Csütörtöki programajánló: Szerelmi háromszög a Belmondoval, JazzyBIT a Jazzben

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Belmondo unplugged lesz a Rongy Kocsmában, a Jazzban pedig a JattyBIT lép fel. A Nemzetiségek Házában orosz szakos hallgatók színházi estre invitálják az érdeklődőket, míg a táncolni vágyókat a Millenniumiban moldvai dallamok, míg a Cantinában Folkkocsma várja.

„…Hogy Veled végre magammá lehessek…” – Párok a képzőművészeti albumok tükrében. 16.30-kor a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítótérben megnyíló tárlatot Szuromi Pál művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A moderátor Pintér M. Lajos, a SZEGEDma.hu internetes portál főszerkesztője. A rendezvényen Noé Veronika és Doszpod Kristóf előadásában elhangzik Pamina és Papageno kettőse Wolfganfg Amadeus Mozart: A varázsfuvola című operájából. Zongorán közreműködik Kerényi Mariann. A rendezvény a Házasság Hete programsorozat része. A kiállítás február 20-ig látogatható.

Dimenziók címmel Tóth Magdolna Sára keramikusművész alkotásaiból nyílik tárlat 17 órakor a Somogyi-könyvtár emeletei folyóirat olvasójában. A március 2-áig megtekinthető kiállítást Árpás Károly költő, író, műfordító, tanár nyitja meg.

A Nemzetiségek Házában 18 órától orosz szakos diákok orosz nyelvű színházi estjére invitálják az érdeklődőket. Stepan Lobozerov: Kis színdarab a természet ölén című darabját Gorbunov Borisz rendezésében láthatják az érdeklődők. Az estet a Szegedi Tudományegyetem Szláv Intézet Orosz Stúdiószínháza szervezi.

A Pipás Pistát 19 órakor láthatják az érdeklődők a Kisszínházban. A szegedi tanyavilágban élt Pipás Pista, eredeti nevén Rieger Pálné, született Fődi Viktória. A feljegyzések szerint a kocsmában mindenkit túlivott, úgy verekedett, mint senki más, és úgy is dolgozott, mint két férfi. Pipás Pistát először Papuskáné Bumbus Máli kereste meg azzal, hogy ölje meg az urát, mert üti-veri őt, és már nem bírja. Százötvenezerért mérgezte meg. És ettől kezdve még hat esetben ölt meg olyan férjeket, akik rosszul bántak a feleségükkel. „Ki volt ez a nő (vagy férfi?) és mi hajtotta előre végzetét? A zenés, olykor kegyetlen, olykor kacagtató játék elvezet bennünket a harmincas évek tanyavilágának átkozott és áldott világába” – írja Pozsgai Zsolt.

Az elmúlt években tárogatómuzsikájáról megismert Vesztergám Miklós Az első lépés a szentkoronatanhoz című könyvét 17 órakor mutatják be a Victor Hugo u. 3. szám alatt. Az estet Dobák Lászlóné, az egykori Csodaszarvas Polgári Kör vezetője szervezi és nyitja meg.

Folkkocsma lesz a Cantinában 20 órától. Az újévet egy új helyen nyitja a Tisza Banda, csütörtökön este a Széchenyi téren található Cantina nevű helyen egy hatalmas táncházazásra várnak mindenkit. A Millenniumi Kávéházban pedig moldvai táncházba invitálják az érdeklődőket, szintén 20 órától. Muzsikál Jávorszky Zoltán – furulya, kaval; Lipták Dániel – hegedű; Krisztin Róbert – koboz és Hegedűs Zoltán – dob.

JazzyBIT 20 órától a Jazz Kocsmában. A kizárólag saját szerzeményeket játszó temesvári trió 2011-ben alakult, fő inspirációjuknak a jazzt, a funkot és a bluest tekintik. Eddigi pályafutásuk során végigjárták Románia nagy jazz fesztiváljait (Sibiu International Jazz Festival, Targu Mures International Student Jazz Festival, Roland International Jazz Festival, Timisoara International Jazz Festival), most pedig átruccannak a határ innenső oldalára is egy koncert erejéig. Teodor Pop (billentyűk, Hammond), Mihai Moldoveanu (basszusgitár), Szabó Csongi-Zsolt (dobok).

A Mono Zenebárban pedig Jazzszigor 20 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várnak, a klubesten a mindenkori (mindenható) jazz kis- és nagy mestereinek, kis és nagy lemezeiből válogatnak ezúttal is.

Belmondo Unplugged /Czutorchestra 21 órától a Rongy Kocsmában. Szerelmi háromszögben zenél a Belmondo! Csütörtökön este hosszú idő után újra együtt látható színpadon Czutor Anett és Czutor Zoltán, akik a 2012-es John Lennon kiállításon tartott műsoruk programjából szemezgetnek. A műsor első fele a bevált és közkedvelt Czutorchestra program dalaiból áll majd, amit Fekete János „Jammal” kísér beatbox-szal, az est másik felében pedig Belmondo dalok szólalnak meg akusztikus, vagy éppen a megszokottól eltérő hangszerelésben. A Belmondo koncertekhez híven, most is sok spontán zenei és szövegjátékkal lepik majd meg feltöltődni vágyó közönségüket. „Ezúttal elsősorban nem a dinamikus rockslágereinket, hanem a ritkábban játszott szerzeményeinket hallhatja a közönség. A közelgő Valentin-napra tekintettel szeretet-megelőlegező hétvégének neveztük el ez a mini koncertsorozatot, hiszen a szokásosnál csendesebb, üldögélős lesz a hangulat. Előkerülnek azok a dalok, amelyeket gyakran kérnek tőlünk a rajongóink a fellépéseken, ilyen például a Minden nő vagy a Rájár a rúd. A szegedi koncerten a húgom, Czutor Anett is énekelni fog vendégként, akivel a Czutorchestra nevű formációban régóta gyakoroljuk ezt a bensőségesebb hangvételt” – mondta Czutor Zoltán, a Belmondo dalszerző-frontembere. Mivel a zenekar három nap alatt az ország különböző nagyvárosaiban mutatja be visszafogottabb koncertprogramját, akár úgy is mondhatnánk, hogy a Belmondo szerelmi háromszöget ír Magyarország térképére. Az összebújós hangulat pedig kedvez a szerelmeseknek, így akár első randevúhoz is tökéletes választás lehet a szegedi, a szombathelyi vagy a budapesti fellépés.

Folyamatos kiállítások, programok

A Móra Ferenc Múzeum izgalmas kardiológiai kiállítással várja az érdeklődőket: a Szívdobbanás című tárlat izgalmas installációk, makettek és illusztrációk segítségével mutatja be a kardiológia közelmúltját és jelenét. A kiállítás egyik érdekessége, hogy a legújabb bemutatott tárgy egy 2011. végén gyártott stent, míg a Szegedi Tudományegyetem preparátumokat kölcsönzött a tárlathoz. Az universitashoz más módon is kötődik a kiállítás, hiszen a magyarországi kardiológiatörténet utolsó ötven évében az SZTE nagyon fontos szerepet játszott, több, mára elterjedt módszer bevezetése a szegedi orvosokhoz kötődik. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár Szívdobbanás című tárlata március 3-áig látogatható a Móra Ferenc Múzeumban.

A dóm építése miatt lebontott barokk Szent Dömötör templom oltárképeit is festő Stettner Sebestyén alkotásaiból nyílt tárlat a Fekete Házban. A Szabadkáról érkezett impozáns oltárfestmények többek között Szent Györgyöt, Szent Mihályt és Szent Cecíliát ábrázolják. A tárlat különlegessége, hogy Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor művésznek az elmúlt tizenöt évben sikerült beazonosítania a szegedi Dömötör templom főoltárképeinek festőjét, Stettner Sebestyént. Mára tizenkét magyarországi alkotása ismert az alkotónak, akinek művein az itáliai barokk hatásait láthatják az érdeklődők. A tárlaton az egykori Dömötör templom megmaradt díszét, egy nagyméretű Szeged-címert is láthat a közönség.

Trolibusz a napfény városában – dokumentum- és fotókiállítás látható a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében február 6-áig. Sajtóban megjelenő újságcikkek, tájékoztató kiadványok, fotók és gyermekrajzok láthatók a szegedi troliközlekedés történetéből, visszatekintve az 1979. április 29-én beinduló trolivonal megnyitására és megidézve a közeljövő modern trolibuszait is. A könyvtár Helyismereti-gyűjteményének aprónyomtatványai között megtalálhatók a Szeged város helyi közlekedésének vonalhálózatát ismertető kiadványok a ’80-as évek elejétől kezdve. Emellett láthatóak még helyi menetrendek, vonaljegyek, meghívók, trolibuszvezetői tanfolyamról szóló hirdetések és illusztrációk az egyes járműtípusokról. A Somogyi-könyvtár Internet-terében fotókiállítás várja a bibliotékába betérőket, amelyen pillanatképek idézik fel az első ZIU-trolibuszok megérkezésétől, a Ikarus trolibuszok üzembe helyezésén át a Škoda trolik, a trolivá alakított Mercedes Citarók megjelenéséig a Szeged utcáin egykor és napjainkban is közlekedő trolibusz típusokat. Az érdeklődők a fotókon megcsodálhatják a legkorszerűbb, felsővezetéktől függetlenül is közlekedni képes trolibuszt, hiszen az Ikarus-Skoda 187Tr típusú járművekből 13 darab fog 2013-tól Szeged utcáin közlekedni. A Szegedi Közlekedési Kft. jóvoltából a trolibusz-közlekedést népszerűsítő gyermekrajzok, illetve az új ebus-ról készült plakátok színesítik a tárlatot.

Magyarországon élő madárfajokról készült fotókból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban Asztalos Tibor természetes környezetükben örökíti meg a mindannyiunk által ismert és kedvelt fajokat. A természet rejtett csodái című tárlaton a nagyszerű tájképek mellett madárcsicsergés is várja az érdeklődőket.

Kiállítás Sárközi Szabolcs orral festett képeiből a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület szegedi helyiségében (Szeged, Fő fasor 9.) Sárközi Szabolcs a Szegedhez közeli Üllésen él. Élete születése óta nagyon nehéz, mégis küzd, mert élni akar, s tetteivel nemcsak örömkönnyet, boldogságot varázsol szülei arcára, hanem mindannyiunk számára példát mutat. Ez a fiatal srác nem tud kezével fogni sem, mégis valami fantasztikus dolgot csinál, fest. Az ecset helyett, az orra hegyével készíti képeit. A kiállított képeket nézve az embernek eszébe jut, sokan a két kezükkel sem tudnának ilyet alkotni. A tárlat január 10 és február 10 között várja az érdeklődőket. Ez a fiú odatérdel a dívány elé, beledörzsöli az orrát a festékbe, nem ken össze semmit maga körül, dolgozik fegyelmezetten. Az eladott képek árából új lapokat, festéket vesznek, abból gyarapítják a kis házi állatkertjüket, abból etetik őket.

A Reök-palotába Joan Miró kiállításra invitálják az érdeklődőket. A színek poétájaként aposztrofált Joan Miró hírhedt felkiáltása – „meg akarom gyilkolni a festészetet” – festővásznak égetésében csúcsosodott ki. Törekvését jelentős grafikai munkássága is híven és kézzelfoghatóan tükrözi, melyből 100 alkotást most Szegeden, a REÖK-ben láthatnak a katalán mester művészetének elismerői. Gyermekien játékos, látványosan formabontó művein Miró a szürrealizmus oltárán áldozott. A kiállítás német magángyűjteményből származik. A bambergi Böttingerhaus kollekciója tudatosan tereli a szemlélő figyelmét az irodalmi-lírai Miró munkásságára, amely különleges árnyalatot ad a kiállításnak.

„Graffitik keretben” – Treplán Gábor (Tré Gé) alkotásaiból látható kiállítás a szegedi ZERO Art Caféban. A street art műveket ezúttal vászonra festve láthatják az érdeklődőket február 9-éig a Mikszáth Kálmán utca 20. szám alatt.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Default thumbnail
Előző sztori

Orbán Viktor részt vesz a rendkívüli EU-csúcstalálkozón

Következő sztori

Vízilabda: két negyed után hengerelt a Szeged + FOTÓK

Legutóbbi hasonló cikkek