Egyetem

A nyitott kapuk levéltára jöhet létre a szegedi egyetemen

A nyitott kapuk levéltára jöhet létre a szegedi egyetemen

2013. július 5., péntek
A nyitott kapuk levéltára jöhet létre a szegedi egyetemen
SZS20130705_vajda_tamas_sajtotajekoztato_a_rektori_hivatalban_002

Sikeres uniós pályázat révén csaknem 9,5 millió forintból fejlesztették az SZTE Egyetemi Levéltárát. Fókuszban a digitalizáció és internetes kutathatóság.

Az SZTE Egyetemi Levéltár 2004-ben alakult, így a tizenhét hazai egyetemi levéltár közül az egyik legfiatalabb – mutatta be az egységet

Vajda Tamás

igazgató „Az oktató levéltárhoz szükséges virtuális pontok kialakítása a Szegedi Tudományegyetem Levéltárában” című uniós projekt pénteki záró sajtótájékoztatón. A fejlődésük fő irányaként a digitalizációt, a források interneten történő közkinccsé tételét jelölte meg a szakember. Mint megtudtuk, ebben nyújtott segítséget az EU-s pályázat, melynek keretében közel 9,5 millió forintot fordíthattak az SZTE Egyetemi Levéltár informatikai fejlesztésére. Beszereztek többek között kilenc modern notebookot a kutatók számára, egy nagy teljesítményű szervergépet, egy multifunkciós színes lapolvasó-nyomtató-fénymásolót, illetve a vak és alig látó emberek számára képernyőolvasó szoftvert és könyvszkennert is. Modern és nagy kapacitású eszközparkot – benne hat monitorral – hoztak létre a levéltári kutatóforgalom kiszolgálására, valamint a levéltár közművelődési tevékenységének (például konferenciák, iskolai kiszállások, múzeumi majálisok) színvonalasabbá tételére. Vajda Tamás elárulta, a többi egyetemi levéltár együttesen nem kapott ennyi támogatást a most záruló uniós finanszírozási ciklusban, nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy „korszakos váltást, minőségi fejlődést értek el az informatikai eszközök, elektronikai berendezések terén”.

SZS20130705_vajda_tamas_sajtotajekoztato_a_rektori_hivatalban_001

Az igazgató egy másik fontos projektről is beszámolt a sajtó képviselőinek. Az SZTE Egyetemi Levéltárnak sikerült megállapodnia a Magyar Nemzeti Levéltár, valamint a Csongrád Megyei Levéltár vezetésével, ennek értelmében az idei esztendőben az egyetemi gyűjteménybe kerül át a megyei levéltárból a 2004 előtt ott összegyűlt, egyetemi vonatkozású anyag. Így sem lesz azonban még teljes a gyűjtemény. „A következő években az a célunk, hogy más, határon túli (Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Gyulafehérvár) és persze határon inneni levéltárakban is felkutassuk a szegedi egyetem történetére vonatkozó forrásokat, s azokról digitális másolatokat szerezzünk be, majd az új technikai eszközeink segítségével közkinccsé tegyük őket. Egyre több levéltár nyújt elektronikus kutatási lehetőséget a felhasználóknak, akik így akár extrém időpontokban is kutathatnak. Ilyen szempontból mi is a nyitott kapuk levéltárává szeretnénk válni” – szögezte le Vajda Tamás. A sajtótájékoztatón

Pál József

, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese kiemelte, az SZTE Egyetemi Levéltár hagyományos funkcióin felül oktatási, konferenciaszervezési, középiskolai tájékoztató feladatokat is ellát. Igen aktívan foglalkozik az egyetemtörténettel, az egyetemi épületek múltját is kutatja, illetve professzori életutak feldolgozása mellett az egyetemi ifjúság szerveződéseinek dokumentálására is vállalkozik. Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes hozzáfűzte, a Honvéd téri épületben otthonra lelt egység raktározási lehetőségei egy korábbi sikeres pályázat révén bővültek, illetve kutatószobákat is életre tudtak hívni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.