Közélet

Már hatezren "bűnhődtek" közérdekű munkán

Már hatezren "bűnhődtek" közérdekű munkán

2013. március 1., péntek
Már hatezren "bűnhődtek" közérdekű munkán

Lopás, rongálás, rendzavarás, közlekedési kihágás és egyéb szabálysértés miatt tavaly csaknem 18 ezer embernek kellett büntetésként közérdekű munkát végeznie. Közülük több mint hatezren le is tudták a rájuk kirótt büntetést, összesen 171 308 órát dolgozva – tudta meg a Világgazdaság a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól (NMH).

Kontrát Károly

, a Belügyminisztérium államtitkára a lapnak elmondta: a tavaly áprilisban hatályba lépett módosítás óta három esetben kényszerülhet valaki közérdekű munkavégzésre. Ha a szabálysértési hatóság vagy a bíróság eleve ilyen büntetést szab ki rá; ha első körben pénzbüntetést vagy helyszíni bírságot kapott, de azok helyett ő maga a közérdekű munkát választja, illetve ha a közigazgatási bírságot változtatja közérdekű munkára a hatóság. Ötezer forint bírság hat óra munkával vagy egy nap elzárással váltható ki. A NMH-tól kapott információ szerint tavaly 2582 foglalkoztató fogadott közérdekű munkásokat. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett lista szerint többségben vannak az önkormányzatok, az általuk fenntartott szociális, kulturális és oktatási intézmények, valamint az alapítványok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.