Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Bulvár

BOR-line: hat nap, hat színes interjú + VIDEÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Illusztris vendégeket fogadott a SZEGEDma és a Telin TV sátra a borfesztivál ideje alatt: online beszélgettünk Szalay Istvánnal, Szeged egykori polgármesterével, de érdekes történeteket mesélt Szabó Gábor rektor és Frittmann János borász is.

Véget ért a XVIII. Szegedi Borfesztivál, a SZEGEDma.hu és a Telin TV is izgalmas hetet tudhat maga mögött. A Szeged Napja ünnepségsorozat online médiapartnereként stábunk minden hétköznap hat órakor kitelepült, Széchenyi téren felállított főhadiszállásunkon pedig híres közéleti személyiségeket fogadtunk. “Szakmájukon” túl magánéletükről, hétköznapjaikról is kérdezgettük vendégeinket – olvasóinkkal együtt, hiszen a kommentek közé írva bárki felvethette az őt érdeklő témákat. A hangulatot a Filoxéra bortéka kiváló nedűi oldották, mi pedig számos tartalmas, érdekes beszélgetésen vagyunk túl.

Elsőként Szalay István tisztelt meg minket a fesztivál nyitónapján, aki 1994 és 1998 között volt városunk első embere. Az akkori politikai paletta mellett szóba került a város jelenlegi vezetése, helyzete is. Orbán Viktor a politikus szerint autokrata, és túl korán lett politikus, Botka Lászlónak pedig nagy jövőt jósolt, habár még neki is jócskán van mit tanulnia. Az első borfesztivál az ő polgármestersége alatt valósult meg, utólag is elégedett az eredménnyel, jól érezte magát idén is.

Az egyetem jövőjéről, valamint a klinika és az ELI építésével kapcsolatban beszélgettünk Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával is. Persze a bor is szóba került, a rektor kedvencei között tartja számon a Frittman és a Font pincészetet. A Szegedi Tudományegyetem szerinte a megszorítások és súlyos elvonások ellenére sincsen közvetlen veszélyben, az eredeti irány megtartásához azonban összefogásra és jól átgondolt stratégiára lesz szükség. Szabó Gábor szerint a 2000 ágyas klinika ötlete elrugaszkodott a realitásoktól, egy kisebb és korszerű létesítmény azonban célravezetőbb, a modern eszközök segítségével pedig lerövidülhet a kórházban tartózkodáshoz szükséges idő. Valószínűleg az ELI lézerközpont is elkészülhet határidőre. A rektort kalapjáról is kérdeztük, ezt egyenesen Texasból hozta magával, ugyanabban a boltban vásárolta, ahol George W. Bush is.

Keddi vendégünk Méhes Gábor, a Sport Televízió kommentátora volt, aki már másfél évtizede az országos médiában tevékenykedik. A sportriporteri szakma már korán vonzotta, mikor megkérdezték, mi akar lenni nagy korában, azt mondta: Knézy Jenő. Legkedvesebb emlékei az olimpiai aranyak közvetítése volt, például Csollány Szilveszter 2000-es gyűrűdöntője. A SZEDEÁK alelnökeként a csaptról is elárult pár érdekességet, mint mondta, joggal reménykedhetünk abban, hogy a korábbiakhoz képest még inkább reális célkitűzés lesz a rájátszásba kerülés.

Egy Munkácsy-tárlat lesz az idei év legnagyobb kiállítása, a 6×8 méteres Golgota is látható lesz majd egy külön teremben – közölte elsőként portálunknak Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója. Mint mondta, az intézmény szeretne a fiatalok, elsősorban a szegediek felé nyitni. Céljuk, hogy eloszlassák a tévhitet, miszerint a múzeum csak idős emberek modoros időtöltésére szolgál. Számos rendezvénynek is otthont adna a későbbiekben a Móra, ezzel népszerűsítené magát, és komoly bevételekhez is jutna.

Az Alföld legnevesebb borászát, Frittmann Jánost is invitáltuk egy beszélgetésre. Rozéja aranyérmet hozott haza a Cannes-i versenyen, számos neves külföldi termelőt megelőzve. Nem volt pedig egyszerű visszaszerezni a borhamisítások miatt elhíresült vidék jó megítélését. Mint mondta, az alföldi bor különlegessége és legnagyobb ereje gyümölcsösségében rejlik, magas a nappali hőmérséklet, ami éjjel visszahűl, így megőrzi az illatokat, zamatokat a szőlőben. Frittmann szerint a borkultúra ismét visszatért hazánkba, az emberek egyre inkább keresik a különlegességeket.

BOR-line sorozatunkat a Dömötör-díjas szegedi színésznővel, Danis Lídiával zártuk. Kitüntetését Hedda Gablerben nyújtott alakításáért kapta, mely – mint mondta – személyes érzésekből is táplálkozott: ősszel elhunyt édesanyja óriási érzelmi sokkot jelentett számára, egyfajta terápiát is jelentett neki a szerep. Két szerepnek kell folyamatosan megfelelnie: a színházban színésznő, otthon pedig anyuka és háziasszony teljesít, emellett nem sok másra van ideje. Mint mondta, a celebséget a mai világban nem egyszerű megkerülni, de még mindig vannak apró szigetek, ahol a valódi értékek számítanak.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál