Kerényi János: Bohács és B. Nagy száll ringbe a mandátumért Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

lakitelek31_gsAz MSZP és az Együtt 2014-PM együttműködése kapcsán a mohácsi vésszel vont párhuzamot a Fidesz regionális pártigazgatója, aki elárulta, eldőlt, kiket indítanak a parlamenti választáson Szegeden. Kerényi Jánossal Lakiteleken beszélgettünk.

– Csütörtökön bejelentették, nem lesz közös miniszterelnök-jelöltje az MSZP-nek és az Együtt 2014 PM-nek. Meglepte a Fideszt, hogy Bajnai és Mesterházy is megméretteti magát a választáson mint kormányfőaspiráns, s csak az összehangolt jelöltállításban tudtak megállapodni?

– Az MSZP és az Együtt-PM bejelentését nem az én dolgom minősíteni, nekünk egy feladatunk van: felkészülni a 2014-es választásokra, majd megnyerni azokat. Várható volt, hogy valamiféle megállapodás születik a baloldalon, de egyelőre nem lehet értékelni, hogy ez milyen eredményeket hoz. Figyelembe kell venni azt is, hogy teljesen új választási törvényünk van, 106 egyéni képviselőjelölttel. A Fidesz már fél éve kijelölte a választókerületi elnökök személyét, s 95 százalékban ők lesznek az egyéni jelöltek is tavasszal a parlamenti választáson. Úgy gondolom, a baloldalon még nem kristályosodott ki a jelöltállítás, persze a háttérben folyamatosan működnek az alkufolyamatok, megy a küzdelem a koncért. Egy történelmi párhuzam is eszembe jut ennek kapcsán. Augusztus 29-én volt a mohácsi csata évfordulója, és aznap született meg a baloldali együttműködéssel kapcsolatos megállapodás. Bízom benne, nem következik egy újabb mohácsi vész, mert a 2010 előtt történtek az én szememben felértek egy kisebb történelmi tragédiával…

– Mikorra várható, hogy a Fidesznek és szövetségei hivatalosan is bejelentik egyéni képviselőjelöltjeiket?

– Gőzerővel készülünk a 2014-es választásokra, és a feltételek megvannak ahhoz, hogy a választók támogatásával jövőre is többséget tudjunk biztosítani az Országgyűlésben. A választókerületi elnökök neve ismert és nyilvános, ahogy említettem, többségében ők lesznek a jelöltjeink. Most hétvégén már zajlik egy kampányfelkészítés, s reményeim szerint a teljes névsor október végén nyilvánosságra kerül.

– Mi a helyzet a csongrádi megyeszékhellyel, Szegeddel? Az itteni két körzetben Bohács Zsolt, az Országgyűlés sportbizottságának elnöke, illetve B. Nagy László megyei kormánymegbízott a választókerületi elnök, ők szállnak ringbe tavasszal?

– Igen, már eldőlt, hogy Bohács Zsolt és B. Nagy László a két jelölt. Jó jelölteknek tartom őket, bár természetesen fel kell kötni azt a bizonyos alsóneműt, és sokat kell dolgozni ahhoz, hogy megnyerjük választást a szegedi körzetekben is. Tudjuk, ezeket billegő körzeteknek szokás tekinteni, és jelenleg úgy tűnik, az egyiket az MSZP, a másikat pedig az Együtt-PM kapja a baloldalon. (Csütörtöki cikkünkből kiderül, az 1-esben az MSZP Szabó Sándort, a szegedi polgármesteri kabinet vezetőjét, a másikban az Együtt 2014 Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok korábbi igazgatóját versenyeztetheti – a szerk.) Bennünket ez azonban nem befolyásol, készülünk a választásra. Szeged az elmúlt évtizedben valóságos mélyrepülést hajtott végre, elveszítette lehetőségét a régióközponti szerepre, gazdasága stagnál. Egyértelmű, hogy gyökeres változásra van szükség, valaminek végre meg kell mozdulnia itt is. A lakosok előtt adott a lehetőség, hogy más utat válasszanak, fejlődési pályára állítsák a csongrádi megyeszékhelyet. A mi jelöltjeink felkészültek!

– Ha már a választásokra való készülődésnél tartunk, milyen hangnemre számít? Mesterházy Attila MSZP-elnök úgy fogalmazott, „bitang kemény” kampány várható, mert a Fidesz durva és személyeskedő módszereket fog bevetni…

– Soha nem nekünk volt erős negatív kampányunk, ez mindig a baloldalra volt jellemző, de erre is fel vagyunk készülve. Ha kell, akkor fel fogjuk venni a kesztyűt! Mi nem óhajtunk szembesítő és negatív kampányt csinálni, ha mégis efelé venné az irányát, akkor arra természetesen reagálunk.

Előző sztori

Az István, a király fővárosi premierjének helyszínénél tüntettek

Következő sztori

Csiga Duó és bábelőadás a Lechner téri családi napon