Bulvár

Láthatósági mellényt osztanak a szegedi tömegközlekedésen utazóknak

Láthatósági mellényt osztanak a szegedi tömegközlekedésen utazóknak

2014. január 22., szerda
Láthatósági mellényt osztanak a szegedi tömegközlekedésen utazóknak
Gyalogos

A gyalogosoknak - mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek – a téli szürkületi és sötét időszakokban való közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakaiban. Erre hívja fel a figyelmet a rendőrség szerdán akciójával, melynek során láthatósági mellényt osztanak a szegedi tömegközlekedésen utazóknak.

Télen sajnálatos módon megnövekszik a gyalogos elütések száma.A kedvezőtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak” ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza. Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére. A rendőrség kéri, hogy most még inkább fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjünk! A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző közlekedési balesetek. A KRESZ a gyalogosok részére előírja,hogy „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” A láthatósági– fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül is,sötétben is, és jó látási viszonyok között is, így például a láthatósági mellény viselése ajánlott azokban az esetekben is, amikor az éppen nem kötelező! A láthatósági mellény mellett, vagy a helyett a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat viselése is sokat jelenthet egy baleset bekövetkezésének megelőzésében. A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság a latyakos időben jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik őket. Lakott területen kívüla gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat! A gyalogos balesetek megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Tisza Volán Zrt-vel és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen preventív közlekedésbiztonsági akciót tart, mely során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a Tisza Volán Zrt. helyközi járatain, elsősorban lakott területen kívül leszálló utasoknak láthatósági mellényt adnak át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.