Közélet

Egyszerűbb lesz az örökbefogadás, a nevelőszülővé válás

Egyszerűbb lesz az örökbefogadás, a nevelőszülővé válás

2013. augusztus 9., péntek
Egyszerűbb lesz az örökbefogadás, a nevelőszülővé válás

Tovább könnyíti a kormány az örökbefogadást és a nevelőszülővé válást. A változtatás célja, hogy a jelenleg állami otthonokban élő több ezer gyermek közül minél többen, minél előbb családba kerüljenek - mondta a Fidesz szóvivője pénteken, Helvécián tartott sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert

a négy állami gondozott gyermeket nevelő Gogolák családnál arról beszélt: nem szabad, hogy a gyermekek azért töltsenek el éveket állami gondozásban, mert a leendő nevelőszülőnek nincs energiája végigcsinálni az ezzel járó procedúrát a bonyolult és ésszerűtlen törvények miatt. Rámutatott: a házigazda,

Gogolák Tiborné, Katalin

10 éve döntött úgy, hogy nevelőszülő lesz és most négy olyan gyermeket nevel, akik a család szeretete nélkül állami gondoskodásra szorulnának. Rajtuk kívül egyre több gyermek és gyermekre vágyó szülő van, akik hasonlóan egymásra találnak. A kormány és a törvényhozás dolga az, hogy ezt az egymásra találást könnyebbé, egyszerűbbé tegye - mondta, hozzátéve: a kabinet családpolitikája azokra a házaspárokra, és egyedülállókra is gondol, akiket a gyermekkel nem a vér, hanem a szeretet köt össze. Hangsúlyozta: ezért az elmúlt három évben a kormány sok paragrafust átírt, és újabbak módosítását tervezi 2014 januárjától az örökbefogadás és a nevelőszülővé válás könnyítése érdekében. Közölte: bár a nevelőszülők átmenetileg fogadják be a gyermekeket, a tapasztalatok szerint sokukból válik később örökbefogadó. Az egyszerűsített eljárásoknak köszönhetően egyre több olyan házaspár és egyedülálló van Magyarországon, aki kész nem vér szerinti gyermeket nevelni. A kormányváltás óta évről-évre több gyermek talál örökbefogadó szülőkre: a korábbi 400-ról mára évente közel 500-ra nőtt az örökbe fogadott gyermekek száma. Ennek ellenére most is több ezer gyermek él állami otthonokban Magyarországon; testi, lelki egészségük miatt fontos, hogy ők is családban nőhessenek fel - húzta alá Zsigó Róbert. Ismertette: a 2014. január 1-jétől életbe lépő változások egyikeként a jelenleg ilyen státusszal nem rendelkező 3200 nevelőszülő is foglalkoztatotti jogviszonyba kerül. Emellett jövő évtől minden 12 év alatti, ma még otthonokban élő gyermeket 3-4 év alatt, fokozatosan családba adnak. Az újonnan érkező gyermekek automatikusan nevelőszülőhöz kerülnek – fejtette ki a szóvivő. Elmondta: napjainkban 5500 nevelőszülő van az országban, akik mintegy 13 ezer gyermekről gondoskodnak. A kormány abban bízik, a változtatásoknak köszönhetően a nevelőszülők száma már jövőre több százzal nő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.