Ismét gyarapította nézőszámát a színház + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyüdi: “A magunk mércéje találkozott a közönség szeretetével”

no images were found

Eredményes évadot zár a Szegedi Nemzeti Színház: az előző szezonhoz képest tovább nőtt a nézők száma, emellett több bemutatót és előadást tartottak – összegezte a hamarosan záruló idényt Gyüdi Sándor igazgató a csütörtöki társulati ülésen.

“Nagyon munkás évadot zártunk azzal az örömmel, hogy a fáradozásainknak az eredménye sem maradt el. 364 előadást tartottunk, 20-szal többet, mint tavaly, több mint 113 ezer fizető nézőt, 13 ezer bérletest jegyezhettünk, ami 7,3 százalékos emelkedés a 2009/2010-es évadhoz képest. Mindezt nem olcsó sikerekkel értük el, hanem értékes előadásokkal, és ez benne a legnagyobb öröm: a magunk mércéje találkozott a közönség szeretetével” – értékelte az évadot portálunknak a főigazgató.
Szegeden a zenés tagozat nyolc operát, egy operettet vitt színre, a prózai tagozat tíz bemutatót és 230 előadást tartott, a harmadik egység, a Szegedi Kortárs Balett pedig hat produkciót mutatott be.
Juronics Tamás művészeti igazgató szerint Magyarországon unikumnak számít, hogy három tagozat is ilyen magas szinten dolgozik, de a szegediek számára ez természetes. Az évad összes produkcióját magas színvonalúnak nevezte, amelyek nemcsak az ország bármely színpadán, de a világ számos pontján is megállnák a helyüket. Mint fogalmazott, a színházat nézni kell, s ehhez néző kell, ez az évad pedig bebizonyította, hogy a szegediek nézik is – emelte ki.

Ami jön

no images were found

A következő évadról szólva elmondta: számos csemege várja a közönséget a 2011/2012-es évadban is. A Nagyszínházban Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című darabját, Friedrich Schiller Haramiák című drámáját állítják színpadra. Ezt követően láthatja a közönség Liszt Ferenc Don Sanchéját, a Tasnádi István, Szikora Róbert, Valla Attila jegyezte Macskafogót, Leonard Bernstein West Side Storyját és Puccini nagy klasszikusát, a Pillangókisasszonyt.
A Kisszínházban Choderlos de Laclos és Christopher Hampton Veszedelmes viszonyai indítják az évadot, majd Fésűs Éva Palacsintás királya mutatkozik be. A Szegedi Kortárs Balett új előadása a Homo sapiens november végén kerül a közönség elé. Emellett a jövő évadban a repertoáron szerepel még például Henrik Ibsen és Szép Ernő egy-egy munkája is.

Akiket elismertek

Az évadzáró társulati ülésen átadtak több elismerést is, köztük a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját, amelyet Danis Lídia vehetett át. A szegedi operabarátok kiemelkedő művészi teljesítményéért az évad énekesének Kónya Krisztinát, az évad ifjú énekesének pedig Balczó Pétert választották. Most első alkalommal adták át a szegedi Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. közönségdíját, amelyet a több mint négy évtizede a színházban másod-koncertmesterként dolgozó Szöllősy József kapott. Az énekkari nívódíjat Somogyvári Tímea Zita érdemelte ki, az operatársulat tagjai pedig a Vaszy Viktor-díjat megosztva Kovács Kornélia karigazgatónak és Cseh Antal magánénekesnek ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Csetényi Vencel vehette át. A prózai tagozat Makó Lajos-díját Borsos Beáta, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Vámos István kapta.

no images were found

no images were found

Előző sztori

Letartóztatták Ratko Mladićot

Következő sztori

Rendezvényház-átadás a korszerűség jegyében + FOTÓK