Közélet

A Balkán kapujában - tudományosan a magyarságról + FOTÓK

A Balkán kapujában - tudományosan a magyarságról + FOTÓK

2014. április 3., csütörtök
A Balkán kapujában - tudományosan a magyarságról + FOTÓK
politologus_konferencia06_gs

A szegedi Délvidék Ház mintájára alakulhatnak majd hasonló intézmények minden egyes, Trianonban elszakított terület határ közeli településein.

Erről

Szabó Pál Csaba

, a Délvidék Ház igazgatója beszélt a Magyarország a Balkán kapujában címet viselő, Szegeden és Szabadkán megrendezett háromnapos konferencia megnyitóján. "Ennek a három napnak az elemzéseit, beszélgetéseit két fő szempontrendszer dominálja, az egyik a politikai vagy döntéshozói, a másik a történeti, kutatói, teoretikus. Mindegyik sikerének a titka, hogy a másikkal milyen viszonyban van. A politikai szempontrendszer mennyire hajlandó türelemmel elfogadni a teoretikust, másrészt a tudomány mennyiben képes arra, hogy a valóság kihívásait napról napra magévá tegye. A Délvidék Ház mint intézmény ennek a két rendszernek a közös terepe, összebékítője, együttes használója, és az ide vonatkozó nemzetpolitikai technikák és modellek kidolgozója, kipróbálója kíván lenni a következő időszakban. Abban bízunk, hogy a magyar nemzetpolitika a hamarosan megalakuló új kormány keretei között új szempontokkal gazdagodhat, amelyek ezeket a nézőpontokat is magukénak vallhatják, és ennek az új típusú nemzetpolitikának a keretei között a szegedi Délvidék Ház mellett a határ menti elszakított közösségek fizikai közelségében a Délvidék Ház mintájára megalakulás előtt áll Szombathelyen, az őrségi magyarok közelségében az Őrvidék Ház, Komárom főterén a Felvidék Ház, a Kárpátalja Ház Tuzséron és Debrecenben a Partium Ház” - mondta ez igazgató kiemelve, hogy ez a magyar házhálózat a nemzetpolitika új irányát segít majd - remélhetőleg jelentékeny kormányzati támogatással - megvalósítani. Szabó Pál Csaba két új irányvonalat említett meg, ahol az elért változásokkal egyből erősödhet a magyarság identitása, öntudata a Kárpát-medencében. „Az egyik ilyen a magyar nemzetpolitika magyar jellegének dominanciája, a sok nemzetiségű Kárpát-medencét magyar nézőpontból, kiindulási alapból kell szemlélni, így születhet meg a magyar nemzetpolitikán belül a ruszin, a román és a szerb nemzetpolitika. A másik pedig a magyar nemzetpolitika érdekvédő tevékenysége területi érdekvédő politikával is ki kell egészíteni, a Kárpát-medencei turizmusipartól a politikai szerveződésekig” - emelte ki az intézményvezető.

politologus_konferencia05_gs

A megnyitó után az első nap előadásai kezdődtek el.

Tudományos alapossággal a magyarságról – mi az a FiPol?

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei Fiatal Társadalomtudósok Konferenciáját (FiPoli), mely évente-kétévente egy-egy tematikus tanácskozás keretében biztosít találkozási lehetőséget a Magyarországon és határon túl társadalomtudományi stúdiumokat folytató hallgatóknak, fiatal társadalomtudósoknak, hogy hasznos (szakmai) kapcsolatokat alakítsanak ki, megosszák egymással véleményüket különböző kérdésekről, és ahol egyúttal be is mutathatják tudományos eredményeiket a hallgatói szekciók keretében. Korábban Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Nagyváradon, Veszprémben, Kolozsvárott, illetve utoljára 2012-ben Révkomáromban és Pozsonyban szervezték meg a rendezvényt. A 2014-es FiPoli célkitűzése a nemzeti érdek három nagy fontossággal és aktualitással bíró pillérének – az európai integrációnak, a környező országokkal kialakított stratégiai partnerségnek és a nemzetpolitikának – ismételt körüljárása, amely nagyban meghatározza nem csak Magyarország, de Szerbia és a délvidéki magyarság mozgásterét és célkitűzéseit is. Mindezt egy olyan sajátos szemlélettel megfűszerezve, amely árnyalhatja a délvidéki magyarságról kialakított képet, egyben betekintést engedve ennek belső vitáiba, paradigmatikusan különböző megközelítéseket biztosítva az érdeklődő résztvevő számára. Ugyanakkor, az előadások keretén belül a résztvevők megismerkedhetnek a szerbiai és délvidéki magyar társadalomtudományi szakma kiemelkedő kutatóival és elemzőivel, illetve a szerb és a magyar közélet és politika szereplőivel, ideológusaival, akik talán részben ismerős, de újszerű témákról is fognak beszélgetni, néhol vitázni.

A 7. FiPoli programja:

Április 3. csütörtök (Szeged – Délvidék Ház):

13:00 – 13:30 Megnyitó Szabó Pál Csaba (a szegedi Délvidék Ház igazgatója) 13:30 – 15:30 Határon átnyúló együttműködések – Magyarország a Balkán kapujában Bagi Zoltán (a Szegedi Levéltár levéltárosa): A délvidéki szláv betelepülés Fráter Olivér (a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese): Gazdasági rendszerek, avagy Tonelli Sándor a határok természetéről Gulyás László (címzetes egyetemi tanár, egyetemi docens): Nemzetállam-építés a királyi jugoszláv államban (1919-1941) különös tekintettel a magyar kisebbség sorsára Kalmár Ferenc (az Európa Tanács képviselője): Az Európa Tanács kisebbségvédelmi szerepe Losoncz Alpár (filozófus): A kisebbségi helyzet filozófiai kontextusai 16:00 – 17:00 Fiatal kutatói szekció 1.

Április 4. péntek (Szabadka – Új Városháza):

10:30 – 12:00 Magyar-szerb kapcsolatok és politika Délvidéken Mészáros Zoltán (Szabadkai Levéltár): A titoista propaganda, mint az „elbeszélés” eszköze Rokvić, Dragan (a Szabadkai könyvtár igazgatója) Sarnyai Csaba Máté (a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense): Kisebbségi intézmények Szerbiában

13:30 – 15:00 Fiatal kutatói szekciók 2.

Április 5. szombat (Szabadka – Városháza): 10:30 – 12:00 Magyar-szerb kapcsolatok és politika Délvidéken Mészáros Zoltán (Szabadkai Levéltár): A titoista propaganda, mint az „elbeszélés” eszköze Rokvić, Dragan (a Szabadkai könyvtár igazgatója) Sarnyai Csaba Máté (a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi docense): Kisebbségi intézmények Szerbiában 13:30 – 15:00 Fiatal kutatói szekciók 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.