Kultúra

Ismét gyarapította nézőszámát a színház + FOTÓK

Ismét gyarapította nézőszámát a színház + FOTÓK

2011. május 26., csütörtök
Ismét gyarapította nézőszámát a színház + FOTÓK

Gyüdi: "A magunk mércéje találkozott a közönség szeretetével"

Eredményes évadot zár a Szegedi Nemzeti Színház: az előző szezonhoz képest tovább nőtt a nézők száma, emellett több bemutatót és előadást tartottak - összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a csütörtöki társulati ülésen. "Nagyon munkás évadot zártunk azzal az örömmel, hogy a fáradozásainknak az eredménye sem maradt el. 364 előadást tartottunk, 20-szal többet, mint tavaly, több mint 113 ezer fizető nézőt, 13 ezer bérletest jegyezhettünk, ami 7,3 százalékos emelkedés a 2009/2010-es évadhoz képest. Mindezt nem olcsó sikerekkel értük el, hanem értékes előadásokkal, és ez benne a legnagyobb öröm: a magunk mércéje találkozott a közönség szeretetével" - értékelte az évadot portálunknak a főigazgató. Szegeden a zenés tagozat nyolc operát, egy operettet vitt színre, a prózai tagozat tíz bemutatót és 230 előadást tartott, a harmadik egység, a Szegedi Kortárs Balett pedig hat produkciót mutatott be. Juronics Tamás művészeti igazgató szerint Magyarországon unikumnak számít, hogy három tagozat is ilyen magas szinten dolgozik, de a szegediek számára ez természetes. Az évad összes produkcióját magas színvonalúnak nevezte, amelyek nemcsak az ország bármely színpadán, de a világ számos pontján is megállnák a helyüket. Mint fogalmazott, a színházat nézni kell, s ehhez néző kell, ez az évad pedig bebizonyította, hogy a szegediek nézik is - emelte ki.

Ami jön

A következő évadról szólva elmondta: számos csemege várja a közönséget a 2011/2012-es évadban is. A Nagyszínházban Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című darabját, Friedrich Schiller Haramiák című drámáját állítják színpadra. Ezt követően láthatja a közönség Liszt Ferenc Don Sanchéját, a Tasnádi István, Szikora Róbert, Valla Attila jegyezte Macskafogót, Leonard Bernstein West Side Storyját és Puccini nagy klasszikusát, a Pillangókisasszonyt. A Kisszínházban Choderlos de Laclos és Christopher Hampton Veszedelmes viszonyai indítják az évadot, majd Fésűs Éva Palacsintás királya mutatkozik be. A Szegedi Kortárs Balett új előadása a Homo sapiens november végén kerül a közönség elé. Emellett a jövő évadban a repertoáron szerepel még például Henrik Ibsen és Szép Ernő egy-egy munkája is.

Akiket elismertek

Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet Danis Lídia vehetett át. A szegedi operabarátok kiemelkedő művészi teljesítményéért az évad énekesének Kónya Krisztinát, az évad ifjú énekesének pedig Balczó Pétert választották. Most első alkalommal adták át a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. közönségdíját, amelyet a több mint négy évtizede a színházban másod-koncertmesterként dolgozó Szöllősy József kapott. Az énekkari nívódíjat Somogyvári Tímea Zita érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat megosztva Kovács Kornélia karigazgatónak és Cseh Antal magánénekesnek ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Csetényi Vencel vehette át. A prózai tagozat Makó Lajos-díját Borsos Beáta, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Vámos István kapta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.