Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Drogstratégia Szegeden – középpontban a helyzetfelmérés és az intézményrendszer

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

drogA szakemberképzés és az intézményrendszer fejlesztése egyaránt szerepel az idei prioritások között Szeged drogstratégiai programjának beszámolójában, amit pénteken tárgyal a közgyűlés.

Szeged költségvetésében tavaly 1,3 millió forintot különítettek el drogprevenciós feladatokra, amely 2011-ről áthúzódó pályázati összegeket is tartalmazott – olvasható a Hüvös László humán közszolgáltatási tanácsnok, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) elnöke nevével fémjelzett előterjesztésben, melyet a pénteki közgyűlés tárgyal. A város drogstratégiai programjának tavalyi beszámolója mellett az idei prioritások és a drogstratégia felülvizsgálata is napirenden szerepel.

2011-től működik a „Déli-Party Service” (DPS) program, amelyet a KEF és a Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum saját forrásból és önkéntes munkával tavaly is folytatott. Négy szegedi szórakozóhelyen a drogcentrum munkatársai és önkéntes segítők partikon és klubprogramon vettek részt, például krízishelyzetben lévő fiataloknak nyújtottak segítséget, ezenfelül szóróanyagokkal és információkkal látták el őket. A drogcentrumhoz sok pozitív szülői visszajelzés érkezett, hogy biztonságban érzi a gyermekét azokon a helyeken, ahol jelen vannak a segítők. A Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum vezetőjétől, Arany Zoltántól megtudtuk, tavaly tizennégy egyetemistát tudtak kiképezni partisegítőnek.

Szorosabb együttműködés kell a civilekkel és a lakossággal

Kiemelt hangsúlyt fektetnek a képzésre, a szakemberek továbbképzésére, illetve a KEF a drogcentrummal közösen dolgozta ki az országban egyedülálló partisegítői képzés programját. Hüvös László portálunknak elmondta, a KEF-ben minden olyan intézmény és civil szervezet képviselteti magát, amely érdemi munkát végez a kábítószer-fogyasztás visszaszorításában. „A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájában az ellátás és a megelőzés mellett stratégiai fontosságú a társadalmi összefogás ahhoz, hogy ezen a területen sikeresek lehessünk” – szögezte le a politikus. Megjegyezte, az elmúlt időszakban végzett kutatások rámutattak, hogy a drogellátás és drogmegelőzés területén tevékenykedő szakmai szervezetekkel való együttműködés további javítása szükséges. Ezt erősítette meg portálunknak Kothencz János is. Az előterjesztést szintén tárgyaló Ifjúsági és Sportbizottság külső, szakértő tagja elmondta, komoly tanúsága az elmúlt időszaknak, hogy azoknak a fórumoknak, amelyeknek a prevenció vagy az együttműködés a tárgya, intenzívebben kellene együttműködniük. „A prevencióban való hatékonyságnak az alfája és ómegája az összefogás” – szögezte le az ifjúsággal foglalkozó szakember.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előterjesztésben olvasható, hogy tavaly a Dr. Farkasinszky Terézia Emlékév kapcsán kétnapos konferenciát rendeztek, míg maga a drogambulancia fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte. A Farkasinszky Terézia által alapított szegedi ambulancia 1987. március elseje óta működik hivatalosan, a budapesti Nyírő Gyula Kórház Drogambulanciája mellett elsőként alakult meg.

Fókuszban a szakemberképzés és a helyzetfelmérés

„Szeged helyzete különleges és kiváltságos, nagyon kevés városnak van integrált ellátást nyújtó intézménye” – mutatott rá Arany Zoltán, a drogcentrum vezetője. Hozzátette, városi szinten a prioritások között továbbra is a megelőzés szerepel, melybe minél több civil szervezetet szeretne bevonni a KEF. A prevenció terén is jelentős változások vannak, az oktatási intézményekbe például csak akkreditált programmal lehet menni, a drogcentrum most vesz részt ebben a minősítő folyamatban. Kiemelte, most már gyermekpszichiáter is elérhető az intézményben, akinek a munkájára azért van szükség, mert fiatalkorúak is fordulnak a drogcentrumhoz problémájukkal.

Az előterjesztés az idei prioritások közé sorolja a helyzetfelmérést, továbbá egy integrált adatbázis létrehozását. A kábítószer érintettséget kétévente mérik fel a 16 éves korosztály körében, amire azért van szükség, mert a divathullámok és a kábítószerek gyorsan változnak. Arany Zoltán elmondta, a dizájnerdrogok mellett az alkohol okoz egyre nagyobb problémát, de a drogcentrumot már számítógépfüggő gyerekek szülei is felkeresik. A prioritások között a médiakapcsolatok erősítése, a szakemberképzés és az intézményrendszer fejlesztése is megtalálható. Őszre várható a Nemzeti Drogstratégia megalkotása, ami újabb feladatokat ró a Kábítószer Egyeztető Fórumra is, hiszen ahhoz kell majd igazítani Szeged drogstratégiáját.

Közélet

Korabeli képekkel idézzük fel az 1970-es évek SZIN-jeit

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Fortepan képein keresztül teszünk időutazást az 1970-es évek szegedi fesztiváljaira.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bővítették a kiszombori játszóteret

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

18 eszközzel.

Tovább olvasom

Hírzóna

Iparművészeti kiállítást és vásárt rendeznek Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Szegedi Iparművészeti Szalon (Szegedi IPART) szervezésében.

Tovább olvasom

Aktuál