elkövetkező időszak legfontosabb feladata. Az egyházmegye fenntartásában működő, immár módszertani intézményként működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál végzett munka magas színvonalát is kiemelte Balog Zoltán, tőlük várja a szaktárca az előremutató javaslatokat, hogy még jobbá tudják tenni a nevelőszülői hálózatot.

balog_zoltan_miniszter_szegeden22_gs

„2010-től valódi paradigmaváltás zajlott a gyermekvédelmi szakellátásban, amelynek valóban alakítója lehetett az ÁTOGA Alapítvány a minisztériummal, az egyházmegyével, a civil szervezetekkel, a szakmával és a kormányhivatalokkal együttműködésben” – erről már

Kothencz János

, az alapítvány alapítója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója beszélt a nevelőszülőknek. Beszámolt arról is, hogy egy szociális életpályamodell kidolgozásán dolgoznak négy hónapja, amely a pedagógus életpálya modellhez hasonló lesz, és a diplomával nem rendelkező szakembereket is érinteni fogja.

Szorosabb együttműködés az egyházakkal

Az ÁGOTA Alapítvány évértékelő munkamegbeszélésén Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy nagyobb egyházi szerepvállalásra van szükség ezen a területen. „Ami jó az egyháznak, az jó az országnak és az egész magyarságnak és ez fordítva is igaz: ami jó az országnak, az jó az egyháznak. Ez az az alapelv, ami vezet bennünket ebben az együttműködésben” – emelte ki Balog Zoltán.

Kiss-Rigó László

megyés püspök arról szólt, hogy egy társadalomnak az egészségét alapvetően meghatározza, hogy milyen szinten működik a társadalom egyes csoportjai között az igazi szolidaritás és együttműködés. „Egyházmegyénk fontosnak tartja, hogy ebben segítséget nyújtson a tárdalomnak a maga eszközeivel a gyermek- és ifjúságvédelem területén is” – fogalmazott Kiss-Rigó László, aki reméli, hogy az egyház és a szociális szféra közötti együttműködés még sikeresebb lesz.

balog_zoltan_miniszter_szegeden13_gs

„Ahogy Kothencz János is fogalmazott: azok vagyunk, akikért kiállunk. Ez az alapelv vezérli a kormányt is, a családpolitikai intézkedések célja, hogy minden gyermek gondoskodó családban nőhessen fel” – mondta el a SZEGEDma.hu-nak

Bohács Zsolt

. Csongrád megye 1-es választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje hozzátette, korábbi méltatlan helyzetükből emelték ki a nevelőszülőket azzal, hogy immár munkaviszonyban végzik ezt a feladatot, amivel kapcsolatban Bohács hangsúlyozta, sokkal több egy munkánál, hiszen huszonnégy órás szolgálat egy életen keresztül. „A kormányhivatal szakigazgatási szerve hatóságból is foglalkozik a gyermekvédelemmel” – mondta el portálunknak

B. Nagy László

kormánymegbízott, Csongrád megye 2-es választókerületének Fidesz-KDNP-s jelöltje. Méltatta a nevelőszülői hálózatban tevékenykedők munkáját, akik szerinte minden megbecsülést megérdemelnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.