A fiatalok felé nyit a THEALTER Fesztivál + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

József Attilától Gelsomináig, a Kulterertől Sziszüphoszig, sok meglepetéssel – szeptember 21-25. között első alkalommal jelentkezik az idén 21 éves THEALTER Fesztivál őszi plusz programja.

A 21 éves THEALTER – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja – történetében első alkalommal jelentkezik a Fesztivál plusz programja. Szeptember 21-25. között egy kis ráadást kínálnak a színházszerető szegedieknek és a városba látogató turistáknak: mindazoknak, akik velük töltötték a nyári napokat, és azoknak is, akik idén kihagyták a júliusi találkozót.
Az idei év tematikájához híven sok fiatal alkotót mutatnak be, de hagyományaikat is követik, így jól ismert, népszerű művészeket is láthat majd a közönség, és lesznek olyan vendégeik is, akik először mutatkoznak be Szegeden.

Az idei év témája: U21

A fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület az elmúlt 20 évben arra törekedett, hogy nyitottak legyenek a fiatal alkotókra, a friss színházi látásmódra, kezdeményezésekre. Idén igyekeztek a fókuszba állítani a fiatalokat, az utánpótlást – ezzel is megidézve a közelmúltban tragikus körülmények között elhunyt Bába Krisztinát, aki a kilencvenes években nélkülözhetetlen segítséget nyújtott az egyesületnek, illetve a fesztiválnak – azaz pályakezdő, kísérletező fiataloknak –, s aki a későbbiekben is figyelemmel kísérte munkájukat. Az idei fesztivált és az őszi programsorozatot is az ő emlékének ajánlják.

A THEALTER U21 plusz fő helyszíne is a szegedi Régi Zsinagóga, Magyarország egyetlen befogadó színházi profilú vidéki intézménye. A szervezők bíznak benne, hogy a programsorozat törzsközönségük mellett még több fiatal szegedi – középiskolások és egyetemisták – érdeklődését is felkelti, hiszen a színpadon is az ő korosztályuk kap teret. A fiatal alkotók előadásai elsősorban olyan kérdésekkel, témákkal foglalkoznak, amelyek leginkább érzékenyen érintik kortársaikat, produkcióik azonban minden korosztályhoz szólnak, lendületük, tehetségük bárkit magával ragadhat. A THEALTER nem csak izgalmas színházi programsorozat: a kezdetektől tudatosan közvetít olyan értékeket, mint a nyitottság, a tolerancia, az előítélet-mentesség – nem lesz ez másként most sem.

József Attilától Gelsomináig – a Kulterertől Sziszüphoszig

no images were found

Szeptember 21-én, szerda este 18.00 órakor nyitják meg a programsorozatot a Régi Zsinagóga udvarán.
A THEALTER U21 plusz 18.30-kor kezdődő nyitó produkciója nem csak az idei tematikához, de Szegedhez is erős szállal kapcsolódik. József Attilát, a művészt, az embert, az alkotás folyamatát vizsgálja, a költő életét meghatározó nőkre fókuszálva. A Töredékek… című izgalmas előadást a debreceni Ady Endre Gimnázium emeltszintű drámai képzésében részt vevő diákok készítették. A produkció az Országos Diákszínjátszó Találkozón arany minősítést nyert, Papp Endre – aki egyben rendezője is az előadásnak – a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is megkapta.
Ugyancsak szerdán, este 20.00 órakor a szegedi közönség egyik kedvence, a Hólyagcirkusz Társulat mutatja be a Kulterer – se Kelet, se Nyugat, se Sírás című produkciót. Cirkusz, színház, valóság, változás és változatlanság, szabadság és „hipnózis” – ezek a központi fogalmai a Szőke Szabolcs vezette társulat rendkívüli, zenés előadásának.

Szeptember 22-én, csütörtökön 18.00 órától a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata két rövid lélegzetű előadással kedveskedik a szegedi közönségnek a Pinceszínházban. Elsőként a 10. évfolyam Jóvő utca 101 című produkcióját mutatják be – a beszédes című, ironikus jövőképeket és aktuális korképet egyaránt erőteljes színekkel felfestő előadás rendezői Szurmik Zoltán és Pádár Zsolt. A 12. évfolyam Tóth János Gergely és Szebeni Zoltán irányításával, ugyancsak a diákok szabad improvizációira alapozva hozta létre a Kísértés című produkciót.
Este 19.30 órától a Bárka Színház vendégeskedik a Régi Zsinagógában a Nehéz című előadással. A darab szerzője Háy János, rendezője Bérczes László, az Anya szerepében a Kossuth-díjas kiváló művészt, Lázár Katit láthatja a közönség. A Férfit alakító Mucsi Zoltán a legjobb férfi főszereplő díját kapta ezért az alakításáért az idei POSZT-on, és az előadás három kategóriában – legjobb új magyar dráma, legjobb férfi főszereplő és legjobb női mellékszereplő – jelölést kapott a Színikritikusok Díjára is.

Szeptember 23-án, pénteken 19.00 órától a Pinceszínházban tűzik műsorra Babits Mihály Jónás könyve című, nagyszabású lírai önvallomásából készült bábos szólójátékot. A Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgaelőadását Bereczki Csilla állította színpadra, és Csuja Imre, az Örkény Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze játssza.
Este 20.00 órától a Füst a szemben című koncertre, a Kaposvári Egyetem ötödéves színészhallgatóinak „hálával, emlékül”, Rozs Tamás zenei vezetésével összeállított, nagy sikerű Cseh Tamás-estjére várják a hallgatóságot a Régi Zsinagógába. Mohácsi János osztálya már az a korosztály, akik nem, vagy alig láthatták élőben fellépni Cseh Tamást. Mégis, a dalokat magukénak érzik, és úgy képesek megszólaltatni őket, hogy azok nagyon is maiként szólnak – fiatalokhoz és idősebbekhez egyaránt.

Ismét találkozhat a közönség Szegeden Kelet-Európa 21. századi mezítlábas Gelsominájával – négy alkalommal újra látható lesz a júliusi fesztivál egyik nagy sikerű előadása, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mady-baby című produkciója, B. Fülöp Erzsébet rendezésében. A címszereplőt alakító, ezzel a produkcióval több fesztiváldíjat is begyűjtő Borbély B. Emília szeptember 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap 15.00 és 18.00 órától invitálja közös utazásra az érdeklődő nézőket.
Szombaton egy különleges egyestés zenés-színházas-irodalmi kalandra is várják az érdeklődőket a Régi Zsinagógába, este 20.00 órától. A sok meglepetést tartogató est két alkotót, két generációt állít a középpontba, a címe: Závada Pál Péter.

A fesztivál záró előadása, a Sziszüphosz egy „2016-ban játszódó történet akaratról (méghozzá szabadról), erőről, értelmetlenségről, színházcsinálásról”. Szeptember 25-én, vasárnap este 20.00 órától, a Régi Zsinagógában hallhatják-láthatják a nézők, mit gondolnak a (fiktív) jövőről a Kaposvári Egyetem harmadéves színészhallgatói.

A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: www.thealter.hu, a Facebookon: www.facebook.com/thealter pedig várják a véleményeket, hozzászólásokat, és nyereményjátékot is hirdetnek majd.

A szervező MASZK Egyesület munkatársai remélik, hogy a szeptemberi pluszprogrammal kiegészülő huszonegyedik THEALTER Fesztivál nem csak a közönség számára tartogat felejthetetlen élményeket, hanem a most bemutatkozó alkotók számára és számukra is szerencsét hoz. Szándékaik szerint a következő évtizedekben is számos újdonsággal, meglepetésekkel, tartalmas és színvonalas programkínálattal, sok fiatallal – alkotókkal, önkéntesekkel, nézőkkel – lesznek jelen Szeged és Magyarország színházi életében.
Legközelebb 2012-ben, a THEALTER Égbolt Fesztiválon.

A THEALTER U21 plusz programkínálata

Szeged, 2011. szeptember 21-25.

szeptember 21. szerda
18.00 Régi Zsinagóga: Megnyitó
18.30 Vasvári Szakközépiskola: ADY-ák KIMI 13. (Debrecen): Pogány Gábor Máté: Töredékek…
20.00 Régi Zsinagóga: Hólyagcirkusz Társulat: Kulterer – se Kelet, se Nyugat, se Sírás

szeptember 22. csütörtök
18.00 Pinceszínház: Horváth Mihály Gimnázium (Szentes) 10.d: Jövő utca 101 és 12.d: Kísértés
19.30 Régi Zsinagóga: Bárka Színház: Háy János: Nehéz

szeptember 23. péntek
19.00 Pinceszínház: Csuja Imre: Babits Mihály: Jónás könyve – szóló bábelőadás
20.00 Régi Zsinagóga: Kaposvári Egyetem Művészeti Kar V. évfolyam: Füst a szemben – Cseh Tamás dalaink

szeptember 24. szombat
15.00 Régi Zsinagóga: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: mady-baby
18.00 Régi Zsinagóga: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: mady-baby
20.00 Régi Zsinagóga: Závada Pál Péter – zenés-színházas-irodalmi egyestés kaland

szeptember 25. vasárnap
15.00 Régi Zsinagóga: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: mady-baby
18.00 Régi Zsinagóga: Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház: mady-baby
20.00 Régi Zsinagóga: Kaposvári Egyetem Művészeti Kar III. évfolyam: Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban

no images were found

Előző sztori

Kiáll Gyurcsányért a Demokratikus Koalíció Platform + FOTÓK

Következő sztori

A lakosság több mint fele nem készül a nyugdíjas korra