/

Már hatezren “bűnhődtek” közérdekű munkán

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lopás, rongálás, rendzavarás, közlekedési kihágás és egyéb szabálysértés miatt tavaly csaknem 18 ezer embernek kellett büntetésként közérdekű munkát végeznie. Közülük több mint hatezren le is tudták a rájuk kirótt büntetést, összesen 171 308 órát dolgozva – tudta meg a Világgazdaság a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól (NMH).

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára a lapnak elmondta: a tavaly áprilisban hatályba lépett módosítás óta három esetben kényszerülhet valaki közérdekű munkavégzésre. Ha a szabálysértési hatóság vagy a bíróság eleve ilyen büntetést szab ki rá; ha első körben pénzbüntetést vagy helyszíni bírságot kapott, de azok helyett ő maga a közérdekű munkát választja, illetve ha a közigazgatási bírságot változtatja közérdekű munkára a hatóság. Ötezer forint bírság hat óra munkával vagy egy nap elzárással váltható ki.

A NMH-tól kapott információ szerint tavaly 2582 foglalkoztató fogadott közérdekű munkásokat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett lista szerint többségben vannak az önkormányzatok, az általuk fenntartott szociális, kulturális és oktatási intézmények, valamint az alapítványok.

Előző sztori

“Fehér” oroszlánok a vadasparkban

Következő sztori

Sikeres volt a hó elleni védekezés, öt megyét érint a belvíz